Noi contre post-Brexit între Franţa şi Regatul Unit. Emmanuel Macron: Nu cedăm la şantajul Londrei
Guvernul Boris Johnson a transmis, luni, Uniunii Europene că are obiectivul restabilirii independenţei economice şi politice a Marii Britanii în 1 ianuarie 2021, dar preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat că nu va ceda la „şantajul” Londrei.
În contextul în care Uniunea Europeană elaborează liniile generale pentru negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, Downing Street a transmis luni că premierul Boris Johnson vrea să „preia controlul” asupra suveranităţii britanice, relatează Mediafax.
„Obiectivul primar al Marii Britanii în negocieri este să asigurăm restabilirea independenţei economice şi politice de la 1 ianuarie 2020”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului premierului Boris Johnson, citat de cotidianul Financial Times.
Asociaţiile companiilor britanice cer Guvernului de la Londra să menţină Marea Britanie cât mai aproape de reglementările Uniunii Europene începând din 2021, pentru a se evita instituirea de taxe vamale.
Franţa a avertizat că nu va ceda la „şantajul” guvernului britanic. „Voi fi la Bruxelles mâine, iar vineri la Londra cu un mesaj clar privind Brexit. Noi nu vom semna niciun acord nefast pentru francezi sub presiunea şantajului sau a calendarului doar pentru că vrea Boris Johnson un acord cu orice preţ”, a declarat, prin Twitter, Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului francez de Externe.
Ţările Uniunii Euroene urmează să adopte, marţi, mandatul de negociere privind viitoarele relaţii cu Marea Britanie, astfel că discuţiile post-Brexit ar putea începe săptămâna viitoare, a declarat luni un diplomat european de rang înalt citat de agenţia de presă Reuters. „Este de aşteptat ca mandatul de negociere să fie adoptat mâine, ceea ce ne-ar permite să iniţiem negocierile foarte curând, chiar şi la începutul săptămânii viitoare”, a declarat diplomatul european, sub protecţia anonimatului.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană în 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.
Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat recent că Bruxellesul şi Londra se îndreaptă spre o confruntare puternică. „În materie de probleme comerciale şi în privinţa viitoarelor relaţii, ne vom sfâşia reciproc. Dar aşa este în negocieri, fiecare parte îşi va apăra interesele proprii. Sperăm să ajungem cât mai rapid posibil la un acord, deşi sunt multe subiecte şi vom avea de gestionat probleme serioase”, a declarat Jean-Yves Le Drian.
Editor: A. D.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News