Live

Live Text Zelenski: „Negociem cu Rusia doar fără Putin”. Ucrainenii i-au încercuit pe ruși în Liman: „Rusia va trebui să ceară o ieşire”

Data actualizării: Data publicării:
Cel puțin 23 de morți după un atac rusesc asupra unui convoi de civili care fugeau din regiunea Zaporojie. Foto: Twitter/TPYXA

Noi bombardamente rusești la Zaporojie, în această dimineață. Potrivit autorităților ucrainene, rușii au tras cu rachete la marginea orașului și au lovit un convoi de civili care fugeau din regiune înainte de anunțul anexării. Cel puțin 25 de oameni au murit. În „buzunarul” Liman din regiunea Donețk, ucrainenii aproape au încheiat încercuirea completă a trupelor ruse, o lovitură grea pentru invadatori, și au transmis Moscovei că va trebui să se adreseze Kievului dacă doreşte ca forţele sale să fie lăsate să iasă din încercuire. Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decretele de anexare a celor patru regiuni din Ucraina unde a organizat referendumuri ilegale, stârnind reacții puternice din partea Occidentului. În replică, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina depune cerere de aderare la NATO.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Lider politic din Senatul SUA: Dacă Rusia folosește arma nucleară în Ucraina, este un atac asupra NATO

ACTUALIZARE 00:16 (1 octombrie) Lindsey Graham, lider republican din Senatul SUA, spune că Washingtonul trebuie să transmită clar că folosirea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar însemna un atac împotriva NATO, din cauza precipitațiilor nucleare.

„Următoarea mișcare de escaladare făcută de Putin ar putea fi folosirea armelor nucleare tactice.

Trebuie să spunem clar că orice folosire a armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar fi un atac asupra NATO din cauza precipitațiilor radioactive”, a scris, pe Twitter, senatorul republican de Carolina de Sud Lindsey Graham.

Citește continuarea AICI.

Ungaria nu va sprijini sancţiuni care sunt împotriva intereselor ei

ACTUALIZARE 23:56 Guvernul maghiar nu va sprijini propunerile de sancţiuni care sunt contrare intereselor naţionale ale Ungariei, astfel că nu va susține nici introducerea, la nivelul UE, a unei plafonări a preţurilor la gaze, lucru care pentru moment a şi dispărut de pe ordinea de zi, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. El a mai precizat și că Budapesta se va opune sancțiunilor europene care ar afecta extinderea centralei nucleare de la Paks, pe care Ungaria o realizează în colaborare cu Rusia.

La conferinţa de presă care a urmat şedinţei extraordinare a consiliului energetic al UE, şeful diplomaţiei ungare a spus că a fost aprobat noul pachet de recomandări al Comisiei Europene, format din patru elemente, acum, când „suntem în toiul a ceea ce este, poate, cea mai gravă criză de aprovizionare cu energie din toate timpurile”, scrie publicația Hirado.

„Acest pachet nu este potrivit pentru a aduce o soluţie la actuala criză a aprovizionării cu energie din Europa. În orice caz, este posibil să nici nu cauzeze daune, deşi nici de ajutor nu va fi, absolut deloc”, a declarat Peter Szijjarto.

Citește continuarea AICI.

Zelenski anunță sancțiuni împotriva Rusiei: vrea să naționalizeze toate activele rusești din Ucraina

ACTUALIZARE 23.40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev le-a cerut parlamentarilor să susțină un proiect de lege privind naționalizarea tuturor activelor rusești.

„Astăzi, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis să impună sancțiuni persoanelor fizice și juridice importante din Federația Rusă care nu au avut curajul să se pronunțe în apărarea umanității și a dreptului internațional sau care sunt într-un fel implicate în acțiuni agresive împotriva Ucrainei și comunității popoarelor democratice”, a transmis vineri președintele Volodimir Zelenski.

„Și, în același timp, fac un apel către deputații Ucrainei: la următoarea reuniune a Radei Supreme va fi luat în considerare un proiect de lege privind naționalizarea tuturor activelor rusești, care ar trebui să simplifice semnificativ această procedură. Vă rog să susțineți imediat acest proiect de lege”, a adăugat liderul de la Kiev.

Numărul victimelor din convoiul atacat a crescut la 30

ACTUALIZARE 22.40 Numărul victimelor din convoiul atacat la Zaporojie a crescut la 30, conform poliției ucrainene. Peste 88 de persoane ar fi fost rănite în atac.

Autoritățile ucrainene îi acuză pe ruși că au atacat cu rachete un convoi umanitar.

Inițial autoritățile au anunțat 23 de persoane ucise și cel puțin 28 de oameni răniți.

Atacul a avut loc cu doar câteva ore înainte ca Moscova să anexeze o parte din Ucraina, într-o escaladare a războiului de șapte luni.

Convoiul se îndrepta spre teritoriul ocupat de Rusia.

Polonia a distribuit iodură de potasiu pompierilor

ACTUALIZARE 22:23 Autorităţile poloneze au anunţat vineri că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina, negând în acelaşi timp că există motive de îngrijorare.

Această măsură a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporijjia, cea mai mare din Europa, care a provocat temeri de un dezastru nuclear.

„Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri”, a declarat presei ministrul adjunct de Interne Blazej Pobozy, citat de Agerpres.

El a precizat că este o măsură de rutină „în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care... pentru moment nu există”.

Citește continuarea AICI.

Biden: „Putin nu poate ocupa teritoriile vecinilor săi și să scape cu asta, e simplu”

ACTUALIZARE 21:54 Președintele american Joe Biden a declarat vineri, după ce Vladimir Putin a anexat ilegal teritoriile ocupate din estul și sudul Ucrainei, că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile false organizate în cele patru regiuni și a anunțat că va suplimenta ajutoarele militare pentru Ucraina cu încă 13 miliarde de dolari. Biden l-a atenționat pe Putin că SUA și alițaii lor vor apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul țărilor NATO.

„Statele Unite și aliații nu se vor lăsa intimați de amenințările lui Putin. Nu ne va speria și nu ne va intimida. Acțiunile lui Putin sunt un semn disperare. (...) Statele Unite nu vor recunoaște niciodată referendumurile false, lumea nu le va recunoaște. Nu poate ocupa teritoriile vecinilor săi și să scape cu asta, e simplu. Vom continua să livrăm echipament militar pentru ca Ucraina să-și poată apăra teritoriul, inclusiv resurse suplimentare pe care Congresul mi le va aproba astăzi, în valoare de încă 13 miliarde de dolari”, a declarat președintele Joe Biden vineri, la Casa Albă.

El l-a atenționat pe Vladimir Putin că SUA și aliații vor apăra teritoriul NATO de orice agresiune.

Citește continuarea AICI.

Jens Stoltenberg: NATO nu se implică direct în conflict, dar va sprijini Ucraina să recupereze teritoriile ocupate

ACTUALIZARE 21:48 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri anexarea „ilegală şi ilegitimă” de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict.

„Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

„Aceste regiuni sunt Ucraina, la fel cum Crimeea (anexată în 2014 de Moscova) este Ucraina”, a spus el. „Aliaţii nu vor recunoaşte niciodată aceste teritorii ca făcând parte din Rusia”.

Citește continuarea AICI.

CE le cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

ACTUALIZARE 20:57 Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru fugi de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru cetăţenii ruşi. Foto: Profimedia

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european.

Citește continuarea AICI.

Delir colectiv în Piața Roșie. Putin, în lacrimi: „Victoria va fi a noastră!”

ACTUALIZARE 20:32 Președintele rus Vladimir Putin a ieșit, vineri, în fața unei mulțimi de câteva mii de persoane pentru a sărbători anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene la Rusia. Liderul de la Kremlin a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre „o zi istorică” în care s-a făcut „dreptate și justiție”.

Mii de persoane cu steaguri rusești, pictate pe față în culorile naționale, s-au adunat vineri seară în Piața Roșie din Moscova pentru a sărbători anexarea regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

La ora 19.00, Vladimir Putin a urcat pe scenă și a vorbit despre „o zi istorică” în care s-a făcut „dreptate și justiție”. 

„Astăzi este o zi specială, festivă şi, fără a exagera, istorică. O zi a adevărului şi justiţiei”, a spus Putin în faţa susținătorilor săi.

„Bine ați venit acasă!”, le-a transmis el locuitorilor din teritoriile ucrainene anexate, care „s-au întors în patria lor istorică”.

„Rusia va trebui să ceară o ieşire din buzunarul Limanului”

ACTUALIZARE 20:17 Ucraina a declarat vineri că toate căile de aprovizionare care duc spre bastionul forţelor ruse din Liman se află în colimatorul artileriei sale în est şi a transmis Moscovei că va trebui să se adreseze Kievului dacă doreşte ca forţele sale să fie lăsate să iasă din încercuire, potrivit Reuters.

Se dau încă lupte crâncene, dar o operaţiune de încercuire este în curs de desfăşurare, a declarat un purtător de cuvânt militar. Comentariile sale sugerau că Moscova se confruntă cu un eşec major în regiunea Donbas, chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin proclama că acest teritoriu face parte de acum din Rusia.

„Toate căile de acces şi rutele logistice ale inamicului, pe unde erau aduse muniţie şi oameni, se află practic sub controlul focului (ucrainean)”, a declarat pentru canalul tv local Suspilne Serhii Cerevatîi, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Agerpres.

Un consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev a afirmat că Moscova va trebui să se adreseze Kievului dacă vrea ca forţele sale să fie eliberate din încercuire, făcând aluzie la o înfrângere militară ucraineană din 2014, când trupele ucrainene au fost încercuite şi s-a tras asupra lor în timp ce se retrăgeau.

„Acum opt ani, armata rusă ne-a înconjurat trupele lângă Ilovaisk. Atunci, băieţii noştri au fost de acord să iasă fără arme. Dar Rusia şi-a încălcat cuvântul - coloana a fost împuşcată. Astazi, Rusia va trebui să ceară o ieşire din buzunarul Limanului. Numai dacă, desigur, celor care benchetuiesc la Kremlin le pasă de soldaţii lor”, a scris Mihailo Podoliak într-o postare pe Twitter, potrivit Ukrinform.

Liman a fost timp de luni de zile drept centru logistic şi de transport pentru operaţiunile militare ruse în nordul regiunii Doneţk.

Ucraina, care a desfăşurat o contraofensivă fulger în această lună, recucerind zone întinse din regiunea Harkov (nord-est), a păstrat de multe ori tăcerea operaţională, făcând doar unele aluzii pe reţelele de socializare.

O înregistrare video neverificată, care circulă pe reţelele de socializare, arată un soldat ucrainean zâmbind spunând: „Ei bine, pisicuţele mele, Iampil este al nostru!”, referindu-se la un sat de lânga Liman.

„Nu putem da cu precizie încă detalii despre locurile capturate (...), luptele continuă”, a subliniat acelaşi purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Cucerirea oraşului Liman din nordul regiunii Doneţk ar putea deschide Ucrainei calea spre regiunea vecină Lugansk, zădărnicind astfel obiectivul lui Putin de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas, obiectiv pe care l-a declarat după ce forţele ruse s-au retras în martie din regiunea Kievului, neputând să cucerească în timp scurt întreaga ţara, aşa cum îşi propusese Kremlinul, apreciază analişti militari.

Dar fereastra se îngustează pentru ca Ucraina să realizeze progrese majore înainte de venirea iernii. Ritmul lent al operaţiunilor oferă Rusiei, care a declarat o mobilizare parţială, mai mult timp pentru a-şi fortifica liniile.

Giorgia Meloni: Putin îşi demonstrează încă o dată viziunea neoimperialistă

ACTUALIZARE 20:06 Giorgia Meloni, şefa aleasă a viitorului guvern italian, a spus vineri că anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene „nu are nicio valoare juridică sau politică” şi ar demonstra că Vladimir Putin „ameninţă” securitatea europeană, relatează France Presse.

„Declaraţia de anexare la Federaţia Rusă a patru regiuni ucrainene după referendumurile simulacre care au avut loc sub o ocupaţie militară violentă nu are nicio valoare juridică sau politică”, a spus ea într-un comunicat.

