Video Nici protestatarii, nici poliția nu se lasă în Franța. Ce s-a întâmplat în al treilea weekend la rând de manifestații
Francezii au ieșit pentru al treilea weekend consecutiv în stradă împotriva legii securității globale. Mii de oameni au mărșăluit și sâmbătă pe bulevardele Parisului și au purtat pancarte prin care și-au exprimat dezaprobarea față de controversata lege, dar și față de un proiect de lege pentru combaterea extremismului.
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale cu apă de localnici
Prezență record la vot, în Franța
Franța stă pe un butoi de pulbere înaintea alegerilor de duminică: violențe și amenințări cu moartea. Mii de polițiști sunt în alertă
Atac armat la o nuntă din Franța
Angajații din administrație și cultură au ieșit în stradă, nemulțumiți de creșterea salariului minim
Un primar a plătit o „vrăjitoare” cu bani publici ca să-i facă legătura cu tatăl mort și să-i ghicească viitorul
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Cine sunt iranienii fericiți că Raisi a murit
La scurt timp după ce oamenii s-au adunat pe marile bulevarde pariziene, protestul a degenerat și au avut loc ciocniri violente între poliție și manifestanți.
Ministrul francez de interne a anunțat pe Twitter că până la ora locală 15:50 nu mai puțin de 81 de persoane au fost arestate.
Ministrul a postat și o fotografie în care apar mai multe obiecte contondente confiscate de la manifestanți.
La lăsarea întunericului, forțele de poliție au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți.
Proteste de amploare au avut loc și în alte orașe franceze ca Montpellier, Strasbourg, Dijon și Lyon.
Ce îi supără pe francezi
Și precedentele două manifestaţii s-au soldat cu incidente violente şi cu ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi calificaţi de autorităţi drept „ultraşi” sau „vandali”, în special la Paris.
Adoptat de deputaţi, proiectul de lege privind securitatea globală stârneşte de mai multe săptămâni critici puternice din partea stângii, a unor jurnalişti şi a unor ONG-uri de apărare a libertăţilor. Este vizat în special articolul 24, care penalizează difuzarea rău-intenţionată de imagini cu forţele de ordine.
Cei care se opun acestei legi spun că se încalcă libertatea presei, libertatea de expresie şi dreptul de a manifesta şi că sunt introduse „instrumente de supraveghere în masă”. Aceste critici s-au intensificat după apariţia unor imagini cu bătaia aplicată de poliţişti unui producător de muzică de culoare, la 21 noiembrie.
În faţa furiei declanşate de articolul 24, guvernul președintelui Emmanuel Macron a lăsat în cele din urmă pe seama parlamentului decizia de a găsi o nouă formulare, în contextul în care proiectul trebuie să ajungă la Senat în ianuarie.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News