Live

Olandezii votează un nou parlament. O femeie este în cărți pentru funcția de prim-ministru

Data actualizării: Data publicării:
Alianţa formată din social-democraţi şi Verzi a crescut masiv în intențiile de vot. Sursa foto: Profimedia Images

Olandezii votează miercuri noul parlament, iar cele mai recente sondaje de opinie indică faptul că va avea loc o luptă strânsă între principalele partide şi alianţe politice, dar și posibilitatea ca Dilan Yesilgoz să devină prima femeie prim-ministru a Țărilor de Jos, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Formaţiunea liberală aflată la guvernare, Partidul Popular pentru Democraţie şi Libertate (VVD), se află aproape la egalitate cu Partidul pentru Libertate (PVV, populist), condus de Geert Wilders şi cu alianţa electorală formată din social-democraţi şi Verzi, fiecare din aceste trei urmând să obţină între 16 şi 18% din voturi.

Candidata principală a VVD, Dilan Yesilgöz, vizează să îi ia locul colegului de partid Mark Rutte şi să devină prima femeie care ajunge la conducerea guvernului.

Dilan Yesilgöz (dr) se fotografiază cu tinerii care au asistat la una din dezbaterile electorale televizate. Sursa foto: Profimedia Images

Potrivit sondajelor de opinie, niciun partid nu va obţine majoritatea absolută în acest scrutin şi va fi necesară o coaliţie guvernamentală formată din cel puţin trei partide.

De la fondarea sa în 2006, PVV nu a făcut niciodată parte dintr-o coaliţie guvernamentală. Formaţiunea lui Wilders, ce are opinii antimusulmane, a urcat substanţial în sondajele de opinie după ce partidul liberal de guvernământ VVD a afirmat că de această dată nu exclude o coaliţie cu PVV.

Formaţiunile de opoziţie acuză VVD că astfel îl face pe Geert Wilders acceptabil din punct de vedere social.

Alianţa formată din social-democraţi şi Verzi, al cărei cap de listă este fostul vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans, a urcat de asemenea masiv în intenţiile de vot.

Alegerile au fost convocate după ce coaliţia guvernamentală de centru-dreapta, condusă de premierul Mark Rutte şi formată din VVD, Partidul Democraţii 66 (D66, liberal), Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi Uniunea Creştină (CU), s-a rupt din cauza divergenţelor legate de politica privind migraţia. Ulterior, Rutte a anunţat că va părăsi politica internă. El a fost prim-ministru pentru aproximativ 13 ani şi va conduce executivul până la desemnarea unui nou premier.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine este noul secretar general adjunct al NATO. O femeie îl înlocuiește pe Mircea Geoană

Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Mark Rutte la Bruxelles. Ce solicitare i-a făcut premierul român șefului NATO

Liga Naţiunilor: Meciul Olanda – Ungaria, întrerupt pentru evacuarea unui membru de pe banca echipei maghiare

Partenerii noștri