Live

O mânăstire din Kiev, veche de 1.000 de ani, ar fi fost folosită de ruși pentru planificarea operațiunilor de sabotaj

Data actualizării: Data publicării:
Lavra Pecerska din Kiev. Foto: Profimedia Images

Serviciul de securitate ucrainean SBU și poliția ucraineană au efectuat marți dimineață percheziții la o mănăstire creștin-ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, în cadrul unor operațiuni de contracarare a unor presupuse „activități subversive ale serviciilor speciale rusești”, a declarat SBU, notează Reuters.

Lavra Pecerska din Kiev, ce se traduce Lavra Peşterilor, este cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei.

Aceste măsuri sunt luate ca parte a activității a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei într-un comunicat.

SBU a mai precizat că percheziția a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii rupestre ca centru al lumii ruseștiși a fost efectuată pentru a verifica suspiciunile cu privire la utilizarea spațiilor pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, a cetățenilor străini, pentru depozitarea de arme.

Reuters mai transmite că SBU nu a precizat care a fost rezultatul raidului, iar Patriarhia Moscovei nu a comentat imediat incidentul.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei a pus capăt legăturilor cu biserica rusă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a condamnat sprijinul acordat de Patriarhul Kirill, șeful bisericii ruse, pentru ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială.

Un sondaj realizat în 2020 de Centrul Razumkov, cu sediul la Kiev, a constatat că 34% dintre ucraineni s-au identificat ca fiind membri ai Bisericii Ortodoxe principale din Ucraina, în timp ce 14% erau membri ai Bisericii Patriarhiei Moscovei din Ucraina.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume de a forma o biserică independentă de Moscova, punând capăt în mare măsură unor secole de legături religioase între cele două țări.

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri