O japoneză care a plecat de la serviciu cu 2 minute mai devreme are salariul tăiat cu 10 la sută
Se știe că nu e de glumit cu munca în Japonia și asta au putut să constate, o dată în plus, mai mulți angajați care și-au permis să plece de la slujbă cu două minute mai devreme pentru a nu rata autobuzul care îi ducea acasă.
Potrivit sankei.com, situația a fost semnalată de Consiliul școlar al orașului Funabashi, din prefectura Chiba.
Pentru a-și justifica plecarea „anticipată”, salariații au explicat că nu au vrut să rateze autobuzul care îi putea duce acasă mai devreme. Astfel, ei au plecat cu două minute mai devreme față de ora 17:15, când li se termina programul, pentru a putea fi în stație la 17:17, ora la care sosea autobuzul ce îi ducea spre casă. Dacă îl ratau, aveau de așteptat încă jumătate de oră până să vină următorul.
În total, în perioada mai 2019 - ianuarie 2021, au fost 316 cazuri în care salariații - câțiva la număr - au plecat mai devreme de la muncă, a semnalat Consiliul școlar. O situație intolerabilă pentru conducere, care a observat că printre cei care „s-au sustras” de la programul de lucru se număra și o femeie de 59 de ani în sarcina căreia era chiar gestionarea prezenței.
Mai mult, ea este bănuită că este cea care a avut inițiativa și cel mai grav fapt care i se reproșează este că a avut ideea falsificării cardurilor de prezență. Astfel, acești angajați care plecau mai devreme le lăsau cardurile colegilor lor rămași la serviciu pentru a fi pontați că pleacă la ora prevăzută în program.
Ca urmare, pentru că i-a făcut și pe alții să-i urmeze exemplul, femeia s-a trezit cu o reducere de 10 la sută a salariului timp de trei luni. Potrivit presei japoneze, banii economisiți de instituție prin această sancțiune echivalează cu 1.090 de euro.
Ceilalți salariați, inclusiv cei care au pontat cardurile de prezență în locul „chiulangiilor”, au primit doar avertismente.
Decizia a provocat indignare pe rețelele sociale, mai ales că unii dintre acești salariați veneau dimineața mai devreme la muncă, dar asta nu deranja pe nimeni. În acest caz, de ce nu sunt plătite și minutele suplimentare? au comentat utilizatorii rețelelor sociale.
Nu este însă prima dată când sunt date în Japonia astfel de sancțiuni aspre pentru fapte aparent lipsite de gravitate. În 2018, un funcționar public din orașul japonez Kobe a fost mustrat și amendat pentru a plecat în pauza de masă cu 3 minute mai devreme. Și pentru că s-a întâmplat de 26 de ori în șapte luni, șefii lui au organizat o conferință presă și au prezentat scuze cetățenilor, scria presa la vremea respectivă.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News