Olaf Scholz cere acum Occidentului să livreze tancuri Ucrainei. „Ar fi înţelept să ne pregătim pentru un război lung”
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri, la Conferinţa de securitate de la Munchen, că nu livrările de arme către Ucraina sunt cele care prelungesc războiul, ci dimpotrivă, acestea l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să realizeze că nu-şi va putea atinge „obiectivul imperialist”. El cere acum țărilor occidentale să livreze tancuri Ucrainei și spune „să ne pregătim pentru un război lung”.
„Nu livrările noastre de arme sunt cele care prelungesc războiul. Dimpotrivă. Cu cât Putin va înţelege mai repede că nu-şi va atinge obiectivul imperialist, cu atât mai mare este posibilitatea încheierii războiului şi retragerii trupelor”, a declarat Olaf Scholz, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Cancelarul german a mai spus că în continuare trebuie menţinut echilibrul între sprijinul pentru Ucraina şi evitarea unei escaladări nedorite a conflictului şi a salutat faptul că preşedintele american Joe Biden şi alţi aliaţi împărtăşesc această opinie.
„Trebuie să evităm un război între Rusia şi NATO”, a explicat el la reuniunea de la Munchen, care a început vineri în acest oraş din sudul Germaniei şi la care participă, printre alţii, preşedintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedinta americană Kamala Harris şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În acest context, Olaf Scholz a subliniat că ne aflăm în prezent pe un teren necunoscut pentru că, pentru prima dată în Europa, o putere nucleară duce un război imperialist.
Din acest motiv, spune el, este necesar ca sprijinul să fie acordat într-un mod coordonat şi să nu existe acţiuni individuale.
Şeful guvernului german şi-a exprimat convingerea că „revizionismul lui Putin” nu va câştiga, subliniind că UE este mai unită ca niciodată până acum cu privire la proiectul unei viitoare aderări a Ucrainei, că NATO va avea doi noi membri şi că mii de tineri ruşi au plătit cu viaţa, iar mulţi dintre ei i-au întors deja spatele lui Putin.
În acelaşi timp, Olaf Scholz a elogiat fermitatea cu care Ucraina îşi apără libertatea. „Îi vom sprijini în acest sens, cu tot ceea ce este necesar şi atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat el.
Şeful executivului german a cerut ţărilor care pot livra tancuri de luptă Ucrainei „să o facă efectiv”, în timp ce livrările evocate de aliaţi sunt mai lente decât se aştepta.
Sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să continue şi „toţi cei care care pot furniza astfel de tancuri trebuie să o facă efectiv”, a insistat Scholz, în opinia căruia războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va încheia rapid, potrivit dpa.
„Ar fi înţelept să ne pregătim pentru un război lung”
„Cred că ar fi înţelept să ne pregătim pentru un război lung”, a afirmat cancelarul Olaf Scholz în deschiderea Conferinţei de Securitate de la Munchen, subliniind că este important ca Occidentul să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, pronunţându-se în acelaşi timp împotriva oricăror speculaţii cu privire la momentul încheierii războiului.
Liderul german, criticat cu regularitate pentru presupusa timiditate a sprijinului Germaniei pentru Kiev, a promis să ducă o „campanie intensă” pentru ca aliaţii să avanseze în ceea ce priveşte această problemă în cele trei zile ale Conferinţei de la Munchen, notează AFP.
După ce a fost presat din toate părţile pentru a livra tancuri Leopard 2 Kievului, succesorul Angelei Merkel a dat undă verde la sfârşitul lunii ianuarie livrărilor de tancuri din partea Germaniei, făcând posibile astfel exporturile acestui tip de echipament din alte ţări.
Dar negocierile ulterioare cu partenerii din NATO nu au permis în acest stadiu să se ajungă la numărul minim necesar de tancuri pentru a forma un batalion complet, adică cel puţin 30 din cel mai modern model de tancuri Leopard, respectiv Leopard 2A6.
Ministrul său al apărării, Boris Pistorius, au admis că aliaţii nu au adunat până în prezent decât „jumătate de batalion” de 2A6, între care 14 furnizate de Germania şi alte trei furnizate de Portugalia.
Un alt batalion ar urma să fie constituit din tancuri A4 mai vechi, Polonia fiind principalul contributor.
Scholz şi-a reiterat totodată angajamentul faţă de securitatea europeană, decizia de a respecta obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare şi dorinţa unei mai mari coordonări în politica germană de înarmare.
În acelaşi timp, el a subliniat că este încrezător că populaţia germană va sprijini cursul guvernului federal, argumentând că „va fi nu doar problema Europei în cazul în care se va impune legea celui mai puternic în relaţiile internaţionale”, conform agenţiilor de presă citate.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News