Live

Video „Ne-au furat voturile și viitorul!” Proteste masive în Georgia: Mii de oameni contestă în stradă victoria partidului pro-Kremlin

Data actualizării: Data publicării:
Protestul are loc la îndemnul preşedintei Georgiei, Salome Zurabişvili, care contestă rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă. Foto: Profimedia

Mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului din Tbilisi, luni seară, să conteste rezultatul alegerilor legislative din weekend câștigate cu aproape 54% din voturi de un partid pro-Kremlin. Observatorii electorali din Georgia susțin că au descoperit o schemă de fraudă la scară largă care a modificat rezultatul alegerilor în favoarea partidului de guvernământ.

„Ne-au furat voturile”

ACTUALIZARE Preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili, a denunţat luni, în fața protestatarilor, „furtul” alegerilor legislative de către partidul de guvernământ Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze şi a promis revenirea Georgiei „pe drumul european”, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

„Nu am pierdut alegerile, ne-au furat voturile, ne-au furat viitorul!”, a clamat preşedinta Zurabişvili în faţa celor circa 15.000 de manifestanţi care au răspuns apelului său de a veni la protest. „Jur că voi fi alături de voi pe drumul european până la capăt”, a continuat ea, adăugând că a discutat cu şase preşedinţi, dintre care „niciunul nu a recunoscut” alegerile câştigate de partidul Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze, acuzat de opoziţie şi Occident de afinităţi cu Kremlinul.

„Toţi spun că trebuie să investigăm asta până la capăt, probabil cu ajutor internaţional”, a mai spus preşedinta Zurabişvili despre discuţiile sale cu respectivii şase preşedinţi, ea susţinând că furtul la urne a fost „fără precedent, unic, masiv şi sistematic”. A fost „o operaţiune specială, ne-au furat Constituţia şi parlamentul”, a insistat ea, după ce mai devreme vorbise despre „o operaţiune specială rusească” şi o „metodologie” rusească.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Protestul are loc la îndemnul preşedintei Georgiei, care contestă rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă. Ea a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei. „Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a spus Zurabişvili. 

„A fost o fraudă totală, o eliminare totală a voturilor voastre”, a spus Salome Zurabişvili și a cerut georgienilor să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi „pentru a anunţa lumea că nu recunoaştem aceste alegeri”.

Opoziția denunță „o lovitură de stat”

Partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziţie au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative.

„Nu recunoaştem rezultatele false ale acestor alegeri furate”, a declarat Tina Bokuchava, lidera Mişcării Naţionale Unite, unul dintre cele patru partide din coaliţia de opoziţie, într-o conferinţă de presă sâmbătă seara.

Denunţând „o uzurpare a puterii şi o lovitură de stat constituţională”, Nika Gvaramia, liderul partidului Ahali, a declarat că opoziţia a „descifrat modelul de falsificare” a alegerilor.

UE acuză nereguli la alegerile din Georgia

Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național, în cadrul căruia partidul de guvernământ Visul georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale.

Într-o declarație emisă duminică seara, cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că alegerile din Georgia din weekend au fost definite de „un teren de joc inegal, o campanie divizivă într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul recentelor modificări legislative asupra acestui proces electoral”, în plus față de reclamațiile de intimidare și nereguli procedurale.

Rezultatele scrutinului au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care urmăreşte o integrare rapidă în UE.

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puţin decât a obţinut în 2020. Partidele de opoziţie pro-occidentale au obţinut 61 de locuri.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Venim după voi”: Ministrul britanic de Externe amenință Kremlinul, după sancțiunile impuse agențiilor din rețeaua Doppelganger

Ucrainenii susțin că au detonat un pod de cale ferată din orașul Berdiansk. Soldații lui Putin nu mai pot transporta arme în zonă

Președintele Zelenski propune prelungirea mobilizării și a legii marțiale până în februarie 2025

Armata lui Putin susține că a mai cucerit o localitate în estul Ucrainei. Trupele ruse, tot mai aproape de orașul strategic Pokrovsk

Partenerii noștri