Vladimir „Putin îşi demonstrează încă o dată viziunea neoimperialistă a caracterului sovietic ce ameninţă securitatea întregului continent european”, a adăugat şefa partidului post-fascist Fratelli d'Italia (FdI), care a câştigat împreună cu aliaţii săi alegerile legislative de duminică.

Stoltenberg: NATO nu recunoaște anexările ilegale Rusiei

ACTUALIZARE 19:39 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că NATO nu recunoaște teritoriile anexate ilegal de Rusia, acțiune calificată drept „cea mai mare încercare de anexare a unui teritoriu european prin forță, după Al Doilea Război Mondial”.

În același timp, Stoltenberg a spus că Rusia „trebuie să înțeleagă că un război nuclear nu poate fi purtat și nu are câștigători” și că „vor exista consecințe severe pentru Rusia”, dacă va folosi arme nucleare.

În același timp, NATO se va asigura că „Putin nu va câștiga” războiul din Ucraina.

Biden cere lumii să respingă anexarea teritoriilor ucrainene

ACTUALIZARE 19:31 SUA au impus vineri sancțiuni extinse față de Rusia după declararea anexării unei bucăți mari din teritoriul Ucrainei, țintind sute de persoane și companii, inclusiv cei din complexul militar industrial și membri ai legislativului, transmite Reuters. SUA au acționat după ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri cea mai mare anexare din Europa de la Al Doilea Război Mondial până în prezent, declarând suveranitatea rusă asupra a 15% din Ucraina.

„Nu vom sta deoparte cât timp Putin încearcă fraudulos să anexeze părți din Ucraina”, a spus, într-un comunicat, șefa Trezoreriei Federale, Janet Yellen.

Putin ar putea renunța la putere în câteva luni

ACTUALIZARE 19:23 Președintele Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și „evada” peste doar câteva luni, susține un fost premier rus, potrivit Sky News. Mihail Kasianov a declarat că nu crede că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată forța să plece, dar liderul de la Kremlin ar putea lua singur această decizie. Potrivit fostului premier, există trei factori „care cresc simultan” și care ar putea duce la răsturnarea liderului de la Kremlin.

Suedia a aprobat reluarea exporturilor de arme către Turcia

ACTUALIZARE 17:54 Suedia a autorizat vineri din nou exporturile de armament şi materiale militare către Turcia, a anunţat autoritatea suedeză însărcinată cu exporturile din sectorul apărării. Ridicarea restricţiilor este una din condiţiile puse de Ankara pentru a accepta aderarea Suediei la NATO.

Suedia blocase exporturile militare către Turcia în 2019, în urma unei ofensive a armatei turce în nordul Siriei.

Zelenski: Suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, însă cu un alt președinte

ACTUALIZARE 17:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, după ședința Consiliului Național de Securitate și Apărare, că este „pregătit pentru un dialog” cu Rusia, dar că va fi „imposibil” să facă asta cu actualul președinte al țării, Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Într-o declarație video, Zelenski a spus:

„Ucraina a fost și rămâne un lider în eforturile de negociere. Statul nostru a oferit întotdeauna ca Rusia să ajungă la un acord de a coexista în termeni egali, onești, decenți și corecți.

Este evident că este imposibil cu acest președinte rus.

Nu știe ce sunt demnitatea și onestitatea.

Astfel, suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, însă cu un alt președinte al Rusiei”.

Răspunsul lui Zelenski pentru Putin: Ucraina depune cerere de aderare la NATO

ACTUALIZARE 17:08 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, că țara sa va depune cerere de aderare la NATO.

Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina depune cerere de aderare la NATO. Foto: Twitter

Este o replică clară la discursul lui Vladimir Putin, care a anunțat, vineri, anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, care reprezintă 18% din teritoriul ucrainean.

„De facto, ne-am făcut deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ele sunt reale pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm unul pe altul și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Într-o procedură care va fi în concordanță cu importanța noastră de a ne proteja întreaga comunitate. Pe o bază accelerată. Facem pasul nostru definitoriu prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”, a anunțat Volodimir Zelenski.

