Nicio țară din lume nu ar putea înlocui rapid livrările de gaze rusești către Europa, avertizează Qatarul
Nici Qatar și nicio altă țară din lume nu are capacitatea de a înlocui livrările de gaze rusești către Europa cu gaze naturale lichefiate (GNL) în eventualitatea în care aprovizionarea ar fi întreruptă din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, a spus marți ministrul energiei de la Doha, potrivit Reuters.
Tensiunile geopolitice s-au accentuat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse „să menţină pacea” în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.
Statele Unite şi aliaţii lor europeni pregătesc un pachet de sancţiuni contra Rusiei, dar acestea ar putea afecta fluxul de gaze ruseşti către Europa.
„Cred că Rusia furnizează 30-40% din livrările către Europa. Nu există nicio o singură ţară care să poată înlocui acest nivel de gaze, nu există capacitatea de a face asta cu gaze naturale lichefiate”, le-a spus jurnaliştilor Saad al-Kaabi la o conferinţă pe terme energetice desfăşurată la Doha.
Acesta a adăugat: „Majoritatea volumelor de GNL sunt legate de contractele pe termen lung şi destinaţiile sunt precise, scrie Agerpres. Aşadar, pentru a înlocui atât de rapid cantitatea de gaze ruseşti livrată Europei este aproape imposibil”.
Qatarul poate redirecționa doar 10-15% din livrările de gaze spre Europa
Qatar, unul din principalii producători globali de GNL, a fost recent abordat de autorităţile SUA pentru a schimba traseul livrărilor de gaze către Europa, în cazul în care Rusia atacă Ucraina şi Washingtonul impune sancţiuni Moscovei.
Majoritatea exporturilor Qatarului de GNL sunt către clienţii din Asia, pe baza contractelor pe termen lung, dar sunt trimise cargouri şi spre Europa. Kaabi a explicat că nivelul contractelor pe care le poate redirecţiona Qatar spre Europa este de doar 10-15%.
Terminalele europene de gaze naturale lichefiate au capacitate disponibilă limitată pentru a absorbi livrările suplimentare din SUA sau din alte state, în eventualitatea întreruperii livrărilor de gaze ruseşti.
În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanţi de GNL, cum ar fi Statele Unite, Qatar şi Egipt, pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către blocul comunitar.
Au avut loc și negocieri cu importatori cheie de GNL, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pună propriile comenzi la dispoziţia UE. Transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, de exemplu.
Ministrul german al energiei, Robert Habeck, a decis marți retragerea solicitării de autorizare a conductei dintre Rusia și Germania. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune”, a spus Scholz într-o conferință de presă la Berlin.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News