Live

Live Text „Ofensive nereușite”. Prigojin spune că mercenarii Wagner au capturat satul Yahidne de lângă Bahmut. Kievul neagă informațiile

Data actualizării: Data publicării:
Militari ucraineni în Bahmut. Foto: Profimedia Images

Ziua 368 a războiului pornit de Rusia în Ucraina. Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la o demonstrație în centrul Berlinului pentru a protesta împotriva acordării de mai multe arme Ucrainei, îndemnând guvernul german să deschidă, în schimb, calea negocierilor cu Vladimir Putin. Separat, într-o demonstrație organizată în fața ambasadei Rusiei din Londra, Marina Litvinenko, văduva fostului ofițer FSB otrăvit, a făcut apel pentru o victorie ucraineană în război. Miniştrii de finanţe şi preşedinţii băncilor centrale din statele G20 au încheiat sâmbătă în India reuniunile lor fără să convină asupra unui comunicat comun, din cauza divergenţelor cu China şi Rusia asupra războiului din Ucraina. UE și SUA au adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Bruxelles-ul spune că acest al zecelea pachet este „de cea mai mare anvergură”.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Directorul CIA se declară „convins” că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 19:45 Directorul Agenţiei centrale de informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a declarat „convins” că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina, menţionând că Statele Unite nu dispun de nicio indicaţie că s-ar fi luat o decizie în acest sens sau au fost deja livrate materiale, relatează AFP şi Reuters.

Directorul Agenţiei centrale de informaţii a SUA (CIA), William Burns. Foto: Profimedia

„Suntem convinşi că liderii chinezi au în vedere să furnizeze material letal” Rusiei, a declarat Burns într-un interviu acordat canalului CBS, difuzat duminică.

El a adăugat însă că SUA „nu au constatat că s-a luat o decizie definitivă” şi nu au văzut „dovezi că ar fi livrat arme” Rusiei.

Zelenski: „9 ani de când agresiunea rusă a început în Crimeea. Prin returnarea Crimeei vom restabili pacea”

ACTUALIZARE 15:07 Președintele Ucrainei consemnează că s-au împlinit 9 ani de Rusia a trecut la anexarea Crimeei. Dacă vor returna Crimeea, pacea va fi restabilită, a transmis Zelenski pe contul de Twitter.

„În urmă cu 9 ani, în Crimeea a început agresiunea rusă. Prin returnarea Crimeei, vom restabili pacea. Acesta este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, a transmis Volodimir Zelenski.

În 27 februarie 2014, Vladimir Putin, ordonă manevre militare la frontierea cu Ucraina. Miliţii pro-ruse ocupă sediul Guvernului şi Parlamentul din Simferopol, capitala peninsulei Crimeea.

Ministrul german al Apărării reacționează cu scepticism la inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina

ACTUALIZARE 13:20 Ministrul german al apărării Boris Pistorius a reacţionat cu scepticism duminică la iniţiativa Chinei pentru pace în Ucraina, informează Reuters. 

"Când aud informaţii - şi nu ştiu dacă ele sunt adevărate - potrivit cărora China ar intenţiona să furnizeze drone-kamikaze Rusiei, în timp ce prezintă în acelaşi timp un 'plan de pace', atunci eu sugerez să judecăm China după acţiunile sale, nu după vorbe", a declarat Pistorius la postul public de radio Deutchlandfunk. 

Boris Pistorius, ministrul german al apărării. Foto: Profimedia Images

În ediţia sa de vineri, săptămânalul german Der Spiegel informa că Beijingul preconizează să înceapă o producţie la scară mare de drone de atac 'kamikaze' în contul armatei ruse în vederea unei posibile utilizări a acestora în Ucraina. 

SUA au acuzat la rândul lor în această săptămână China că are în vedere să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva în Ucraina, ceea ce Beijingul dezminte.  

Joi seară, cancelarul german Olaf Scholz a chemat să nu existe 'iluzii' cu privire la China în conflictul ucrainean, subliniind că aceasta nu a criticat până acum invazia rusă. 

Propunerea Chinei pentru Ucraina, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Iniţiativa chineză a fost primită favorabil de Moscova, conform unei declaraţii transmise vineri prin Ministerul său de Externe, care îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog, însă în condiţiile recunoaşterii "noilor realităţi teritoriale" din Ucraina, notează Agerpres.

Un fost șef al diplomației poloneze deplânge insuficientul leadership al Germaniei în susţinerea Ucrainei de a lupta contra Rusiei

ACTUALIZARE 12:30 La un an după discursul devenit faimos al cancelarului federal german Olaf Scholz, "Zeitenwende" (Punctul de cotitură), fostul ministru de externe şi apărării polonez Radoslaw Sikorski a deplâns insuficientul leadership al Germaniei în susţinerea Ucrainei, informează duminică agenția germană de presă DPA.

