Live

O soluție ingenioasă și ieftină de locuit în Viena. Casa care nu are nevoie de calorifer și se poate muta

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Soluție de locuit pentru studenții din Viena: casa ecologică, ce se poate muta Foto: oeadstudenthousing.at

Ai nevoie de noroc, răbdare sau mulți bani ca să găsești un apartament într-un oraș mare din Europa. Lucru valabil mai ales pentru studenții care se chinuie să achite chirii tot mai mari. Dar în Viena, ei au parte de ceva special. În acest oraș a fost pusă în aplicare o soluție inovatoare și durabilă: locuințe la prețuri accesibile, care pot fi mutate. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Sonnenallee 105 este o adresă cu dată de expirare. Situat la periferia Vienei, este primul cămin de studenți demontabil din Austria. Clădirea poate fi desfăcută și reconstruită de până la cinci ori. Inginerul Thomas Schach explică modul de funcționare: „Întâi este îndepărtat acoperișul. Asta expune toate containerele din lemn, care trebuie separate unul de celălalt. Aici, sus, puteți vedea unde se îmbină. Le încărcăm pe un transportor special și le expediem în timpul nopții. Au cinci metri și jumătate lățime și nu pot fi transportate ziua”.

Clădirea a fost în același loc timp de șase ani. Apoi, autoritățile au decis să construiască apartamente pe terenul respectiv. Prin urmare, căminul de studenți a trebuit să se mute și urmează să rămână aici 15 ani.

„Avem nevoie de ceva temporar, care să poată fi mutat dintr-un loc în altul. De asemenea, trebuie să fie ecologic și durabil. În plus, această structură este accesibilă pentru studenți din punctul de vedere al prețului”, spune inginerul Thomas Schach.

E valabil și pentru Omar, care plătește 360 de euro pe lună pentru 13 metri pătrați. Nu există spațiu pentru calorifer. Dar nici nu e nevoie - această clădire ecologică este ceea ce se numește o casă pasivă, cu o izolare excelentă.

„Cred că ar trebui să existe mai multe clădiri de acest fel, deoarece căminele demontabile sunt ecologice. Iar asta înseamnă că sprijină cauza noastră, de a lupta împotriva schimbărilor climatice, lucru foarte important pentru viitorul nostru, al tuturor”, spune studentul.

E liniște la marginea Vienei. Dar aici, terenul e disponibil pentru construcții. Pentru Omar nu e o problemă, poate merge în oraș oricând dorește.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași. Cum arată dispozitivul care poate salva vieți

Protest uriaș pe străzile din Madrid. Mii de spanioli au cerut prețuri mai mici la locuințe

„Casă de vis” sau „poveste de groază”: Ce au pățit oamenii care și-au cumpărat locuințe abandonate la oraș cu doar 1 dolar

Partenerii noștri