Live

Galerie Foto "Nu vrem să fim parte din fosta URSS". Violențe în Tbilisi, georgienii se tem că o lege pe model rusesc le blochează visul european

Data actualizării: Data publicării:
Partidul de guvernământ din Georgia retrage proiectul „agenților străini” inspirat de la ruși, după două nopţi de proteste violente. Foto: Profimedia Images

Poliţia georgiană a arestat cel puţin 66 de persoane la Tbilisi, la manifestaţiile față de legea controversate a "agenţilor străini" împotriva presei şi ONG-urilor, au anunțat miercuri autorităţile.

Ministerul georgian de Interne precizează într-un comunicat, citat de agenţia rusă de presă Interfax, că "aproape 50 de poliţişti" au fost răniţi la aceste proteste, dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Protestele au izbucnit după ce parlamentul a anunțat că sprijină un proiect de lege privind "agenți străini", despre care criticii spun că reprezintă o trecere la autoritarism în statul din Caucazul de Sud.

Proiectul, susținut de partidul de la guvernare "Visul Georgian", prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept "agenți străini", în caz contrar urmând să fie aspru amendate. Criticii actului normativ spun că este o reminiscență a unei legi rusești din 2012 care a fost folosită de atunci pentru a suprima disidența.

Opoziția a descris-o ca pe o lege în stil rusesc care ar stigmatiza și va pune bariere societății civile și mediei independente din Georgia. Noi proteste în fața parlamentului sunt așteptate să aibă loc miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că proiectul de lege ar fi un regres imens și "ar afecta unele dintre drepturile care sunt esențiale pentru aspirațiile poporului din Georgia".

UE analizează în prezent cererea Georgiei pentru statutul de candidat, iar șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că proiectul de lege este "incompatibil cu valorile și standardele UE".

Rusia a adoptat propria versiune a legii "agenților străini" în 2012, extinzând-o de-a lungul anilor pentru a viza și suprima ONG-urile și media susținută de Occident.

"Legea este rusă, după cum știm cu toții... Nu vrem să fim parte din fosta Uniune Sovietică, vrem să fim parte din Uniunea Europeană, vrem să fim pro-Occident", a declarat un protestatar.

Într-un mesaj video transmis din New York unde este într-o vizită oficială, președintele georgian Salome Zourabichvili și-a exprimat sprijinul față de protestatari: "Sunt alături de voi. Astăzi reprezentați Georgia liberă. Georgia care își vede viitorul în Europa și care nu va permite nimănui să îi răpească acest viitor."

Însă în clădirea parlamentului, 76 de parlamentari din partidul de guvernământ au sprijinit noul proiect de lege.

Din punct de vedere istoric, termenul "agent" în Rusia și Georgia are sensul de "spion" și "trădător", dând o conotație negativă activității derulate de societatea civilă, deoarece sugerează că este o acțiune în interesul forţelor străine mai degrabă decât al țării sau al societății.

Ambasada SUA a emis o declarație în care descrie votul de marți ca "o zi întunecată pentru democrația Georgiei". Potrivit ambasadei, promovarea de către parlament "a acestor legi inspirate de Kremlin a fost incompatibilă cu dorința clară a poporului Georgiei de integrare europeană și dezvoltarea sa democratică".

Majoritatea protestatarilor și liderii opoziției se tem că adoptarea legii ar bloca parcursul Georgiei de a adera la UE. Peste 80% din populația Georgiei susține perspectiva europeană a țării, care este, de altfel, consacrată în constituția țării.
 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Protest în școlile din Focșani. Elevii sunt îndemnați să vină cu pături și mănuși la ore: „Căldura nu este o materie opțională”

Șeful diplomației europene propune suspendarea dialogului politic UE-Israel. Borell mai are o lună din mandat

Partenerii noștri