NYT: Rusia ar fi oferit recompense afganilor pentru a ucide soldați SUA. Unitatea secretă, implicată în acțiuni ilegale și în Europa
O unitate specială a serviciilor militare de informații ale Rusiei ar fi oferit în secret recompense unor militanți având legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forțelor coaliției din Afganistan, inclusiv soldați americani. S-ar fi întâmplat chiar în timp ce Washingtonul purta negocieri de pace pentru a pune capăt sângerosului și îndelungatului război din această țară, scrie cotidianul The New York Times, citând oficiali care sunt la curent cu aceste concluzii la care ar fi ajuns spionajul american.
Oficialii din serviciile americane de informații au conchis în urmă cu câteva luni că rușii au oferit anul trecut recompense în bani care au ajuns la militanți islamiști sau la alte elemente criminale asociate cu ei pentru a comite atacuri sângeroase împotriva trupelor coaliției. În total, 20 de americani au fost uciși în Afganistan în 2019.
(N. R. - Reamintim că în septembrie 2019, în pline negocieri de pace între SUA și talibani, doi români și-au pierdut viața într-un atac terorist care a vizat un complex din Kabul în care se afla și reprezentanța diplomatică a României. A fost un atac ce a durat câteva ore și care s-a soldat cu cel puțin 17 morți și 120 de răniți. Atacatorii au avut niște informații, au știut unde să meargă, declara la vremea respectivă, pentru Digi24, un expert român).
Acest raport al serviciilor de informații americane i-a fost prezentat președintelui Donald Trump, iar Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă a discutat problema la sfârșitul lunii martie, luând în calcul mai multe opțiuni - de la o plângere către Moscova, pe canale diplomatice, până la sancțiuni și posibile acțiuni de răspuns.
Cu toate că au trecut aproape trei luni, Casa Albă nu a dat niciun răspuns încă și nu a autorizat până acum niciuna dintre măsurile discutate, au spus sursele citate de New York Times.
O parte din aceste informații ale serviciilor americane au fost obținute prin interogarea unor militanți și infractori afgani capturați, precizează publicația americană.
Cine este Unitatea 29155 și ce scopuri urmărește
Oficialii citați de NYT spun că în spatele acțiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informații al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură și cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuși fost agent GRU, care a lucrat însă și pentru serviciile de informații britanice.
Această unitate rusă ar avea legătură și cu alte acțiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat și operațiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur și simplu răzbunarea. Este parte a așa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinație de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de știri false și până la operațiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate, arată NYT.
Unitatea, care ar activa de cel puțin zece ani, ar avea ca misiune destabilizarea Vestului prin acțiuni subversive, sabotaj și chiar asasinate. Această structură ar fi fost și în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016 (într-un moment în care această țară vira spre NATO), dar și a otrăvirii unui fabricant de arme din Bulgaria, în 2015. Inclusiv Republica Moldova s-ar fi aflat în vizorul acestor agenți ruși, scria anul trecut același New York Times.
Pe de altă parte, GRU este bănuită de serviciile americane că s-a aflat în centrul eforturilor ruse de a interveni în campania prezidențială americană din 2016. Două unități cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de 26165 și 74455, ar fi piratat serverele Partidului Democrat și apoi s-ar fi folosit de WikiLeaks pentru a publica documentele sustrase.
Relațiile militare dintre SUA și Rusia, tensionate
Acum, America se pregătește din nou de alegeri prezidențiale, iar acordul de pace obținut în cele din urmă de Washington în Afganistan este unul dintre atuurile politicii externe ale actualei administrații.
NYT reamintește că deși Rusia i-a declarat în 2003 pe talibani despre organizație teroristă, relațiile cu ei s-au îmbunătățit în ultimii ani. Lideri ai talibanilor au venit la Moscova pentru negocieri de pace cu alți reprezentanți importanți ai afganilor, inclusiv cu fostul președinte Hamid Karzai, convorbiri la care nu au fost acceptați americanii.
Dezvăluirile făcute de sursele NYT (articolul este semnat de trei proeminenți jurnaliști, doi dintre ei câștigători ai Premiului Pulitzer - n.r.) intervin într-un context în care Donald Trump a declarat că vrea să-l invite pe Vladimir Putin la summitul G7, de unde Rusia a fost exclusă în urmă cu mai mulți ani ca o formă de sancționare după anexarea Crimeei.
Pe de altă parte, tensiunile dintre armatele americană și rusă sunt tot mai frecvente, raportându-se adesea episoade de interceptare reciprocă ale unor aeronave militare fie în largul coastelor Alaskăi, fie în Marea Mediterană, fie în Marea Neagră.
Redactor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News