Live

"Nu e deloc puternic, imaginea lui s-a șters în comparație cu Zelenski". Putin, atacat de cel care îi scria discursurile pe vremuri

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Putin, sfidat de ruși chiar în Moscova. FOTO Profimedia Images

Vladimir Putin nu și-a imaginat că invazia va decurge în acest fel. Războiul a distrus multe localități, a ucis mii de civili și a rănit sau omorât sute de mii de soldați - atât ucraineni, cât și ruși. Odată cu eșecul trupelor sale și cu o economie serios afectată, rămâne întrebarea ce a câștigat Putin. Dar rușii de rând? Mulți își susțin în continuare președintele și războiul purtat de acesta. Dar există și rezistență! Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30. 

Scandează "libertate" - la început mai domol, apoi mai tare. De când a început războiul, astfel de scene sunt tot mai rare. Protestele sunt ilegale. Audierile de la tribunal oferă opoziției una dintre puținele șanse de a se aduna.

"Dacă stau aici cu o pancartă, chiar și pentru un minut, pot fi arestată și amendată. Iar acei bani ar finanța războiul. Am venit aici măcar pentru a vedea câțiva oameni care gândesc la fel ca mine. Peste tot, informațiile despre Rusia sunt negative: Rusia e Putin, agresiune și război. Dar sunt mulți ruși care sunt împotriva acestor lucruri.", spune o femeie.

Până la urmă, nu au venit prea mulți oameni, dar aproximativ o sută de persoane așteaptă să fie lăsate în sala de judecată. În cele din urmă, sentința care va fi anunțată aici e despre război.

Ilia Iașin a fost condamnat la opt ani și jumătate într-o colonie penală, sub acuzația de discreditare a armatei. El discutase despre Bucea pe canalul său video, unde a arătat și ce se spune despre război în afara Rusiei. "Nu vă faceți griji", a strigat Iașin din cușca de sticlă. "Dacă cineva crede că Putin va mai conduce încă opt ani, e un optimist incurabil".

Dar nu prea sunt motive de optimism. Membrii opoziției au fost, în mare parte, închiși sau trimiși în exil. Presa rusă nu are voie să prezinte războiul decât ca fiind un succes. Țara pare învăluită într-o ceață de minciuni și incertitudine.

Chiar și unul dintre foștii redactori de discursuri ai președintelui Putin trăiește acum în exil. Abbas Galliamov a schimbat tabăra cu ani în urmă. El spune că războiul a fost cea mai mare greșeală a lui Putin. A schimbat totul pentru Rusia.

Abbas Galliamov, analist politic: "Acum un an, Putin era încă un mare lider. Toată lumea îl vedea ca pe unul dintre cei mai puternici conducători din lume. Dar după cum s-a dovedit, e brutal și nu e deloc puternic. Imaginea lui s-a șters, mai ales în comparație cu Zelenski."  

Cu toate acestea, Putin pare că e încă ferm când vine vorba de control - chiar dacă se aud critici foarte prudente din propria tabără: critici privind retragerea din Herson, regiune pe care cu doar câteva săptămâni înainte Rusia o anexase, încălcând dreptul internațional. Dar și criticile la adresa mobilizării parțiale.

La Kremlin, Putin le oferă medalii soldaților care au excelat în timpul așa-numitei sale operațiuni militare speciale. Însă apar fisuri în fațada sa încrezătoare. Putin a fost nevoit din ce în ce mai des să dea explicații despre modul în care a condus războiul - chiar și în timp ce bea vin spumant cu eroii.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Acum primim multe critici pentru că bombardăm infrastructura energetică a vecinilor noștri. Da, asta facem. Dar cine a început asta? Cine a atacat podul din Crimeea?"  

Războiul nu-i folosește la nimic lui Putin, iar Rusiei și mai puțin, după cum pot vedea chiar și susținătorii săi. Articolele de lux nu sunt singurele bunuri care lipsesc din magazinele din centrul Moscovei - sancțiunile au fost resimțite în întreaga țară. Aproape toți producătorii străini de automobile au dispărut. Această fostă fabrică Renault a revenit la producția modelului național Moskvici.

E prezentată ca un fel de super-mașină fabricată în Rusia. În realitate, e o copie exactă a unui model chinezesc. În general, mașinile chinezești și rusești sunt singurele modele noi disponibile. Chiar și așa, economia Rusiei merge mai bine decât era de așteptat, spune Aleksandra Prokopenko. Ea a fost cândva consilier al Băncii Centrale a Rusiei. Acum, trăiește în exil.

Aleksandra Prokopenko, analist financiar: "Occidentul se aștepta ca sancțiunile să sfâșie economia Rusiei. Și ar fi putut funcționa. Dar guvernul a răspuns cu profesionalism. Economiștii Rusiei au servit țara mai bine decât generalii. Dacă ar fi impus un embargo asupra petrolului și gazelor în primăvara anului trecut, lucrurile ar fi putut arăta altfel. Dar acum, sunt destui bani. Rusia își poate continua riscanta aventură militară."  

Și acesta pare a fi planul. O expoziție de echipamente militare istorice la Moscova. Războiul nu e îndreptat doar împotriva Ucrainei. Inamicul este Occidentul, din toate punctele de vedere. E ca și cum Putin ar vrea să demonstreze, odată pentru totdeauna, superioritatea culturii ruse.

Chiar și așa, fostul său redactor de discursuri spune că nu va rămâne în istorie ca un personaj pozitiv.

Abbas Galliamov, analist politic: "Ar fi trebuit să plece mai devreme și să lase în urmă un regim puternic. Dar regimul e slab. Nu îi va supraviețui lui Putin. Pentru a fi erou în cărțile de istorie, nu ar fi trebuit să revină după mandatul lui Medvedev sau să candideze de mai multe ori. "  

Corul îi cântă vechiul imn al Armatei Roșii despre "războiul sacru". Acum, Putin nu mai are cale de întoarcere. Nimeni nu știe dacă regretă sau nu operațiunea sa militară specială. Dar soarta lui e legată de ea - și de o victorie finală.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri