Live

O pereche de șlapi murdari riscă să provoace o catastrofă în Australia

Data actualizării: Data publicării:
O pereche de șlapi murdari riscă să provoace o catastrofă în Australia. Foto: Profimedia

Este iarnă în Australia și, pentru prima dată după pandemie, mii de oameni pot pleca în insula indoneziană Bali pentru a petrece acolo vacanțele școlare din iulie. Însă oficialii australieni devin din ce în ce mai îngrijorați și îi sfătuiesc pe turiști să-și lase șlapii în Bali, relatează CNN.

Febra aftoasă se răspândește rapid printre bovine în Indonezia, iar marți au fost confirmate primele cazuri în Bali, o destinație turistică populară spre care există zboruri directe din șapte orașe australiene.

Autoritățile se tem că turiștii ar putea aduce virusul pe încălțările folosite pe insula indoneziană.

„Ar fi o catastrofă dacă febra aftoasă ar ajunge în Australia”, a spus șeful Agenției veterinare a țării, medicul, Mark Schipp, care consiliază guvernul cu privire la modalitățile de a ține virusul la distanță.

Febra aftoasă este inofensivă pentru oameni, dar provoacă pustule dureroase și leziuni la nivelul gurii și picioarelor la animalele cu copite, inclusiv bovine, oi, porci, capre și cămile, împiedicându-le să mănânce și, în unele cazuri, ducând chiar la moartea animalelor.

Boala este considerată cea mai mare amenințare de biosecuritate pentru animalele australiene, iar un focar ar putea duce la sacrificarea în masă a animalelor infectate și ar putea închide piața exportului de carne de vită din Australia pentru câțiva ani de acum înainte.

„Efectele asupra fermierilor ar fi prea dureroase, dacă ajunge aici febra aftoasă”, a spus Fiona Simson, președintele Federației Naționale a Fermierilor.

„Dar nu este vorba doar despre fermieri. Ștergerea a 80 de miliarde de dolari din PIB-ul Australiei ar fi un dezastru economic pentru toată lumea”, a adăugat ea.

Australia a început să intensifice controalele de biosecuritate în aeroporturi, verificând bagajele pentru produse din carne și brânză și avertizând turiștii că murdăria de pe pantofii lor ar putea provoca, din neatenție, primul focar de febră aftoasă din Australia din ultimii 150 de ani.

Autoritățile iau în considerare băile de picioare - recipiente cu substanțe chimice puternice în care să pășească oamenii care intră în Australia pentru a distruge eventuale urme ale bolii de pe pantofi. Problema este că încălțămintea purtată de obicei în Bali nu este compatibilă cu măsurile standard de biosecuritate.

„Mulți oameni care se întorc din Bali nu poartă cizme, poartă șlapi sau sandale și nu-ți poți permite să pui acea substanță chimică pe piele”, a spus Schipp.

El a adăugat că oficialii se gândesc să le ceară turiștilor să-și lase șlapii în locurile în care au fost în vacanță.

„Dacă porți șlapi în Bali, atunci lasă-i în Bali”, a spus el.

Recomandarea nu a fost oficializată, dar este una dintre opțiunile luate în considerare, a adăugat el.

Ross Ainsworth, un medic veterinar care locuiește în Bali, spune că este foarte ușor pentru turiștii de pe insulă să intre în contact cu vitele și să aducă virusul acasă.

„Există vite peste tot și acele vite se vor infecta și vor elimina virusul”, a spus el.

Virusul poate rămâne activ timp câteva zile pe talpa unui pantof – chiar mai mult, în condiții de temperatură scăzută, a spus medicul.

„Așa că, dacă ai ieșit din vilă, ai călcat în niște salivă infectată și apoi te-ai urcat în taxi și ai zburat acasă, mai ai o zi și jumătate de virus viabil pe talpă”, a spus Ainsworth.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incendiu devastator în Australia: „Vorbim despre un incendiu ce are mai mult sau mai puţin mărimea statului Singapore"

VIDEO Imagini cu un australian care lupta pentru Ucraina, capturat şi interogat de ruşi. Reacția guvernului de la Canberra

Doi părinți din Australia au pretins că fiul lor are cancer pentru a primi donații. I-au ras sprâncenele și l-au pus în scaun cu rotile

Australia vrea să forțeze în continuare marile platforme digitale să plătească pentru afișarea știrilor

Partenerii noștri