Live

Olaf Scholz susține majoritatea calificată pentru extinderea UE, mai ales pentru a ajuta Ucraina în cazul unui vot negativ al Ungariei

Data publicării:
Olaf Scholz (foto) spune că sprijinul financiar al UE acordat Ucrainei constituie o „prioritate” pentru Germania. Sursa foto: Profimedia Images

Olaf Scholz a declarat miercuri că susține trecerea votului cu majoritate calificată la mai multe decizii ale Uniunii Europene, în special la cele referitoare la extinderea UE. Cancelarul german spune că o singură țară, referindu-se la opoziția Ungariei față de aderarea Ucrainei, nu ar mai putea astfel „să blocheze fiecare pas”, transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

Majoritatea celor 27 de state membre susţin ca la summitul Uniunii Europene din această săptămână să fie luată decizia de lansare a negocierilor de aderare a Ucrainei, însă este de aşteptat ca Ungaria să se opună unei astfel de decizii.

„Pledez pentru luarea mai multor decizii cu majoritate calificată, printre care în procesul de aderare. Parlamentele naţionale încă ar avea cuvântul final, dar o singură ţară nu ar mai putea să blocheze fiecare pas”, a declarat Scholz în faţa parlamentarilor germani.

El a adăugat că obiectivul continuării sprijinului militar al Occidentului pentru Ucraina este de a consolida apărarea acestei ţări într-o asemenea măsură încât Rusia „nu va mai îndrăzni să atace vreodată”.

Şeful executivului german a subliniat că un „sprijin financiar durabil” al Uniunii Europene pentru Ucraina constituie o „prioritate” pentru Germania.

„La acest summit, voi pleda în favoarea unui sprijin financiar durabil şi fiabil pentru Ucraina în anii care vin. Este vorba despre securitatea Europei şi aceasta este o prioritate pentru Germania”, a adăugat Olaf Scholz.

La aproape doi ani de la lansarea ofensivei ruse, „totul indică faptul că (preşedintele rus Vladimir) Putin rămâne decis să îngenuncheze Ucraina militar”, a continuat cancelarul german.

„În Uniunea Europeană, aproape toate ţările membre sunt de acord” cu aprobarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro - sub formă de împrumuturi şi donaţii - în favoarea Ucrainei, a afirmat Scholz.

În funcţie de problematica discutată, Consiliul UE decide prin majoritate simplă (vot favorabil din partea a 14 state membre), majoritate calificată (vot favorabil din partea a 55% dintre statele membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE) sau vot unanim (toate voturile sunt favorabile).

Consiliul poate vota în privinţa unui act legislativ la opt săptămâni după ce proiectul de act legislativ a fost trimis parlamentelor naţionale spre examinare. Parlamentele naţionale trebuie să decidă dacă proiectul legislativ respectă principiul subsidiarităţii. Doar în cazuri speciale de urgenţă se poate vota mai devreme.

Rezultatele voturilor Consiliului sunt făcute publice în mod automat atunci când Consiliul acţionează în calitatea sa de legiuitor. Dacă un membru doreşte să adauge o notă explicativă la vot, această notă va fi, de asemenea, făcută publică dacă se adoptă un act juridic. În alte situaţii, când explicaţiile voturilor nu sunt publicate în mod automat, nota explicativă poate fi făcută publică la cererea autorului.

În cazul în care Consiliul nu acţionează în calitate de legiuitor, rezultatele şi explicaţiile votului pot fi, de asemenea, făcute publice, printr-o decizie unanimă a Consiliului. Membrii Consiliului şi ai Comisiei Europene pot face declaraţii şi pot solicita includerea acestora în procesul-verbal al Consiliului. Aceste declaraţii nu produc efecte juridice şi sunt considerate un instrument politic menit să faciliteze luarea deciziilor.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri