Live

„Nu se poate întâmpla așa ceva”. Cum a asigurat Secret Service securitatea la mitingul electoral unde a fost împușcat Donald Trump

Data actualizării: Data publicării:
Membri ai Secret Service se aruncă peste Donald Trump în timpul atentatului din Pennsylvania. Foto: Getty Images

Congresmenii republicani au declarat că vor lansa investigaţii rapide cu privire la modul în care o persoană a reuşit să se sustragă vigilenţei agenţilor Secret Service, să urce pe acoperişul unei clădiri din apropierea locului în care fostul preşedinte american Donald Trump vorbea şi să tragă mai multe focuri de armă înainte de a fi ucisă, informează Reuters, preluată de news.ro.

Mike Johnson, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, controlată de republicani, a declarat că grupurile din Cameră vor convoca în curând oficiali ai Secret Service, ai Departamentului pentru Securitate Internă şi ai FBI pentru audieri.

Susţinătorii lui Trump au criticat Secret Service, serviciul care este responsabil de protecţia lui Trump în calitate de fost preşedinte al SUA.

Secret Service a declarat la scurt timp după împuşcături că a început o anchetă şi l-a informat pe preşedintele democrat Joe Biden, rivalul lui Trump la alegerile din 5 noiembrie, dar agenţia nu a răspuns imediat la alte solicitări de comentarii privind protocoalele sale.

Ulterior, agentul special FBI Kevin Rojek, vorbind în cadrul unei conferinţe de presă, a calificat drept „surprinzător” numărul de focuri pe care atacatorul a reuşit să le tragă până să fie anihilat. Secret Service nu a avut niciun reprezentant la această conferinţă de presă, care a avut loc sâmbătă seara târziu şi la care au participat oficiali ai FBI şi ai autorităţilor locale de aplicare a legii.

Se cere o „revizuire intensivă” a Secret Service

Atacul va duce cu siguranţă la o revizuire a securităţii lui Trump, iar de acum înainte acesta va beneficia probabil de un nivel de protecţie mai apropiat de cel al unui preşedinte în exerciţiu, a declarat Joseph LaSorsa, un fost agent Secret Service care a făcut parte din echipa prezidenţială.

„Va exista o revizuire intensivă” a incidentului şi „va exista o realiniere masivă”, a spus LaSorsa. „Nu se poate întâmpla aşa ceva”, a adăugat el.

Secret Service a declarat că a adus recent „resurse şi capacităţi de protecţie” pentru echipa de securitate a lui Trump, fără a oferi detalii suplimentare.

Un agent pensionat care a lucrat în serviciile de protecţie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că incidentul ar trebui să declanşeze o revizuire internă a regulilor şi, în mod ideal, şi una externă.

„Gravitatea situaţiei necesită o examinare aprofundată pentru a preveni astfel de eşecuri în viitor şi pentru a asigura responsabilitatea la toate nivelurile”, a declarat fostul agent.

Fost agent Secret Service despre atentator: „Fie s-a ascuns , fie nu a fost o amenințare până când și-a dezvăluit armele”

În timpul celor mai multe dintre opririle de campanie ale lui Trump, poliţia locală ajută Secret Service în securizarea locului de desfăşurare. Alte agenţii din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, cum ar fi Administraţia pentru Securitatea Transporturilor, ajută ocazional.

La multe mitinguri ale lui Trump participă mii de persoane, au loc în aer liber şi durează ore întregi. Înainte de eveniment, agenţii scanează locul de desfăşurare pentru a depista eventuale bombe sau alte ameninţări, iar Trump soseşte invariabil într-o coloană fortificată.

Agenţii de aplicare a legii ridică de obicei bariere ca perimetru şi solicită tuturor participanţilor să treacă printr-un detector de metale pentru a intra în perimetru. Agenţi de protecţie înarmaţi percheziţionează genţile şi chiar portofelele tuturor participanţilor. Mulţi participanţi la miting sunt percheziţionaţi manual.

Paul Eckloff, un fost agent al Secret Service care s-a pensionat în 2020, a declarat că agenţii ar fi supravegheat din timp toate acoperişurile cu vedere directă spre tribuna de la care vorbea Trump.

„Această persoană fie s-a ascuns până când a devenit o ameninţare, fie nu a fost o ameninţare până când nu şi-a dezvăluit armele”, a declarat Eckloff.

În momentele de după ce Trump a fost rănit, fostul preşedinte a fost înconjurat rapid de personalul Secret Service care a format un scut uman în jurul lui, în timp ce agenţi puternic înarmaţi, purtând veste antiglonţ şi puşti, au urcat de asemenea pe scenă şi au părut să scaneze zona în căutarea unor ameninţări. Trump a fost dus de agenţi până la un SUV negru şi transportat la un spital local.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump readuce în discuție „ideea excelentă” de a face Canada al 51-lea stat american

Curtea Supremă a SUA va analiza dacă legea care ar putea interzice TikTok încalcă Primul Amendament al Constituției

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Rusia declară „indezirabilă” o companie privată de securitate cibernetică din SUA. Care sunt acuzațiile

Partenerii noștri