Live

Nu doar Hamas deţine ostatici israelieni, ci şi alte facțiuni palestiniene. Care sunt principalele grupări militante armate din Gaza

Data publicării:
Militant Hamas la intrarea într-un tunel din Fâșia Gaza, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Printre cei 2,3 milioane de locuitori din Fâşia Gaza acţionează până la 11 facţiuni armate diferite, majoritatea islamiste, de la cea mai mare şi mai puternică, Hamas, până la mici bande înarmate, transmite BBC, potrivit News.ro. Din data de 7 octombrie, nu numai Hamas a luat ostatici israelieni, ci și o parte dintre aceste grupări militante armate.

Când Hamas a lansat raidul transfrontalier în sudul Israelului la 7 octombrie, militanţii săi în uniformă au fost însoţiţi şi de alte persoane din aceste grupări şi chiar de indivizi neafiliaţi.

De aici pornesc şi recentele întârzieri în eliberarea ostaticilor isralieni. Nu numai Hamas a luat ostatici, iar acum trebuie să aducă toţi ostaticii israelieni rămaşi sub controlul său, astfel încât să poată negocia noi prelungiri ale armistiţiului temporar.

Principalele grupări militante sunt următoarele:

Hamas -  Fondată în 1987 şi aflată la putere în Gaza din 2007, organizaţia avea între 20 000 şi 30 000 de luptători în aripa sa armată - Brigăzile Ezzedin Al-Qassam - înainte ca Israelul să înceapă represaliile la raidul său din 7 octombrie. Mişcarea este finanţată şi susţinută de Iran. Obiectivul Hamas rămâne distrugerea statului Israel.

Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) - Fondată în 1981 de către studenţi palestinieni care trăiesc în Egipt, şi această mişcare este un aliat apropiat al Iranului şi jură să distrugă Israelul. Se crede că are între 1.000 şi 8.000 de luptători sub marca "Brigăzile Al-Quds".

Brigăzile Al-Nasser Salah Al-Deen - A treia facţiune ca mărime, aliată a Hamas şi PIJ. Contribuie la forţele de poliţie din Gaza. Se pare că a participat la atacuri comune cu Hamas, inclusiv la răpirea soldatului israelian Gilad Shalit în 2006.

Brigăzile Mujahideen - Aripa armată a Mişcării Mujahedinilor palestinieni. Activează atât în Gaza, cât şi în Cisiordania. De asemenea, se pare că are legături cu Iranul. În 2023, purtătorul său de cuvânt a avertizat că problemele palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene şi confruntările legate de Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim reprezintă "o bombă cu ceas".

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A recunoscut, la ZECE zile după ce a făcut semne provocatoare în România - Kosovo: ”Nu a contat pentru noi”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Netanyahu anunță un plan de încetare a focului cu Hezbollah, care ar urma să intre în vigoare miercuri. „V-am promis victoria”

Noi bombardamente masive ale Israelului asupra capitalei libaneze

Joe Biden și Emmanuel Macron vor anunța un armistițiu între Israel şi Hezbollah. „Suntem aproape”

Israelul ar fi acceptat un acord american în trei faze, de încetare a focului în Liban. Ce cuprinde înțelegerea

Partenerii noștri