Live

„Nu avem de ales, Rusia va trebui să lanseze un atac nuclear asupra Europei”. Un apropiat al lui Putin, editorial amenințător în RIA

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Politologul rus Serghei Karaganov, considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și al ministrului de externe Serghei Lavrov, a scris un editorial amenințător publicat de RIA Novosti. Articolul publicat de agenția de presă de stat rusă și ilustrat cu un nor „ciupercă” de după o explozie nucleară vorbește despre justificarea unui atac nuclear al rușilor asupra Europei.

„Timp de șaptezeci și cinci de ani de descurajare reciprocă, armele nucleare au salvat lumea, iar oamenii tocmai s-au obișnuit cu asta. Acum vedem cu ochii noștri că armele nucleare nu mai salvează lumea, pentru că se întâmplă ceva de neconceput: Occidentul a început un mare război în suburbiile unei mari puteri nucleare”, își începe Karaganov editorialul.

Acesta susține că „istoria oficială a creării armelor atomice este cunoscută, dar, din punctul meu de vedere, există încă o super-idee a apariției sale. Ca și cum Domnul Dumnezeu a văzut că o mare parte a omenirii a înnebunit, după ce a declanșat două războaie mondiale într-o singură generație, și le-a înmânat oamenilor arme nucleare, arme ale apocalipsei, pentru a fi tot timpul în fața oamenilor și pentru a-i speria. Și acum oamenii și-au pierdut frica.”

Karaganov spune că în SUA, Europa și chiar și în Rusia s-a răspândit „credința” că nu poate exista un război nuclear niciodată.

„Drept urmare, din cauza acestor 70 de ani de pace, sentimentul de autoconservare a încetat să mai funcționeze în societate și, cu ajutorul unei propagande încântător de vicioase, acest sentiment de autoconservare este în continuare suprimat, precum și prin declarații că Rusia nu va lovi niciodată în Europa. Propaganda oficială occidentală pompează ideea că Occidentul poate face orice, iar Moscova va tolera totul”, scrie politologul rus.

„Sper să nu folosim niciodată armele nucleare”, continuă Karaganov, care aduce însă argumente pentru un război nuclear în Europa:

„Faptul că refuzăm să le folosim în orice situație, cu excepția cazului în care există un pericol mortal pentru statul însuși, mi se pare frivol. Dacă adversarii noștri nu își vor veni în fire, conducerea politico-militară a Rusiei se va confrunta cu o alegere morală teribilă și cu necesitatea de a lua o decizie dificilă. Cred că președintele nostru trebuie să își proiecteze hotărârea de a folosi arme nucleare la un moment dat. Se pune însă întrebarea cine ar putea și ar trebui să fie ținta unui astfel de atac”, scrie acesta.

Karaganov exclude un atac nuclear asupra Ucrainei pentru că deși „sunt un popor mizerabil de iluzionați care sunt persecutați pentru a fi măcelăriți. Dar totuși ei sunt poporul nostru, nu-i vom lovi. Dacă se va ajunge la lovituri nucleare, acestea ar trebui să se îndrepte către o serie de țări din Europa care au sprijinit cel mai mult regimul mercenar de la Kiev.”

Politologul rus mai spune că „atunci când se discută subiectul unui ipotetic atac nuclear asupra Europei, se pune întrebarea: cum vor răspunde SUA? Practic, toți experții sunt de acord că americanii nu vor răspunde în niciun caz la un atac nuclear asupra aliaților lor cu un atac nuclear pe teritoriul nostru.”

„Înțeleg perfect chinul moral al celor care spun că în niciun caz folosirea armelor nucleare nu este de neconceput și inacceptabilă. La care eu le răspund: prieteni, îi respect pe pacifiști, dar ei există și trăiesc în această lume doar pentru că luptătorii luptă și mor pentru ei, așa cum luptă acum soldații și ofițerii noștri din Ucraina”, își încheie Karaganov editorialul.

Serghei Karaganov este șeful Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, decanul Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale și a fost consilier prezidențial atât pentru Boris Elțîn, cât și pentru Putin.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Românii renunță la autoturismele electrice în favoarea celor hibrid. Ce mărci preferă europenii

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri