Live

NYT: SUA vor trimite în România câteva mii de militari de elită și un general cu două stele

Data actualizării: Data publicării:
SUA vor trimite în România câteva mii de militari de elită și un general cu două stele. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentagonul a decis să mențină câteva mii de soldați americani în sud-estul României pentru încă nouă luni, aceasta fiind cea mai apropiată unitate a armatei americane de războiul din Ucraina, au declarat oficialii sâmbătă, potrivit The New York Times. Următoarea misiunea va fi condusă de un general cu două stele și din ea vor face parte militari de elită.

În ultimul an, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la șapte minute de zbor cu racheta peste Marea Neagră, de unde forțele ruse s-au stabilit în Crimeea, a devenit un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Forțele ar fi de fapt o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada teritoriile vestice.

Aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt staționați la baza aeriană din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Anterior, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii au spus că vor fi înlocuite de o brigadă diferită de Divizia 101, care are sediul la Fort Campbell, Ky. Misiunea va fi condusă de personalul superior, inclusiv de generalul său cu două stele și de cei mai buni planificatori, de la Divizia a 10-a de Munte, cu baza la Ft. Drum, N.Y., pentru ceea ce se așteaptă să fie o desfășurare de nouă luni.

Anunțul de sâmbătă clarifică intențiile Pentagonului de a păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din România. Trimiterea unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO, sunt de părere analiștii militari.

Mutarea „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru defensivă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat emis sâmbătă. „Statele Unite vor continua să își ajusteze poziția, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, scrie sursa citată.

Consolidarea este parte din angajamentul președintelui Biden din iunie de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Aceasta a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați americani, în prezent bazați în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO în Polonia și în țările baltice.

Cei care susțin menținerea unei prezențe militare puternice în Europa de Est au indicat atacul Rusiei ca fiind o dovadă că Statele Unite și aliații săi din NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova iarna trecută.

Forțele americane din România antrenează soldați ai aliaților NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Deși se numără printre unitățile cele mai apropiate de luptă, acestea nu antrenează forțele ucrainene în sisteme avansate de armament care sunt livrate ucrainenilor.

Oficialii militari români au salutat trupele americane ca pe o forță suficient de mare pentru a asigura ceea ce generalul-locotenent Iulian Berdilă, șeful forțelor terestre, a descris luna trecută drept „descurajare și apărare previzibile”.

Editor : Loredana Bancăș

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Cum urmăresc SUA lansările de rachete balistice și de ce nu au fost alarmate de atacul rusesc asupra orașului Dnipro

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Kim Jong Un acuză SUA că răscoleşte tensiunile. „Ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”

Partenerii noștri