Noi amenințări de la Beijing: SUA nu au „niciun drept” să se amestece în Marea Chinei de Sud
China a declarat marţi că SUA nu au niciun fel de legitimitate pentru a interveni în Marea Chinei de Sud, după ce Washingtonul s-a angajat să sprijine Filipinele în cazul unui conflict cu Beijingul în această vastă zonă maritimă disputată.
China revendică cvasitotalitatea insulelor din Marea Chinei de Sud, dar alte ţări riverane - precum Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei - au la rândul lor revendicări în zona respectivă, care uneori se suprapun.
În ultimele luni, tensiunile între China şi Filipine, care îşi afirmă din ce în ce mai ferm revendicările sale teritoriale, au atins niveluri nemaiîntâlnite de mulţi ani.
Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat marţi, la Manila, angajamentul „de nezdruncinat” al SUA pentru apărarea Filipinelor în cazul unui conflict cu China.
„SUA nu fac parte din Marea Chinei de Sud şi (în consecinţă) nu au dreptul să se amestece în diferendele dintre China şi Filipine”, a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Lin Jian, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
China acuză periodic SUA că sprijină naţiunile care au revendicări teritoriale rivale pentru a-i contracara puterea în creştere.
Filipinele au încheiat acorduri militare deopotrivă cu SUA şi Australia.
„Cooperarea militară între SUA şi Filipine nu trebuie să aducă atingere nici suveranităţii, nici drepturilor şi nici intereselor maritime ale Chinei în Marea Chinei de Sud şi cu atât mai puţin să servească drept platformă pentru revendicările ilegale ale Filipinelor”, a mai spus Lin Jian, întrebat în mod special despre comentariile făcute anterior de Antony Blinken, care se afla într-o vizită în Filipine.
China priveşte cu îngrijorare consolidarea legăturilor militare între SUA şi Filipine, ceea ce este perceput de gigantul asiatic drept un mod de contracarare a revendicărilor sale teritoriale în regiune.
Sesizată de Filipine, Curtea permanentă de arbitraj, o instanţă cu sediul în Regatul Ţărilor de Jos, a respins în 2016 revendicările chineze, apreciindu-le ca fiind lipsite de temei juridic.
Beijingul a denunţat această decizie, calificând în special ca neconformă procedura filipineză pe lângă această instanţă.
Blinken confirmă angajamentul „indestructibil” al Statelor Unite de a apăra Filipine
Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat marţi angajamentul „indestructibil” al Statelor Unite de a apăra Filipine în Marea Chinei de Sud, unde Manila se confruntă cu ambiţiile Beijingului.
La o conferinţă de presă la Manila cu omologul său filipinez Enrique Manalo, şeful diplomaţiei americane a reiterat sprijinul Washingtonului pentru aliatul filipinez împotriva oricărui posibil atac armat în Marea Chinei de Sud.
„Aceste căi navigabile sunt cruciale pentru Filipine, securitatea lor, economia lor, dar sunt, de asemenea, cruciale pentru interesele regiunii, ale Statelor Unite şi ale lumii. Acesta este motivul pentru care suntem alături de Filipine şi ne vom îndeplini angajamentele de apărare indestructibile, inclusiv Tratatul de Apărare Reciprocă”, a spus el.
Aceasta este a doua sa vizită în capitala filipineză de când preşedintele Ferdinand Marcos, fiul fostului dictator al ţării, a venit la putere în iunie 2022.
Blinken se află într-un scurt turneu în Asia, care a început duminică în Coreea de Sud, un alt aliat cheie al SUA, în contextul în care Washingtonul îşi intensifică eforturile de consolidare a relaţiilor cu ţările asiatice ca o contrapondere la China.
„Ceea ce vrem să demonstrăm (...) este angajamentul nostru faţă de regiunea Indo-Pacific, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă în lume chiar acum”, le-a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat reporterilor care îl însoţesc pe Blinken.
Înainte de întâlnirile sale oficiale, Blinken a vizitat o linie de producţie din Manila pentru semiconductori, cipurile electronice esenţiale pentru economia globală.
Filipine este „un partener din ce în ce mai important” în asigurarea unui lanţ de aprovizionare „rezistent”, a spus el.
După ani de întârziere, Statele Unite încearcă să-şi consolideze poziţia de lider în industria cipurilor, atât din motive de securitate naţională, cât şi pentru a face faţă concurenţei din partea Chinei.
La rândul său, China a acuzat recent Statele Unite că folosesc Filipine ca „pion” în Marea Chinei de Sud, după mai multe incidente în jurul insulelor pe care cele două ţări asiatice au dispute intense.
Tensiuni în Marea Chinei de Sud
În ultimele luni, tensiunile dintre China şi Filipine au atins niveluri nemaivăzute de mai mulţi ani. Paza de coastă filipineză a acuzat cu regularitate paza de coastă chineză că a provocat coliziuni pe mare.
Beijingul pretinde suveranitatea asupra aproape întregii mări a Chinei de Sud. Alte ţări riverane, cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei, au pretenţii concurente.
În acest context, Filipine a încheiat acorduri militare cu Statele Unite şi Australia. Americanii au acces la nouă baze din Filipine.
Vizita lui Blinken are ca scop „progresul alianţei”, a declarat Renato De Castro, profesor de studii internaţionale la Universitatea De La Salle din Manila.
„Ei vor discuta despre acţiuni chineze mai puternice şi mai coercitive” în regiune, a declarat el pentru AFP.
Herman Kraft, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Filipine, a declarat că preşedintele Marcos ar trebui să abordeze, de asemenea, problema condiţiilor în care Statele Unite ar invoca tratatul lor de apărare reciprocă.
Discuţiile sunt, de asemenea, menite să regleze pregătirile pentru un summit trilateral la Washington, anunţat marţi de Casa Albă pentru 11 aprilie, între preşedintele american Joe Biden, omologul său filipinez şi premierul japonez Fumio Kishida.
Relaţiile dintre Washington şi Manila s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii doi ani, spre deosebire de preşedinţia lui Rodrigo Duterte, predecesorul lui Marcos.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News