Citește continuarea AICI.

Moment penibil cu Putin și liderii proruși din Ucraina la finalul ceremoniei de anexare

ACTUALIZARE 17:01 Într-o scenă bizară, Vladimir Putin și liderii celor patru teritorii anexate și-au strâns mâinile în sala de ceremonii de la Kremlin, după semnarea decretelor de anexare a celor patru regiuni ucrainene.

Putin și liderii celor patru regiuni anexate de Rusia. Foto: Profimedia Images

„Un spectacol ciudat”, scrie presa occidentală, despre momentul cu cei cinci lideri, de la Kremlin.

Jurnaliștii de la Sky News remarcă faptul că, spre deosebire de alte momente în care Vladimir Putin păstra distanța față de interlocutorii săi, de această dată liderul de Kremlin s-a apropiat și și-a strâns mâna cu liderii autoproclamați ai regiunilor anexate ilegal de Rusia.

Citește continuarea AICI.

Aurescu: Anexarea ilegală şi ilegitimă a teritoriilor ucrainene trebuie să fie respinsă complet de comunitatea internaţională

ACTUALIZARE 16.50 Anexarea ilegală şi ilegitimă a teritoriilor ucrainene de către Rusia în urma simulacrelor de referendumuri şi agresiunii ilegale trebuie să fie respinsă complet de către comunitatea internaţională, a scris vineri, pe Twitter, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

"Condamnăm acest act şi toate agravările şi reconfirmăm susţinerea noastră fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a subliniat şeful diplomaţiei române, pe platforma online.

Liderii UE condamnă anexarea ilegală a teritoriilor Ucrainei

ACTUALIZARE 16.30 Consiliul European a adoptat vineri o declarație comună prin care „respinge ferm și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”.

Președintele Klaus Iohannis afirmă că Uniunea Europeană, inclusiv România, „nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia” și anunță continuarea sprijinului militar pentru Ucraina.

Von der Leyen: Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic

ACTUALIZARE 16.15 Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a reacționat, vineri, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia.

„Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană”, a transmis președinta Comisiei Europene.

Zelenski condamnă „atacul terorist” al forţelor ruse împotriva unui convoi de civili

ACTUALIZARE 15.59 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul cu rachete ruseşti de vineri împotriva unui convoi umanitar în Zaporojie, în sudul Ucrainei, soldat cu cel puţin 25 de civili morţi.

„Ocupanţii au lansat 16 rachete în cursul dimineţii doar în Zaporojie şi în zona adiacentă. Numai nişte terorişti abjecţi, care nu-şi au locul în lumea civilizată, pot face aşa ceva”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a adăugat că, prin aceste atacuri, Moscova încearcă „să se răzbune” pentru fermitatea cu care Kievul respinge invazia şi pentru propriile eşecuri.

„Ticăloşi însetaţi de sânge! Fiţi siguri că veţi fi traşi la răspundere pentru fiecare viaţă ucraineană pierdută”, a subliniat Zelenski, evocând că vineri forţele ruse au atacat şi zone rezidenţiale din regiunile Nikolaev (Mikolaiv) şi Dnipropetrovsk (sud). La Nikolaev mai multe clădiri de locuit au fost avariate.

„Ucrainenii paşnici sunt exterminaţi cu cinism pentru că el demult şi-a pierdut toată umanitatea”, a spus preşedintele ucrainean referindu-se la Putin.

Un copil de 5 ani, rănit în atacul rușilor de la Zaporojie

ACTUALIZARE 15.52 Un șrapnel a lovit un copil de 5 ani în stomac, în timpul bombardamentelor rusești asupra unui convoi umanitar la Zaporojie, a spus primarul din Melitopol, Ivan Fedorov. El a adăugat că medicii luptă pentru viața copilului.

Fedorov a mai spus că un alt copil, în vârstă de 3 ani, a rămas orfan.

Voluntarii care duc medicamente în teritoriile ocupate și evacuează oameni de acolo au fost de asemenea afectați, a mai spus primarul.

Putin a anunțat ruperea ilegală a Ucrainei

ACTUALIZARE 15.40 Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile-farsă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut. Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.

