Live

Nivelul de dioxid de carbon a crescut periculos pe o insulă din Italia. Localnic: Brusc, pisicile mele au leșinat pe podea

Data actualizării: Data publicării:
Nivelul de dioxid de carbon a crescut periculos pe o insulă din Italia. FOTO: captura googlemaps.com

Majoritatea localnicilor de pe o insulă vulcanică din Italia au fost sfătuiți să plece din zonă după ce nivelurile de dioxid de carbon din aer au crescut periculos, provocând probleme respiratorii oamenilor și animalelor, relatează CNN.

Nivelurile de dioxid de carbon din zona insulei vulcanice Vulcano, situată în arhipelagul Eolian, în largul coastei de nord a Siciliei, au crescut de la 80 de tone la 480 de tone, reducând efectiv cantitatea de oxigen din aer, potrivit Institutului Național Italian de Geofizică și Vulcanologie (INGV).

Nivelurile de gaz au început să crească simțitor la 21 octombrie, când locuitorii au început să raporteze probleme de respirație și probleme de sănătate ale animalelor lor de companie, care sunt adesea afectate de scăderea nivelului de oxigen înaintea oamenilor.

În 21 octombrie, mai multe persoane de pe insulă au povestit că emisiile vulcanice au dus la îmbolnăvirea animalelor lor de companie, scrie The Guardian. „Într-o zi am observat brusc că cele 10 pisici ale mele erau întinse pe podea de parcă ar fi leșinat. Nici eu nu mă simțeam bine, îmi era greu să respir. Mi-au spus că a fost doar un atac de panică, apoi medicii au confirmat că boala este cauzată de emisiile de gaze.”, a spus Stefania Lombardo pentru cotidianul italian la Repubblica,  

La rândul său, Marco Pistolesi, profesor de vulcanologie la Universitatea din Pisa, a spus că o astfel de situație nu a mai fost observată până acum.

Marco Giorgianni, primarul orașului Lipari, care include toate cele șapte insule din arhipelagul Eolian, a semnat o ordonanță prin care a ordonat evacuarea zonei portuare și a desemnat o "zonă roșie" în care este interzisă șederea persoanelor care nu sunt cercetători sau lucrători în protecția civilă.

În "zonele galbene", oamenii pot rămâne, dar vor trebui să stea la etajele superioare ale caselor lor.

Ordonanța interzice accesul tuturor vizitatorilor nerezidenți și turiștilor, timp de o lună.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a localității, Giorgianni a explicat că evacuarea nu este cauzată de amenințarea unei erupții iminente, ci de emisia periculoasă de gaze.

Potrivit site-ului Observatorului INGV din Palermo și Catania-Etneo, patru stații geochimice pentru măsurarea CO2 din sol sunt acum în funcțiune. De asemenea, observatorul a instalat șapte noi stații seismice (șase pe Vulcano și una pe Lipari) pentru a le completa pe cele deja existente. De asemenea, a fost instalată o cameră de termoviziune de înaltă acuratețe pentru a monitoriza temperatura solului.

Conform ordonanței, rezidenții vor primi alocații lunare de 400 de euro pentru gospodăriile individuale, 500 de euro pentru gospodăriile cu două persoane, 700 de euro pentru gospodăriile cu trei persoane și 800 de euro pentru gospodăriile cu mai mult de patru persoane, pentru a compensa costurile legate de găsirea unei locuințe alternative.

Vulcano - care poartă numele lui Vulcan, zeul focului - a erupt ultima dată la 22 martie 1890, potrivit INGV.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Erupție vulcanică, văzută din avion. Imaginile spectaculoase surprinse de pasageri

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care intenţionează să meargă în Italia

Mersul pe trotinetă electrică, doar cu asigurare și cască. Țara europeană care a înăsprit codul rutier

Italia a învins Slovacia în finală şi a câştigat Billie Jean King Cup. Sezon remarcabil pentru Paolini

Partenerii noștri