Live

Video&Foto „Un lider instabil pentru o țară instabilă”. Noul președinte al Argentinei vrea legalizarea comerțului cu organe. Ce idei mai are Milei

Data publicării:
Noul președinte al Argentinei, Javier Milei. Foto: X/Wise Philosophy

Economistul ultraliberal, Javier Milei, în vârstă de 53 de ani, a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale în Argentina, cu 56% din voturile exprimate în turul decisiv, în fața rivalului său de stânga. Supranumit „El Loco” (nebunul) de către criticii săi, Milei a promis schimbări drastice, printre care interzicerea avortului și legalizarea comerțului cu organe umane, despre care susține că „e doar o altă piață” relatează BBC. El spunea, într-un interviu pentru un post de radio citat de mercopress.com, că în cadrul unei piețe libere, transplanturile „ar funcționa mult mai bine”.

Victoria lui Javier Milei a fost descrisă drept un „un cutremur politic”, însă a fost salutată de politiceni care împărtășesc aceleași idei, precum fostul președinte american Donald Trump, care a declarat că Milei va face „Argentina Great Again”. Și fostul lider al Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a felicitat pe Milei spunând că, odată cu alegerea sa ca președinte al Argentinei, „speranța va străluci din nou în America de Sud”. 

Supranumit „El Loco” (nebunul) de către criticii săi, Milei a promis schimbări drastice, printre care se numără renunțarea la moneda locală, peso, în favoarea dolarului american și „aruncarea în aer” a băncii centrale pentru a o împiedica să tipărească mai mulți bani, despre care susține că determină inflația.

De asemenea, el a propus reducerea ajutoarelor sociale și reducerea birocrației prin închiderea Ministerelor Culturii, Femeilor, Sănătății și Educației.

Citește și: Cine este Javier Milei, noul președinte al Argentinei. „El Loco” și-a clonat câinele mort și spune că el l-a îndemnat să candideze

În cadrul unei serii de interviuri acordate presei după câștigarea alegerilor, Milei a declarat că va privatiza compania petrolieră de stat, YPF, și posturile publice de radio și televiziune din țară.

„Tot ceea ce poate fi pus în mâinile sectorului privat, va fi în mâinile sectorului privat”, a declarat el. Cu toate acestea, Milei a adăugat că, înainte ca YPF să poată fi privatizată, va trebui să fie „reconstruită”. El nu a precizat cât timp ar putea dura acest proces.

Președintele ales a anunțat, de asemenea, că lucrările publice vor fi „reduse la zero”, iar cele care sunt deja în curs de execuție vor fi scoase la licitație, astfel încât „să nu mai existe cheltuieli de stat”.

În ceea ce privește chestiunile sociale, el vrea să relaxeze legislația privind armele de foc, să interzică avortul, care a fost legalizat în Argentina în 2020, și să permită vânzarea și cumpărarea de organe umane.

Victoria lui Milei vine pe fondul unei crize economice profunde, care a dus la o inflație anuală de 143% și la o sărăcie în care trăiesc 40% dintre argentinieni.

„Acest model de decadență a ajuns la final. Nu mai există cale de întoarcere”, le-a spus el susținătorilor, în discursul său după victorie, promițând o nouă eră pentru Argentina. De asemenea, Milei  anunțat că schimbările pe care le va aduce vor fi drastice și imediate.

În timpul campaniei electorale, fostul economist a apărut la mitinguri cu o drujbă, care simboliza planurile de reducere a cheltuielilor.

Juan Gonzalez, jurnalist şi autorul unei biografii despre Milei, „El Loco” (n.r. Nebunul), a declarat înaintea votului că preşedintele ales a stârnit entuziasm, dar este un pariu riscant, având în vedere inflaţia ridicată, datoriile de stat în creştere şi o recesiune iminentă.

„Este un lider instabil pentru o ţară instabilă”, a spus el.

Milei: Pe o piață liberă, transplanturile „ar funcționa mult mai bine”

Președintele ales al Argentinei declara pentru un post de radio, în vara anului trecut, că este în favoarea vânzării de organe umane deoarece „este doar o altă piață”, întrebându-se în același timp „de ce totul trebuie să fie reglementat de stat”. El spunea că, în cadrul unei piețe libere, transplanturile „ar funcționa mult, mult mai bine”, potrivit mercopress.com.

„Proprietatea mea este corpul meu, de ce nu aș putea să dispun de corpul meu? De ce să dispună statul de corpul meu, când deja fură mai mult de 50% din ceea ce generez”, a argumentat Milei.

„Dacă eu vreau să dispun de o parte din corpul meu, indiferent de motiv, care este problema?”, a mai spus deputatul.

„Este o decizie individuală. Adică, cine sunt eu să intervin privind corpul altei persoane? Persoana care a decis să vândă organul în ce mod afectează viața, proprietatea sau libertatea altcuiva? Cine ești tu (statul) să stabilești ce trebuie să facă cu viața ei? Dacă este vorba de viața ei, de corpul ei, de proprietatea ei...Există studii făcute în Statele Unite care arată că, dacă eliberezi aceste piețe, ele funcționează mult mai bine și au mai puține probleme. Depinde de fiecare individ să decidă”, a mai spus Milei.

Milei se definește pe sine ca fiind un „minarhist” (n. red. – susținător al statului minimal) și are convingeri economice heterodoxe, inclusiv susținerea pentru abolirea Băncii Centrale și „dolarizarea” economiei argentiniene.

Milei a fost poreclit „peruca” pentru freza lui excentrică, el spunând în mod frecvent că nu se piaptănă. Este, de asemenea, un susținător al foștilor președinți de extremă dreapta din SUA și Brazilia, Trump și Bolsonaro, și este un apropiat al partidului Vox, tot extremist, din Spania.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Deputatul PNL Alexandru Muraru: Crin Antonescu este o „propunere serioasă” de candidat la Președinția României

Nicușor Dan crede că președintele Iohannis n-ar trebui să demisioneze. „Suntem sub o încercare de destabilizare din partea Rusiei”

Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”. „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva”

Partenerii noștri