„Rusia are patru noi regiuni. Rezultatele referendumurilor sunt clare și cunoscute, oameni au ales și alegerea este definitivă”, a spus el.

Rușii sunt încercuiți în orașul Lîman

ACTUALIZARE 14.10 Şeful administraţiei separatiste proruse din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a anunţat vineri că oraşul Liman aflat în mâinile ruşilor în nordul acestei regiuni este „semi-încercuit” de armata ucraineană şi că veştile de pe front sunt „îngrijorătoare”, informează Reuters.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Denis Puşilin, şeful administraţiei separatiste a autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a informat că satele Iampil şi Drobişeve de lângă Liman „nu mai sunt controlate de noi” (de forţele separatiste).

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să anexeze oficial vineri regiunea Doneţk, Puşilin a spus că „armata ucraineană încearcă cu toate mijloacele să umbrească acest eveniment istoric pentru noi”.

Liman, care înainte de război a avut o populaţie de circa 20.000 de locuitori, a fost capturat de forţele ruse în luna mai, după o bătălie prelungită. Oraşul a fost scena unor noi lupte de când forţele ucrainene le-a învins pe cele ruse în apropiere de regiunea Harkov, în timpul unei contraofensive declanşate luna aceasta.

Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk - Sloviansk şi Kramatorsk - şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov.

Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.

Rușii au tras cu 16 rachete spre Zaporojie. Crește numărul victimelor din convoiul atacat

ACTUALIZARE 14.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că rușii care au atacat cu rachete convoiul din Zaporojie sunt „de-a dreptul teroriști”.

Imaginile de la fața locului arată vehicule distruse împrăștiate pe pământ. Numărul persoanelor ucise în bombardamente a crescut la 25, iar aproximativ 50 de persoane sunt rănite, inclusiv copii, potrivit Procuraturii Generale.

Cel puțin 23 de morți după un atac rusesc asupra unui convoi de civili care fugeau din regiunea Zaporojie

„Numai în această dimineață, ocupanții au tras 16 rachete spre Zaporojie și împrejurimi. Acest lucru poate fi făcut doar de teroriști de-a dreptul, care nu ar trebui să aibă loc în lumea civilizată. Oamenii așteptau să plece spre teritoriul ocupat, să-și ia rudele, să livreze ajutoare”, a declarat Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale Zaporojie, pe Telegram.

Rușii au tras cu 16 rachete spre Zaporojie. Crește numărul victimelor din convoiul atacat: 25 de morți și 50 de răniți.

Kremlinul spune că atacurile asupra teritoriilor ucrainene pe care le va anexa vor fi considerate acte de agresiune împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 12:55 Kremlinul a avertizat că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că Rusia va încorpora „de jure” în propriul teritoriu porţiuni care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Putin: Atacul asupra Nord Stream reprezintă un „act de terorism internațional”

ACTUALIZARE 12:51 Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un „act de terorism internaţional”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cadrul convorbirii cu omologul său turc, Putin „şi-a exprimat punctul de vedere asupra acestui act de sabotaj fără precedent, în realitate un act de terorism internaţional, împotriva Nord Stream 1 şi Nord Stream 2”, a indicat Kremlinul într-un comunicat.

Citește și Încă o moarte misterioasă la Moscova. Un director al Căilor Ferate Ruse a fost găsit împușcat în balcon

NATO ar putea bombarda trupele ruse din Ucraina, dacă Putin folosește arme nucleare tactice

ACTUALIZARE 11:30 Ministrul polonez de Externe spune că, în cazul utilizării armelor nucleare tactice de către Rusia în Ucraina, „lumea va răspunde ferm” și nu exclude o intervenție militară din partea NATO. „Într-o astfel de situație, răspunsul țărilor NATO ar fi probabil cel prezentat de șeful Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, Jake Sullivan. S-ar reduce la un răspuns convențional în Ucraina”, a explicat ministrul, potrivit presei poloneze.

