Oficial ucrainean: La centrala nucleară de la Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibile nuclear
Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de agențiile de presă EFE şi Ukrinform.
La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear.
„Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei”, a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.
„În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească”, a spus Staruh, conform Agerpres.
„Situaţia la centrala nucleară este periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear”, susţine acelaşi oficial ucrainean.
„Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului şi tratate internaţionale care nu permit desfăşurarea de operaţiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur şi simplu încalcă logica existenţei umane”, a mai denunţat Oleksandr Staruh.
Centrala nucleară este o instalaţie fortificată, dar protejată împotriva unor astfel de atacuri teroriste, mai spune oficialul ucrainean. În plus, la centrală se stochează combustibilul nuclear uzat, ceea ce poate reprezenta de asemenea o ameninţare, adaugă Staruh.
Centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o sursă gravă de tensiune, fiind ocupată de trupele ruse, după ce a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimul timp de care Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc.
„Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Zaharova susţine că partea rusă trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală, aflată sub controlul trupelor ruse practic de la începutul campaniei militare.
La rândul său, directorul general al AIEA, argentinianul Rafael Grossi, şi-a manifestat sâmbătă profunda îngrijorare în legătură cu bombardarea, vineri, a celei mai mari centrale atomice din Europa, avertizând că cineva „se joacă cu focul” şi că există riscul real al unui „dezastru nuclear”.
Rușii au minat centrala nucleară Zaporojie
Compania energetică de stat ucraineană Energoatom transmite că forțele ruse au minat centrala nucleară ocupată Zaporojie. O postare de pe canalul oficial de Telegram al companiei l-a citat pe generalul rus Valeri Vasiliev declarând că rușii au minat centrala.
„După cum știți, am minat toate zonele importante din centrala nucleară Zaporojie. Și nu ascundem asta de inamic. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, războinicii eliberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale”, ar fi declarat șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale forțelor armate ruse, potrivit siteului Meduza.
Trupele ruse dețin controlul asupra centralei Zaporojie din martie, deși tehnicieni ucraineni conduc încă uzina. Ucraina a acuzat Rusia că folosește instalația ca scut din care să tragă asupra țintelor civile.
Luni, șeful Energoatom, Petro Kotin, a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei.
Citește și: Zelenski, după atacurile de la centrala nucleară de la Zaporojie: "Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul"
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News