Live

O țară mică și săracă se grăbește să-și exploateze resursele uriașe de petrol. Mizează mai mult pe viteză decât pe certitudine

Data actualizării: Data publicării:
Platformă petrolieră. Foto: Guliver /GettyImages

Pentru Guyana, o țară mică și săracă din America de Sud, nu există un moment mai bun decât cel prezent pentru a culege roadele uriașelor zăcăminte de petrol recent descoperite, relatează Reuters.

Într-un context al creșterii vertiginoase ale prețului petrolului, dar și al tranziției către energie regenerabilă, pe termen lung, și 750.000 de cetățeni disperați pentru o viață mai bună, Guyana face tot posibilul pentru a-și exploata cât mai repede rezervele uriașe de petrol, chiar dacă aceest lucu înseamnă sacrificarea unor câștiguri mai mari pe termen mai lung.

Deja blocată în contracte cu firme petroliere, criticate pentru că sunt benefice doar pentru una dintre părți, Guyana spera să înființeze o companie petrolieră de stat care să gestioneze următoarea fază de dezvoltare și să efectueze propriile studii seismice asupra zăcămintelor neexplorate - toate cu scopul de a asigura cea mai bună rentabilitate posibilă.

Dar aceste planuri au fost abandonate, deoarece Guyana nu are nici capacitatea, nici resursele pentru a le realiza rapid. Acum mizează mai mult pe viteză decât pe certitudine, au declarat înalți oficiali pentru Reuters.

Nu avem banii sau capacitatea. Modelul în care guvernul pune banii și operează activele nu mai este de actualitate”, a spus vicepreședintele țării, Bharrat Jagdeo. Este prima dată când oficialii vorbesc despre decizia de a renunța la planurile companiei petroliere de stat.

Într-o serie de conversații cu Reuters, Jagdeo a mai spus că decizia Guyanei de a renunța la ideea să-și facă propriile prospecțiuni asupra zonelor neexplorate, pentru a atrage oferte mai mari de la companiile petroliere, a fost determinată de timp și de lipsa resurselor.

Vrem să accelerăm explorarea, astfel încât să putem dezvolta economia cât mai repede posibil”, a spus Jagdeo, fost președinte și, probabil, cel mai influent politician al țării.

Probabil vom câștiga mai puțin, dar s-ar putea să avem o dezvoltare mai rapidă”, a spus el.

De când au fost descoperite zăcămintele, în 2015, un consorțiu condus de compania petrolieră americană Exxon Mobil, împreună cu partenerii Hess Corp și compania chineză CNOOC, a găsit aproximativ 11 miliarde de barili de petrol și gaz într-un bloc vast care acoperă 2,7 milioane de hectare, la aproximativ 190 de kilometri în largul coastelor țării.

Pe baza planurilor actuale de dezvoltare , grupul se așteaptă să pompeze 1,2 milioane de barili de petrol pe zi din în 2027, punând Guyana înaintea Venezuelei și a celor mai mulți producători din Africa în ceea ce privește producția.

Acest plan ar însemna că Guyana ar avea cea mai mare producție de petrol pe cap de locuitor din lume, înaintea statelor bogate din Golf, precum Kuweit, Qatar și Arabia Saudită.

Exxon a pompat primii barili de petrol din Guyana în 2019 și crește producția, dar guvernul care a ajuns la putere în urmă cu aproape doi ani, cu o majoritate slabă în parlament, este sub presiune pentru a accelera dezvoltarea economică.

Acordurile semnate de administrația anterioară în 2016 împart profiturile din petrol 50-50 între consorțiul condus de Exxon și Guyana, dar 75% din venituri merg mai întâi pentru a acoperi costurile companiilor petroliere.

Asta lasă Guyana cu doar 12,5% din producție, plus redevențe de 2%. Cota sa va crește pe măsură ce costurile de dezvoltare se reduc, dar acest lucru va dura câțiva ani.

Contractul nu este foarte diferit de cele din țările africane, de exemplu, care nu aveau o industrie petrolieră sau o legislație petrolieră, spune Theodore Kahn, analist la companiia de consultanță Control Risks.

Dar acest lucru nu îi ajută pe locuitorii capitalei, Georgetown, care încă așteaptă ca petrolul să le îmbunătățească viața.

Contractul a fost nedrept de la început”, spune Michael James, un vânzător de fructe din Georgetown.

Nepotul său, șofer de taxi, își câștigă existența transportând directori ai companiilor petroliere la întâlniri, dar restul familiei sale se confruntă cu aceleași probleme pe care le au toți locuitorii țării – lipsa locuințelor la prețuri accesibile, a asistenței medicale și a educației.

„Companiile petroliere fac toți acești bani, guvernul este plătit, dar nu văd o mare diferență în viața mea”, a spus James.

Guvernul va folosi anul acesta, pentru prima dată, veniturile din petrol pentru a finanța noi școli, drumuri și o centrală electrică. Dar va funcționa cu un deficit de aproximativ 470 de milioane de dolari în 2022 - o decizie care a dus la avertismente din partea Fondului Monetar Internațional.

„Vrem să evităm blestemul petrolului și să construim o economie rezistentă, care să aducă prosperitate tuturor”, a spus președintele Guyanei, Mohamed Irfaan Ali.

Dar, ca orice țară în curs de dezvoltare, avem multe provocări”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Incendiu uriaș și explozii la depozitul de petrol din regiunea Briansk, după un atac ucrainean cu drone

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Partenerii noștri