Live

Norvegia va furniza Ucrainei șase avioane F-16 „în curând”

Data actualizării: Data publicării:
Norvegia sprijină în continuare Ucraina cu avioane. Foto: Profimedia

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umierov a anunțat că Norvegia va livra în curând Ucrainei șase avioane de luptă F-16, informează Ukrainska Pravda.

Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri cu omologul său norvegian Bjørn Arild Gram, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina de la Bruxelles, după cum a raportat European Pravda
În timpul discuțiilor, Umierov și Gram au discutat situația actuală de pe linia frontului și nevoile Kievului, în special în ceea ce privește armele cu rază lungă de acțiune, și au ajuns la „acorduri specifice” pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei.

„Un accent separat este pus pe avioane, în special pe consolidarea capacităților noastre cu avioane de luptă F-16. Norvegia își va continua sprijinul și va furniza Ucrainei șase aeronave în scurt timp”, a adăugat ministrul ucrainean al apărării.

Umierov a sugerat, de asemenea, ca Norvegia să finanțeze direct companiile ucrainene din domeniul apărării și să ia „sub patronaj” una dintre brigăzile ucrainene pentru a sprijini formarea și echiparea acesteia.

În iulie, guvernul norvegian a decis să furnizeze Ucrainei șase avioane de luptă F-16. La momentul respectiv, rapoartele indicau că primul dintre aceste avioane ar urma să fie livrat în 2024.

F-16 pentru România

Norvegia este țara de la care România a cumpărat și avioanele sale F-16 la mâna a doua. 

Până acum, Norvegia a livrat nouă avioane F-16 României, urmând ca restul de 23 de bucăți să fie recepționate până la finalul anului viitor. Cele nouă avioane au sosit în România în trei etape, prima în decembrie 2023, urmată de o a doua în aprilie 2024 și, ultima, în iunie 2024.

Citește și

Rusia a distrus patru din cele 67 de obuziere autopropulsate Caesar livrate Ucrainei, arată un raport

Sistemele de rachete THAAD: scumpe și, totuși, controversate. Unde pe glob au fost desfășurate acestea de către armata SUA

Armata ucraineană testează noua corvetă Hetman Ivan Mazepa. Prima aterizare a unui elicopter SH-60 Seahawk pe punte

Bătaie cu bănci și gaze lacrimogene într-o catedrală din Ucraina, după ce a ieșit de sub autoritatea Patriarhiei Moscovei


 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prețuri exorbitante și telefoane interzise. Suedezii au publicat imagini din "camera secretă" în care a petrecut Mbappe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu drone de la începutul războiului

Avertismenul lui Zelenski, după ce Coreea de Nord a trimis soldați să lupte în Ucraina: „Este primul pas către un război mondial”

Francezii renunță la Mirage, dar păstrează avioanele Rafale. De ce Franța nu trimite aparatele de generația a cincea în Ucraina

Ucraina neagă că intenționează să dezvolte arme nucleare: „Nu există alternative în afară de NATO”

Partenerii noștri