Live

Foto Atac israelian în Beirut: cel puțin 22 morți și 117 răniți, după lovirea unei clădiri rezidențiale. Lider Hezbollah, vizat

Data actualizării: Data publicării:
Echipele de intervenție caută supraviețuitori după lovirea unei clădiri din Beirut de către armata israeliană. Foto: Profimedia

Cel puțin 22 persoane au fost ucise și 117 au fost rănite în urma unor noi lovituri israeliene asupra centrului Beirutului, anunță BBC News, ai cărui reporteri relatează că au văzut două coloane de fum de la ceea ce păreau a fi două lovituri separate. Forțele de apărare israeliene (IDF) au descris anterior cartierul ca fiind afiliat Hezbollah, dar nu au comentat încă loviturile din această seară. O sursă de securitate libaneză a declarat pentru Reuters că cel puțin o figură importantă a Hezbollah a fost vizată în atacuri.

ACTUALIZARE 22.40 Ministerul libanez al Sănătății a anunțat că 22 de persoane au fost ucise și 117 rănite în loviturile israeliene asupra centrului Beirutului, într-un bilanț nou bilanț al victimelor atacului, potrivit BBC. Clădiri rezidențiale din două cartiere dens populate, Nweiri și Basta, au fost ținta atacurilor IDF.

Știrea inițială. Martori citați de Reuters au declarat că cel puțin o lovitură a lovit în apropierea unei benzinării. Un incendiu puternic a izbucnit în fundal, în timp ce salvatorii foloseau torțe pentru a căuta supraviețuitori printre dărâmături, potrivit înregistrării video difuzate de televiziunea al-Manar a Hezbollah.

Identitatea țintei Hezbollah nu a fost clară. Cartierul nu a mai fost lovit anterior de Israel și se află la mare distanță de suburbiile sudice ale Beirutului, cartierul general al Hezbollah bombardat în mod repetat de Israel.

O coloană groasă de fum s-a ridicat deasupra centrului Beirutului după ceea ce părea a fi ultimul atac aerian major al Israelului în cadrul unei ofensive tot mai ample împotriva puternicului grup Hezbollah din Liban, susținut de Iran.
Israelul nu a comentat imediat incidentul, însă armata sa a emis joi seara un nou avertisment de evacuare pentru suburbiile sudice ale Beirutului, inclusiv pentru anumite clădiri.

Mai devreme în cursul zilei, Israelul a avertizat civilii libanezi să nu se întoarcă în casele din sud pentru a nu fi afectați de lupte.

Între timp, ONU avertizează cu privire la o încălcare a dreptului umanitar, după ce doi membri ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți de un tanc israelian care a tras asupra unui turn de supraveghere de la o bază ONU din sudul Libanului. Forțele israeliene au „lovit în mod repetat” pozițiile ONU în ultimele 24 de ore, inclusiv trăgând „în mod deliberat” în camerele de securitate, afirmă Forța interimară a ONU în Liban (Unifil), potrivit BBC.

„Orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii este o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional”, a declarat UNIFIL , adăugând că a luat legătura cu armata israeliană.

Armata israeliană a afirmat într-o declarație că trupele sale operează în zona Naqoura, „lângă o bază UNIFIL”.

„În consecință, IDF a instruit forțele ONU din zonă să rămână în spații protejate, după care forțele au deschis focul în zonă”, se arată în declarația Israelului, adăugând că menține o comunicare de rutină cu UNIFIL.

Hezbollah a declarat că a tras joi o salvă de rachete asupra forțelor israeliene, în timp ce acestea încercau să scoată victimele din zona Ras al-Naqoura, iar acestea au fost lovite direct.

La New York, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a declarat că Israelul se concentrează pe lupta împotriva Hezbollah și recomandă „relocarea UNIFIL la 5 km (3 mile) nord pentru a evita pericolul pe măsură ce luptele se intensifică”.

Reuters a raportat săptămâna trecută că armata israeliană a trimis un mesaj prin care le cere pacificatorilor ONU să se pregătească să se mute „cât mai curând posibil, pentru a vă menține siguranța”.

Danon a adăugat că „Israelul nu dorește să fie în Liban, dar va face ceea ce este necesar” pentru a îndepărta Hezbollah de la frontiera sa de nord, astfel încât 70.000 de locuitori strămutați să se poată întoarce la casele lor din nordul Israelului.

Conflictul a izbucnit în urmă cu un an, când Hezbollah a deschis focul în sprijinul grupului militant palestinian Hamas, la începutul războiului din Gaza. Acesta s-a intensificat dramatic în ultimele săptămâni, Israelul bombardând suburbiile sudice ale Beirutului, sudul și valea Bekaa, înainte de a trimite forțe terestre.

Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă pentru o nouă escaladare în regiune, în așteptarea răspunsului Israelului la un atac cu rachete iranian la 1 octombrie.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Israelul, acuzat de ONU de crime de război pentru atacurile asupra spitalelor din Gaza

Atac aerian al Israelului asupra unei școli din Gaza transformată în adăpost. Cel puțin 28 de morți și peste 50 de răniți

Un tanc israelian a tras într-un turn de observație al forțelor ONU din Liban: doi militari indonezieni au fost răniți

Armata israeliană anunță că a ucis un membru al Hezbollah într-un atac în Siria

Partenerii noștri