Live

NASA: Astronauții blocați pe Stația Spațială Internațională s-ar putea întoarce pe Pământ abia în 2025

Data actualizării: Data publicării:
Astronauții americani Butch Wilmore și Suni Williams s-au pregătit inițial pentru o misiune de 8 zile la bordul SSI. Foto: Profimedia Images

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (SSI) în capsula Boeing Starliner pentru o misiune de 8 zile ar putea rămâne blocați pe SSI până anul viitor, în cazul în care defecțiunile apărute la capsulă nu vor putea fi remediate, a anunțat NASA, conform The Guardian.

Oficialii NASA au precizat că astronauții Butch Wilmore și Suni Williams, care au format primul echipaj uman care a zburat cu capsula Boeing Starliner s-ar putea întoarce pe Pământ abia în februarie 2025 în capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, în cazul în care se va ajunge la concluzia că zborul de întoarcere cu Starliner e nesigur.

NASA a discutat cu SpaceX despre eventualitatea ca la viitorul zbor Crew Dragon „să lase două locuri goale”.

Un purtător de cuvânt al companiei Boeing a declarat că „va lua toate acțiunile necesare pentru a programa capsula Starliner pentru o revenire pe Pământ fără echipaj”, în cazul în care NASA decide să apeleze la SpaceX pentru a-i readuce pe astronauți pe Pământ.

Capsula Starliner e în prezent andocată la Stația Spațială de 2 luni și poate rămâne andocată cel mult 90 de zile. Starliner e cuplată la SSI în același punct de andocare pe care urmează a-l folosi capsula Crew Dragon a celor de la SpaceX.

Defecțiunile la capsula Boeing Starliner, care a dus pe ISS doi astronauți la începutul lunii iunie, au transformat misiunea care trebuia să dureze o săptămână într-un coșmar logistic. NASA e forțată să amâne acum și trimiterea de noi astronauți pe Stația Spațială Internațională (ISS) ce trebuiau să îi înlocuiască pe cei patru membri Crew-8 programați să se întoarcă acasă cu SpaceX în luna august.

Capsula Starliner, care a transportat doi astronauţi NASA la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii iunie, trebuia iniţial să petreacă puţin peste o săptămână în spaţiu, dar a fost necesară efectuarea unor teste după ce au fost detectate mai multe anomalii în timpul zborului.

Sunita Williams și Butch Wilmore sunt la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spațiale de nouă generație. De atunci, misiunea s-a prelungit şi data de întoarcere a devenit din ce în ce mai incertă.

Următoarea misiune cu echipaj uman a SpaceX este o rotaţie regulată a echipajului ISS. Cei patru membri ai acestei misiuni, numiţi Crew-9, erau iniţial programaţi să decoleze la jumătatea lunii august, pentru a-i înlocui pe cei patru membri ai Crew-8 aflaţi în prezent la bordul laboratorului zburător.

Crew-9 ar putea pleca în cele din urmă cu doar doi astronauţi în loc de patru, pentru a-i putea aduce înapoi pe cei doi naufragiaţi spaţiali ai Boeing la întoarcere, potrivit presei de specialitate. Decolarea Crew-9 a fost acum amânată pentru 24 septembrie cel mai devreme, a precizat NASA.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată naveta spațială pe care chinezii o vor folosi pentru aprovizionarea stației lor de pe orbita Terrei

Angajații Boeing au încheiat greva care a durat 6 săptămâni și au acceptat o creștere salarială de 38% în următorii 4 ani

Lansare cu succes către ISS a unui experiment ştiinţific dezvoltat integral în România. Ce va analiza dispozitivul în spațiu

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Partenerii noștri