Live

Olanda avertizează că Rusia se pregătește să saboteze cablurile subacvatice, eolienele și gazoductele din Marea Nordului

Data publicării:
Olanda se teme că Rusia ar putea ataca infrastructura energetică din Marea Nordului. Foto: Profimedia Images

Serviciile de informații olandeze au avertizat cu privire la încercările Rusiei de a sabota infrastructura energetică din Marea Nordului și le-au transmis operatorilor să fie pregătiți pentru astfel de acțiuni subversive, informează Financial Times.

Rusia a întreprins „activități care indică spionaj, precum și pregătirea operațiunilor de perturbare și sabotare” a cablurilor subacvatice, a parcurilor eoliene și a gazoductelor din Marea Nordului, se arată într-un raport publicat luni de serviciul olandez de informații militare MIVD.

Generalul Jan Swillens, șeful MIVD, a declarat într-o conferință de presă că recent a fost detectată o navă care încerca să cartografieze infrastructura energetică din Marea Nordului, însă aceasta a fost interceptată și escortată de marina olandeză și de paza de coastă.

Un oficial olandez a spus că nava a arătat un interes deosebit pentru parcurile eoliene offshore din partea olandeză a Mării Nordului și că Haga își extinde capacitatea de recunoaștere în zonă.

Raportul publicat de MIVD îi avertizează pe operatorii de infrastructură maritimă că ar trebui să crească măsurile de securitate în lumina evenimentelor recente.

Norvegia a dat un avertisment similar săptămâna trecută, ca parte a unei evaluări anuale de securitate. Serviciul de securitate PST a spus că, deși este „putin probabil” ca infrastructura norvegiană să fie sabotate în acest an, s-ar putea întâmpla dacă Moscova ar decide să escaladeze conflictul din Ucraina. Acesta a considerat că „sectorul petrolier este o țintă deosebit de vulnerabilă”.

În toamna trecută, Norvegia a crescut nivelul de alertă pentru forțele sale armate în urma presupusului sabotaj al conductelor Nord Stream 1 și 2. Liniile, care au fost odată capabile să transporte gaz rusesc în Europa, au fost în mare parte distruse de exploziile din septembrie.

Oslo a sporit supravegherea militară a Mării Nordului și a organizat o demonstrație de forță militară, zburând cu avioane de luptă F-35 peste platformele sale de petrol și gaze, după ce au fost observate drone necunoscute în vecinătatea lor.

Germania, Regatul Unit și Franța au oferit, de asemenea, asistență, în timp ce Italia a declarat că marina sa va crește măsurile de protecție a conductelor de gaze care vin din Africa de Nord către Europa prin canalul sicilian, avertizând că se teme că Rusia ar putea încerca să vizeze infrastructura energetică.

Rusia a negat responsabilitatea pentru exploziile Nord Stream și a cerut o anchetă ONU, președintele Vladimir Putin dând vina pe „anglo-saxoni” pentru pagube.

Duminică, Olanda a anunțat că va expulza „aproximativ 10” diplomați ruși suspectați a fi spioni, ultimii dintr-o serie de expulzări care au început în martie anul trecut.

„Acum este momentul să tragem linie”, a spus Wopke Hoekstra, ministrul de externe olandez, referitor la expulzare. „Ceea ce știm cu toții este că Rusia nu stă degeaba. Trebuie să ne asigurăm că nu suntem naivi și că suntem proactivi în răspunsul nostru.”

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri