Live

Video Noul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, mărșăluiește în Piața Roșie: Imagini de la parada militară din Moscova din 1986

Data actualizării: Data publicării:
Actualul șef al armatei ucrainene (încercuit cu albastru) pe vremea când era militar în fosta armată sovietică. Captură gif: X/Twitter

Propaganda și sursele media proruse au publicat pe rețelele sociale o scurtă înregistrare video cu noul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, în momentul când acesta defila în Piața Roșie din postura de student al școlii militare de comandă din Moscova, la o paradă din 7 noiembrie 1986. Sîrski s-a născut în 1965 în regiunea Vladimir din fosta Uniune Sovietică și a fost ofițer în armata sovietică până la destrămarea URSS. Propaganda rusă se folosește de acest pretext pentru a justifica narațiunea Kremlinului care încearcă să acrediteze ideea că rușii și ucrainenii ar face parte din același „popor”, teză reluată frecvent și de Vladimir Putin, care susține că „Ucraina este un stat artificial”.

Clipul video, cu o durată de aproximativ 1 minut, prezintă momentul în care un bloc de paradă, alcătuit din studenții școlii militare de comandă din Moscova, defilează în Piața Roșie în fața tribunei oficiale, sub privirile fostului lider sovietic din acea perioadă, Mihail Gorbaciov.

Printre aceștia se numără și Oleksandr Sîrski, identificat în blocul de paradă.

Parada militară a fost organizată atunci la Moscova pe 7 noiembrie 1986, cu prilejul aniversării a 69 de ani de la Marea Revoluție bolșevică.

Întreaga paradă militară este descărcată integral pe Youtube încă de acum 7 ani. Fragmentul în care poate fi văzut Sîrski poate fi urmărit aici, la minutul 46.

Supranumit „Leopardul zăpezii”, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, anterior comandant al forţelor terestre ucrainene, a fost promovat săptămâna trecută la comanda generală a forţelor armate ucrainene, care numără 800.000 de oameni, aceasta fiind cea mai importantă remaniere la vârful armatei de la începutul războiului, care vine într-un moment dificil pentru Kiev.

În vârstă de 58 de ani, Sîrski, care până joi a fost comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, are reputaţia unui general dur, în stil sovietic, care îşi pune oamenii în pericol pentru a-şi atinge obiectivele militare, a declarat o persoană care cunoaşte stilul de operare al lui Sîrski.

Sîrski e considerat în Rusia drept „un trădător”. Sîrski s-a născut în 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică. A studiat la Moscova, la Școala Militară Superioară de Comandă, alături de colegi care sunt în prezent comandați ruși. Noul șef al armatei ucrainene a servit timp de cinci ani în Corpul de artilerie sovietic și a trăit în Ucraina începând cu anii 1980.

Sîrski a devenit șeful forțelor terestre ale armatei ucrainene în anul 2019. Anterior, a comandat trupe împotriva insurgenței pro-ruse din Donbas, începută în 2014. Pe-atunci, el a primit porecla de „Leopardul Zăpezii”. Sîrski este cunoscut pentru că operațiunile conduse de el au fost unele dintre cele mai de succes în războiul pe care Rusia îl poartă de aproape doi ani împotriva Ucrainei. Sîrski a condus defensiva de succes din Kiev, oprindu-i pe ruși din a obține controlul asupra capitalei și din a decapita conducerea politică a Ucrainei. Atunci a fost numit „Erou al Ucrainei”, cea mai înaltă distincție a țării, primită în aprilie 2022. Anul trecut, Sîrski a condus, de asemenea, apărarea ucraineană în orașul Bahmut, într-o bătălie în care au pierit mii de soldați de ambele părți. Unii analiști militari au pus la îndoială nevoia de a purta o luptă atât de sângeroasă pentru un oraș în mare parte distrus.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serviciul britanic de informații: Rusia a pierdut peste 3.000 de tancuri principale de luptă de la începutul războiului

Rusia a lansat o contraofensivă în Kursk, cu trupe nord-coreene, anunță șeful armatei ucrainene. „Au suferit pierderi grele”

Momentul exploziei în care a fost ucis șeful forțelor ruse de protecţie nucleară. Imagini surprinse de la locul asasinatului

Ucraina rămâne pe poziții: Nu va permite tranzitul gazelor rusești. Ce țară ar putea înlocui Rusia în livrarea de gaze către UE

Partenerii noștri