Live

O navă filipineză și una chineză s-au ciocnit în Marea Chinei de Sud

Data actualizării: Data publicării:
O navă filipineză s-a ciocnit luni cu o navă chineză în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, disputate de cele două ţări, a anunţat paza de coastă chineză. FOTO: Profimedia Images

O navă filipineză s-a ciocnit luni cu o navă chineză în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, disputate de cele două ţări, a anunţat paza de coastă chineză.

"Nava de aprovizionare filipineză a ignorat numeroase avertismente din partea chineză" şi "s-a apropiat de nava chineză (...) într-un mod neprofesionist, provocând o coliziune", a precizat paza de coastă într-un comunicat, citat de France Presse.

Beijingul a acuzat nava că "a intrat ilegal în apele din jurul recifului Ren'ai", numele chinezesc al atolului Second Thomas din Insulele Spratly (Insulele Nansha pentru Beijing).

"Paza de coastă chineză a luat măsuri de control împotriva navei filipineze în conformitate cu legea", a adăugat comunicatul, scrie Agerpres.

Beijingul revendică practic întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor mai multor vecini ai săi, în pofida unei hotărâri a unei instanţe internaţionale din 2016.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone putând adăposti bogate rezerve de petrol.
Beijingul desfăşoară gărzi de coastă şi alte nave pentru a patrula în Marea Chinei de Sud şi a transformat recifele în poziţii militare, scrie AFP. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri