„Nu putem fi reduși la tăcere”. Regimul lui Erdogan a închis un important post de radio independent. Motivul invocat
Turcia a închis definitiv miercuri postul de radio independent Açık Radyo, după o lungă dispută juridică cu postul, scrie Politico.
Licența postului din Istanbul a fost revocată în iulie de către Consiliul turc pentru radio și televiziune, o autoritate de reglementare a mass-media de stat, după ce un invitat al uneia dintre emisiunile sale s-a referit la atrocitățile comise împotriva minorității armene din țară în timpul Primului Război Mondial drept genocid, un termen pe care Turcia îl respinge vehement.
Incidentele administrative au împiedicat închiderea postului înainte de miercuri. Deși ultimele sale date privind audiența datează din 2001, Açık Radyo are 187.000 de urmăritori pe X.
„După cum milioane de ascultători pot atesta cu ușurință, Açık Radyo nu poate fi redusă la tăcere, datorită impactului social pe care l-a creat de-a lungul anilor”, a scris postul pe platforma X, promițând să revină pe undele radio.
„Invităm toți ascultătorii noștri, organizațiile profesionale și comunitatea internațională să își își facă vocile auzite mult mai clar și mai tare de data aceasta împotriva acestei decizii, care a cauzat o pierdere ireparabilă în ceea ce privește libertatea presei și a radiodifuziunii în Turcia”.
Autoritatea de reglementare a mass-media nu a comentat închiderea postului, dar İlhan Tașçı, membru al principalului partid de opoziție CHP, a declarat că este „inacceptabilă” închiderea postului, deoarece acesta „a respectat toate regulile” în timpul celor 30 de ani de emisie.
Potrivit postării Açık Radyo, postul de radio comunitar a amplificat vocile societății civile în multe domenii, inclusiv în ceea ce privește clima și problemele de mediu, egalitatea de gen și multiculturalismul.
Sloganul postului - „deschis tuturor sunetelor, culorilor și vibrațiilor universului” - a fost reluat în ultimul cântec difuzat, „Good Vibrations”, hit-ul Beach Boys din 1966.
Sub conducerea autocratică a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Turcia a devenit un mediu ostil pentru presa independentă, iar mai multe organizații internaționale au solicitat instituțiilor Uniunii Europene să protejeze libertatea de exprimare și drepturile jurnaliștilor din țară.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News