Live

Nehammer și Rutte s-au întâlnit la Viena și au discutat despre Schengen: „Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”

Data actualizării: Data publicării:
Karl Nehammer și Mark Rutte s-au întâlnit la Viena. Foto: Profimedia Images

Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Întâlnirea avea loc în timp ce miniștrii de interne discutau la Stockholm la o reuniune informală a Consiliului JAI. Cei doi lideri europeni și-au reiterat poziția cu privire la Schengen: „Suntem uniți în obiecția noastră cu privire la extinderea spațiului Schengen”, a declarat Nehammer, potrivit Kronen Zeitung.

Olanda şi Austria doresc să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lunii viitoare. Nehammer a spus că este important faptul că are loc această reuniune la vârf. „S-a aşteptat mult prea mult timp până să se întâmple asta”, a menţionat el. 

Mark Rutte a declarat că a constatat că „se formează un consens” în UE în legăturăc cu problema migrației ilegale, iar Nehammer a reiterat cererea de sprijin financiar al UE pentru Bulgaria și Grecia pentru protecția frontierelor externe.

Când s-a convenit asupra acordului UE-Turcia privind refugiaţii în 2016, a fost mai uşor, a declarat premierul olandez. Acum, a spus el, UE are o multitudine de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin şi repatrierile. „Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin”, a cerut Rutte, altfel „Schengen nu va supravieţui”, a avertizat premierul olandez.

Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen, în timp ce în cazul României, numai Austria a obiectat, însă cele două ţări sunt tratate la pachet.

„Dacă dorim să păstrăm UE ca un refugiu sigur pentru refugiați, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că cifrele sunt gestionabile”, a spus Rutte. „Este clar că sunt necesare mai multe măsuri pentru protejarea frontierei externe”, a spus premierul olandez.

Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu vrea să finanțeze garduri, că are o „abordare ideologică”.

Specificațiile pentru protecția frontierelor externe ale UE includ și măsuri structurale. „Nu este corect dacă Bulgaria rămâne singură cu costurile”, spune Nehammer. De fapt, polițiștii de frontieră bulgari protejează și granițele Austriei și ale Olandei, a continuat acesta.

„Aceasta nu este o întrebare ideologică, ci o întrebare pragmatică”, a spus Nehammer. Trebuie să fii flexibil și creativ. De asemenea, este important să se finanțeze echipamente tehnice, personal și drone. 

„Este crucial ca țări precum Bulgaria și România să primească sprijin”, a mai spus cancelarul austriac.

Zilele trecute, în timpul unei vizite efectuate luni la graniţa bulgaro-turcă, Nehammer a cerut fonduri UE în valoare de două miliarde de euro pentru extinderea gardului de frontieră al Bulgariei, însă comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a respins solicitarea cancelarului Austriei.

„În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a spus Ylva Johansson înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de interne din statele UE la Stockholm.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: Vânt puternic şi ninsori

Naționala de handbal feminin a României, învinsă la scor de Olanda, cu câteva zile înaintea debutului la Campionatul European

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință

Partenerii noștri