Live

"Nu am mai văzut atâta tragedie". Imagini dintr-un spital din Donețk unde sunt aduși prima oară răniții de pe frontul de est

Data actualizării: Data publicării:
Într-un spital mic din Donețk, puținii angajați și câțiva voluntari lucrează până la epuizare. FOTO: Captură Digi24

Într-un spital mic din Donețk, puținii angajați și câțiva voluntari lucrează până la epuizare. Acolo sunt duși, prima dată, soldații ucraineni răniți pe frontul din estul țării. După ce reușesc să îi stabilizeze, cadrele medicale îi trimit la clinici din vestul țării.

"Nu am văzut atât de multă tragedie umană până acum și acestea sunt suferințe absolut inutile. Înțeleg că toată lumea spune că e război și vor fi victime, dar este îngrozitor când un lunetist rus pur și simplu ucide o mamă care vrea să treacă podul spre Irpin. Nu există nicio justificare pentru asta", povestește un medic.

Spitalul din orășelul Bakhmut, aflat în regiunea Donețk, nu a fost niciodată pregătit să primească zilnic zeci de ambulanțe care aduc răniți de pe frontul din estul Ucrainei. Acolo nu există nici personal suficient, nici spațiu și nici aparatură care să facă față fluxului imens de pacienți.

"Situația este îngrozitoare. Lumina și apa sunt oprite în mod repetat. Nu mai există nici gaze, nici apă și nici lumină de luni de zile. Sunt lupte în toate părțile, la Sievierodonețk, în fiecare zi", adaugă medicul.

Ambulanțele fac de zeci de ori pe zi drumul între spital și linia frontului din Donețk pentru a aduce răniți. Nu este deloc ușor, pentru că de multe ori au fost atacați și viețile le-au fost puse în pericol. Fiecare om salvat contează, așa că personalul medical înfruntă pericolele.

Bohdan Marchuk, paramedic voluntar: "Grav rănit, cu urme de șrapnel, fracturi deschise, l-am adus în siguranță la spital. Când ne-am întors, punctul de preluare a fost bombardat".

Principala sarcină a spitalului din Bakhmut este acum să stabilizeze răniții, astfel încât să poată fi mutați în spitale mai mari din vestul Ucrainei, mai departe de luptele grele care se dau în est.

Svetlana Druzenko, șefa echipei de evacuare: "În fiecare zi, oameni mor în diferite regiuni. Mulți mor. Acesta este cel mai înfricoșător lucru pentru mine. Mă gândesc la asta și vreau ca totul să se termine cât mai curând posibil. Dar înțeleg că nu se va întâmpla, continuă și va continua pentru mai mult timp".

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: nord-coreenii sunt executați de comandanți lor, ca sa nu pice prizonieri, rușii nu le acordă protecție. Ce spune Casa Albă

Slovacia spune că este pregătită să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina: „Un semnal pozitiv”

O bătrână a așteptat șapte ore la urgență în Alba Iulia, fără să fie consultată, susține familia femeii. Reacția spitalului

Câți ucraineni cred că Donald Trump va aduce pacea mai repede în țară. Ce arată un nou sondaj

Partenerii noștri