Chiar dacă guvernul german a făcut mult din punct de vedere financiar şi militar pentru Ucraina invadată de Rusia, printre aliaţi predomină percepţia că "Germania face ce este necesar doar în ultimul moment, doar la presiune externă", a afirmat pentru agenţia de presă germană politicianul polonez conservator, europarlamentar din partea partidului de opoziţie Platforma Civică (PO). 

"Iar aceasta creează impresia că nu sunteţi implicaţi în problemă, că există o reticenţă, că Germania nu este un lider ce răspunde la criză, ci stă deoparte", a declarat Sikorski. 

Citește continuarea AICI

Putin: „Occidentul a vrut să lichideze Rusia. Nu avem de ales, trebuie să luăm în considerare forța nucleară a NATO”

ACTUALIZARE 11:00 Vladimir Putin a declarat duminică dimineață că Rusia nu a avut de ales și a trebuit să ia în considerare capacitățile nucleare ale NATO, în condițiile în care alianța militară condusă de Statele Unite urmărește înfrângerea Rusiei, transmite Reuters. 

„În condițiile de astăzi, când toate marile țări din NATO și-au declarat ca principal obiectiv principal să ne provoace o înfrângere strategică, astfel încât poporul nostru să sufere, așa cum spun ei, cum putem ignora capacitățile lor nucleare în aceste condiții?". a declarat Putin la televiziunea de stat Rossiya 1, potrivit TASS.

Occidentul, a susținut Putin, a vrut să lichideze Rusia. „Ei au un singur scop: să desființeze fosta Uniune Sovietică și partea sa fundamentală - Federația Rusă", a mai afirmat Putin.

Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Citește continuarea AICI

Ucraina spune că nu este adevărat că trupele Wagner au cucerit Yahidne și Berhivka

ACTUALIZARE 09:35 Armata ucraineană a transmis duminică dimineață că Rusia a desfășurat ofensive nereușite în apropiere de Yahidne în cursul zilei trecute, declarația venind după ce grupul de mercenari Wagner al Rusiei a afirmat sâmbătă că a capturat acest sat din apropierea Bahmutului, transmite Reuters.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus, într-un buletin informativ de dimineață, că Rusia continuă să își concentreze eforturile ofensive de-a lungul întregii linii de front Bahmut, unde se află Yahidne.

Bătălia pentru Bahmut, unde au mai rămas doar aproximativ 5.000 din 70.000 de locuitori, durează de luni de zile și a constat în unele dintre cele mai sângeroase lupte din cadrul invaziei rusești.

Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a susținut sâmbătă că forțele sale au capturat Yahidne. Vineri, el a revendicat controlul asupra Berhivka, un sat adiacent de la periferia Bahmutului.

Dar buletinul ucrainean spune că atacurile continuă și că rușii au avut „ofensive nereușite" în apropierea a șase așezări, inclusiv Iagidne și Berhivka din regiunea Donețk. Buletinul ucrainean de duminică a precizat că forțele ruse au bombardat în ultima zi zonele a 22 de așezări de-a lungul acelei părți a liniei frontului din Donețk, iar Ucraina a respins 71 de atacuri în Donețk și în alte părți de-a lungul liniei frontului.

Luptele aprige de-a lungul liniilor de front din sudul și estul Ucrainei, în special în apropiere de Bahmut, constau acum în încercări anevoioase ale fiecărei părți de a muta linia frontului, uneori doar cu câțiva metri.

Rusia a făcut progrese în încercarea de a înconjura Bahmut, dar nu a reușit să îl captureze la timp pentru a obține o victorie pe care președintele Vladimir Putin să o anunțe vineri, la un an de declanșarea invaziei.

Zelenski: Al zecelea pachet de sancţiuni aprobat de UE împotriva Rusiei cuprinde pași împotriva industriei de apărare şi a sectorului financiar al statului terorist

ACTUALIZARE 09:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că cel de-al zecelea pachet de sancţiuni pentr Rusia nu este ultimul şi că sancţiuni vor fi impuse în continuare, până când nu va mai rămâne nimic din “potenţialul agresiunii ruse”, relatează Ukrinform.

Cel de-al zecelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului a fost aprobat astăzi. Al zecelea şi evident nu ultimul pachet. Sancţiunile vor continua să fie introduse, astfel încât să nu rămână nimic din potenţialul agresiunii ruse. Acum, noi paşi de sancţiuni sunt în al zecelea pachet, puternic, împotriva industriei de apărare şi a sectorului financiar al statului terorist şi împotriva propagandiştilor care au înecat societatea rusă în minciuni şi încearcă să-şi răspândească minciunile în întreaga lume. Cu siguranţă nu vor reuşi. Diplomaţii noştri şi întregul stat lucrează pentru extinderea sancţiunilor globale şi, în special, europene, asupra industriei nucleare ruseşti, Rosatom, a tuturor celor implicaţi în programul de rachete şi şantajul nuclear al statului terorist. Partenerii – Statele Unite, Marea Britanie – au făcut deja paşi relevanţi. Ne aşteptăm la paşii corespunzători de la Uniunea Europeană”, a spus Zelenski. 

Desigur, vom continua să lucrăm la sancţiunile Ucrainei împotriva entităţilor ruse şi a tuturor celor care le ajută. Se vor lua deciziile potrivite. Rezoluţia noastră, adoptată la Adunarea Generală a ONU, a dat un impuls diplomatic foarte bun în această săptămână. Rezoluţia privind pacea pentru Ucraina, integritatea teritorială a statului nostru şi protecţia dreptului internaţional împotriva agresiunii ruse. De fapt, vedem că esenţa Formulei noastre de pace devine baza unor decizii politice şi juridice internaţionale specifice, iar majoritatea mondială le susţine. Mulţumesc fiecăruia dintre cele 141 de state care au susţinut rezoluţia noastră. Mulţumesc fiecărui lider de stat şi fiecărei naţiuni care preţuieşte libertatea şi ordinea internaţională în egală măsură cu Ucraina”, a adăugat liderul de la Kiev.

Zelenski a subliniat din nou curajul soldaţilor ucraineni. „Desigur, fiecare succes al diplomaţilor noştri, fiecare oportunitate de politică externă pentru statul nostru şi fiecare manifestare a atenţiei mondiale pentru ucraineni se bazează pe rezistenţa poporului ucrainean, pe rezistenţa soldaţilor noştri. Pe faptul că Ucraina este puternică şi devine constant din ce în ce mai puternică. Lumea îi iubeşte pe cei puternici. Şi îi ajută pe cei curajosi. Centrul global al forţei şi curajului este acum chiar aici, în Ucraina, chiar în oamenii noştri care ne apără statul. Care ne apără pământul, regiunea noastră Doneţk, regiunea noastră Lugansk, toate pământurile noastre, unde continuă bătălii foarte dure şi dureroase. Mulţumesc fiecărui soldat al nostru, tuturor celor care ne apără cu fermitate şi curaj poziţiile din Donbas, distrug inamicul şi mulţumesc pentru un rezultat atât de puternic în est”, a ținut să mai precizeze președintele Ucrainei.

„Speranța de viață este de patru ore”. Un pușcaș marin american povestește cum este să lupți în „tocătorul de carne vie” de la Bahmut

ACTUALIZARE 09:00 Speranța de viața a unui soldat de pe linia frontului din estul Ucrainei este de doar patru ore, potrivit unui fost pușcaș marin american care luptă alături de forțele ucrainene din regiunea Donbas, citat de ABC News.  

„A fost destul de rău pe câmpul de luptă, multe pierderi. Speranța de viață este de în jur de patru ore pe linia frontului”, a spus soldatul american Troy Offenbecker.

Bahmut, orașul devastat de război din estul Ucrainei, a fost scena unora dintre cele mai sângeroase lupte care s-au dat în războiul declanșat de Vladimir Putin acum un an. Bătălia pentru controlul orașului, care avea 73.000 de locuitori înainte de invazie, este cea mai lungă din acest război, scrie Insider.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă

  • Joe Biden: Zelenski „nu are nevoie de F-16 acum”
  • SUA au informații despre faptul că guvernul chinez are în vedere să ofere Rusiei drone și muniție pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, potrivit oficialilor americani. Ei au spus că nu pare că Beijingul a luat încă o decizie finală, a raportat CNN, dar negocierile Rusia-China cu privire la prețul și amploarea echipamentului sunt în desfășurare.
  • Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut sâmbătă că luptătorii săi au capturat satul Yahidne din estul Ucrainei, la nord de Bakhmut. După șase luni de lupte grele, s-a raportat că forțele ucrainene au aruncat în aer un pod lângă Bakhmut, într-un posibil semn de retragere. Ucraina a negat că intenționează să părăsească orașul.
  • Rusia pare să fi epuizat stocul actual de drone fabricate de Iran și va căuta să se reaprovizioneze, spune Ministerul Apărării din Regatul Unit. 
  • Lituania a strâns 14 milioane de euro pentru a oferi Ucrainei 14 radare tactice de supraveghere aeriană
  • Joe Biden respinge iniţiativa Chinei pentru pace în Ucraina: „Dacă Putin aplaudă planul, atunci cum poate el să fie bun?”
  • Medvedev avertizează din nou Kievul: „Rusia nu duce lipsă de rachete. Extindem producția și folosim cele mai noi tehnologii”

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri