Live

Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pe care i le va dona în atacuri asupra ţintelor militare în Rusia

Data publicării:
Avioane F-16. Foto: Profimedia

Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a dat asigurări luni că Ucraina va fi autorizată să folosească în atacuri asupra teritoriului rus cele 24 de avioane F-16 pe care Olanda le va dona armatei ucrainene.

„Vom aplica acelaşi principiu pe care-l aplicăm pentru toate livrările (de arme), şi anume că odată ce le transferăm Ucrainei, ea va decide asupra utilizării lor”, a precizat Kajsa Ollongren într-un interviu acordat publicaţiei Politico.

Ea a adăugat că guvernul olandez va cere Ucrainei „să respecte dreptul internaţional şi dreptul la autoapărare aşa cum este stabilit în Carta ONU, ceea ce presupune să le folosească (numai) pentru atacarea obiectivelor militare care trebuie atacate în autoapărare”, potrivit Agerpres.

O declaraţie asemănătoare a venit din partea titularei olandeze a Externelor, Hanke Bruins Slot, care a afirmat vineri la o reuniune ministerială a NATO la Praga că „principiul care se aplică avioanelor F-16 este că pot opera pe teritoriul rus într-un context de autoapărare”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat la acea reuniune ca statele NATO să permită Ucrainei să lovească teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, iar multe dintre ele au acceptat, inclusiv SUA şi Germania, care păreau până atunci reticente pentru a nu provoca Moscova, stabilind în schimb o serie de condiţii pentru utilizarea acestor arme în atacurile asupra Rusiei.

„Nu este vorba despre o autorizare 100%. Există reguli care trebuie respectate”, a declarat luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care a precizat că în continuare Kievul le va cere aliaţilor săi o mai mare libertate de folosire a echipamentelor militare occidentale pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus.

Danemarca, o altă ţară care va furniza Ucrainei avioane F-16, a anunţat de asemenea că nu impune restricţii pentru utilizarea lor, nu însă şi Belgia, care va limita folosirea acestor aparate pe care intenţionează să le livreze Kievului doar pentru operaţiuni în interiorul graniţelor Ucrainei recunoscute internaţional.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Belarus va semna un acord pentru garanții de securitate cu Rusia: „Vecinii noştri îşi arată muşchii, dar nu fac un pas înainte”

Un oficial de la Chișinău avertizează că Rusia finanțează masiv „un atac fără precedent” înainte de referendumul pro-UE din Moldova

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

„UE să fie mai implicată în consolidarea teritoriului estic”. Țările baltice și Polonia cer fonduri pentru a-și apăra granițele

Partenerii noștri