Trupele NATO, în timpul unui antrenament din Polonia. Foto: Profimedia Images

Întrebat dacă asta ar însemna intrarea forțelor NATO în Ucraina, Zbigniew Rau a declarat: „Nu poate fi exclus, dar trebuie spus și că nu ar fi o procedură necesară, pentru că se pot folosi arme convenționale, de exemplu aviația, sau lansarea de rachete adecvate, nu neapărat de pe pământ ucrainean”.

Zelenski le spune rușilor să se răscoale împotriva lui Putin

ACTUALIZARE 10:20 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva dictatorului rus, Vladimir Putin, şi să pună capăt războiului.

„Pentru a opri războiul, trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat, în special, regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. „Acest lucru poate fi oprit, însă cetăţenii ruşi trebuie să se ridice şi să lupte”, a declarat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin.

Zelenski a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de regimul de la Kremlin şi care nu poate fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor.

Rușii au bombardat un convoi de civili care încercau să plece din Zaporojie

ACTUALIZARE 9:40 Un convoi de mașini cu civili care încercau să-și scoată rudele din teritoriile ucrainene ocupate de ruși a fost bombardat de invadatori în apropiere de orașul Zaporojie, joi. Mai mulți oameni au fost uciși și răniți în bombardamente.

Imaginile apărute după atac arată scene groaznice cu oameni morți și răniți zăcând pe drum. Conform informațiilor, convoiul a fost lovit de bombardamente de mai multe ori.

Într-unul dintre clipurile video de pe rețelele sociale, o femeie poate fi auzită plângând: „Sunt oameni morți acolo”.

Cel puțin un crater rezultat din bombardament poate fi văzut în alte imagini care arătau și mașini lovite în plin de bombe.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Striuk, a declarat într-un comunicat:

Dușmanul a lansat un atac asupra unui convoi de civili la marginea orașului. Oamenii stăteau la coadă pentru a-și lua rudele și pentru a aduce ajutoare. Avem morți și răniți acolo, iar serviciile de urgență au ajuns la fața locului”.

Atacul a venit la o zi după ce dictatorul rus a anunțat că va semna declarația de anexare a regiunilor ocupate.

Cu câteva ore înainte de atac, invadatorii au bombardat în mai multe locuri în orașe din Ucraina, inclusiv în centrul orașului din apropiere, Dnipro.

Conform vicepremierului ucrainean, Mihailo Fedorov, 23 de oameni au fost uciși și 28 au fost răniți.

„23 de morți și 28 de răniți după bombardamentul convoiului umanitar în regiunea Zaporojie. Rusia este un stat terorist, care nu are respect pentru viața umană și nu respectă nicio regulă recunoscută internațional a războiului”, a spus Fedorov.

Oficialii ucraineni spun că rușii au folosit rachete S-300 pentru atacul sângeros împotriva civililor ucraineni.

--

Localnicii spun că au fost peste 10 explozii. Există și victime, nu se știe încă numărul acestora.

Peste noapte, s-a tras inclusiv asupra orașului Dnipro cu rachete de croazieră.

Bombardamentul a distrus compania de transport local. Cel puțin un om a fost ucis, cinci - răniți și zeci de autobuze au ars complet.

Mai multe blocuri, o sală de sport, un magazin și clădiri administrative au fost avariate.

Zelenski: Anexarea celor 4 regiuni ucrainene va aduce un dezastru pentru Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al țării, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul privind anexarea regiunilor ocupate din Ucraina. În discursul susținut azi noapte, Zelenski a spus că anexarea celor 4 regiuni ucrainene va aduce un dezastru pentru Rusia și a făcut apel la ruși să-l oprească pe Putin.

„Rusia nu va anexa noi teritorii din Ucraina. Rusia se va anexa doar dezastrului pe care l-a adus în teritoriul ocupat al țării noastre. Întreaga societate rusă va rămâne fără o economie normală, fără o viață decentă și fără respect pentru orice valori umane. Este prețul plătit pentru faptul că o anumită persoană din Rusia vrea să continue acest război”, a spus Zelenski.

„Toate astea pot fi oprite. Va trebui să-l oprim pe cel care vrea război mai mult decât viață. Viețile voastre, cetățeni ai Rusiei”, a continuat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri