Live

Narendra Modi își începe vizita în SUA cu o sesiune de yoga pe peluza ONU și o întâlnire cu Elon Musk

Data publicării:
Premierul Indiei, Narendra Modi, într-o sesiune de yoga. FOTO: Getty Images

Narendra Modi, premierul Indiei, lider al celei mai populate națiuni din lume, a ajuns marți după-amiază la New York, unde a avut câteva reuniuni private, printre care și o întrevedere cu miliardarul Elon Musk. Cei doi au discutat extinderea cooperării în industria de apărare şi în sectoarele de înaltă tehnologie. Programul public al oficialului începe miercuri, cu o sesiune de yoga pe peluza de nord a sediului Națiunilor Unite, relatează Associated Press, citat de News.ro.

Va fi destul timp pentru a discuta despre tensiunile globale în timpul vizitei premierului indian Narendra Modi în SUA în această săptămână, aşa că el îşi va începe ziua de miercuri prin a evidenţia o căutare a liniştii interioare.

La eveniment sunt aşteptaţi să participe preşedintele Adunării Generale a ONU, Csaba Kőrösi, secretarul general adjunct Amina Mohammed şi mulţi alţi diplomaţi şi oficiali ONU. În acest fel, ei onorează Ziua Internaţională a Yoga, pe care Modi a convins ONU să o declare în 2014 ca fiind o sărbătoare anuală.

Vizita la ONU şi tema yoga reprezintă o alegere inteligentă şi simbolică pentru un premier care a făcut din această disciplină străveche atât o practică personală, cât şi un instrument diplomatic, notează AP. Practicată pentru prima dată de înţelepţii hinduşi, yoga a devenit acum unul dintre cele mai populare exporturi culturale ale Indiei, iar Modi a promovat-o energic ca o modalitate de a extinde influenţa ţării în străinătate.

Modi, un naţionalist hindus, se prezintă ca un ascet care aderă la rigorile religiei sale privind vegetarianismul şi yoga. De-a lungul anilor, el a postat pe reţelele sociale videoclipuri în care el însuşi practică posturi de yoga. După alegerile naţionale din 2019, au fost transmise imagini în direct cu el meditând într-o peşteră din munţii Himalaya.


Modi a vizitat ultima dată ONU cu ocazia Adunării Generale din 2021. Atunci a declarat că "se ridică tot felul de întrebări cu privire la ONU" şi la eficienţa organizaţiei în chestiuni care variază de la schimbările climatice la pandemia de coronavirus şi la terorism. De asemenea, el a ţinut să sublinieze locul ţării sale în comunitatea internaţională, menţionând că "fiecare a şasea persoană din lume este indian". În anii care au trecut de la discursul său, India a depăşit China, devenind ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume, cu 1,425 miliarde de locuitori.

India a căutat de mult timp un loc permanent în Consiliul de Securitate, cel mai puternic organism al ONU.

Modi se îndreaptă spre Washington în cursul zilei de miercuri pentru o vizită de trei zile care include o întâlnire în Biroul Oval cu preşedintele Joe Biden, un discurs în faţa unei şedinţe comune a Congresului şi o declaraţie de stat la Casa Albă.

Modi a fost în SUA de cinci ori de când a devenit prim-ministru în 2014, dar vizita sa care va dura până sâmbătă va fi prima cu statut diplomatic deplin de vizită de stat. De asemenea, aceasta marchează doar a treia vizită de stat din timpul preşedinţiei lui Joe Biden şi a treia a unui lider indian în SUA, un semn al consolidării legăturii dintre Washington şi New Delhi şi al distanţei pe care au parcurs-o de când se aflau în taberele opuse ale Războiului Rece, notează Reuters.

Miercuri, la Casa Albă, are o cină privată cu Biden, urmată de discuţii la Casa Albă şi de un dineu de stat joi.

Narendra Modi a avut o întrevedere și cu Elon Musk

Se aşteaptă ca în urma vizitei cele două ţări să îşi extindă cooperarea în industria de apărare şi în sectoarele de înaltă tehnologie, India urmând să aibă acces la tehnologii americane esenţiale pe care Washingtonul le împărtăşeşte rareori cu cei care nu îi sunt aliaţi.

"Această invitaţie specială reflectă vigoarea şi vitalitatea parteneriatului dintre democraţiile noastre", a declarat Modi într-o declaraţie înainte de plecare. "Mă voi întâlni, de asemenea, cu unii dintre cei mai importanţi directori executivi pentru a discuta despre oportunităţile de ridicare a relaţiilor noastre comerciale şi de investiţii şi de construire a unor lanţuri de aprovizionare globale rezistente", a spus premierul indian.

Modi s-a întâlnit deja marţi cu directorul general al Tesla, Elon Musk, care l-a informat cu privire la planurile de înfiinţare a unei baze de producţie de vehicule electrice în India. "A fost excelent şi o conversaţie foarte bună", a declarat Musk după întâlnirea cu Modi, adăugând că intenţionează să viziteze India anul viitor. "Sunt încrezător că Tesla va fi în India şi va face acest lucru cât mai curând posibil din punct de vedere uman", a spus Musk când a fost întrebat de reporteri despre un calendar.

Tesla a purtat discuţii cu guvernul indian cu privire la stimulente pentru producţia de automobile şi baterii şi a propus înfiinţarea unei fabrici în India pentru a construi vehicule electrice. Musk este, de asemenea, preşedintele executiv al Twitter, care a avut conflicte cu guvernul lui Modi.

Săptămâna trecută, cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, a declarat că New Delhi a ameninţat că va închide reţeaua socială în India dacă aceasta nu se va conforma ordinelor de restricţionare a conturilor critice faţă de modul în care a gestionat protestele agricultorilor, acuzaţie pe care guvernul lui Modi a calificat-o drept o "minciună sfruntată".

De ce SUA încearcă să intre în grațiile Indiei 

SUA consideră India un partener vital în eforturile sale de a contracara influenţa tot mai mare a Chinei la nivel mondial, deşi unii analişti pun la îndoială dorinţa Indiei de a se opune colectiv Beijingului în probleme precum Taiwanul. Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de lipsa de voinţă a Indiei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina.

Cu toate acestea, oficialii americani consideră că o Indie mai puternică, care îşi poate apăra propriile interese şi poate contribui la securitatea regională în Indo-Pacific, este un lucru bun pentru Statele Unite.

Congresmenii americani l-au invitat pe Modi să se adreseze unei şedinţe plenare. Va fi al doilea discurs de acest fel al lui Modi, o onoare rară pentru un lider căruia i s-a refuzat cândva viza de intrare în Statele Unite din cauza unor probleme legate de drepturile omului.

Marţi, zeci de colegi democraţi ai lui Biden l-au îndemnat pe acesta să abordeze problema drepturilor omului cu Modi. Parlamentarii s-au declarat îngrijoraţi de intoleranţa religioasă, de libertatea presei, de accesul la internet şi de vizarea grupurilor societăţii civile.

SUA și India nu ajung la consens în privința războiului din Ucraina

Diferenţele persistă între Washington şi New Delhi cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. India nu a condamnat Rusia şi a îndemnat ambele părţi să îşi rezolve diferendele prin diplomaţie. India rămâne dependentă de vechea prietenă, Moscova, pentru nevoile sale de apărare şi şi-a crescut puternic importurile de petrol rusesc ieftin, frustrând Occidentul.

Întrebat de Wall Street Journal despre criticile Statelor Unite la adresa Indiei pentru că nu a adoptat o poziţie mai fermă împotriva Rusiei în legătură cu Ucraina, Modi a declarat: "Nu cred că acest tip de percepţie este larg răspândită în SUA. Cred că poziţia Indiei este bine cunoscută şi bine înţeleasă în comunitatea internațională. Lumea are deplină încredere că prioritatea cea mai importantă a Indiei este pacea", a declarat el într-un interviu publicat marţi.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Elon Musk a comentat anularea alegerilor din România. Ce spune miliardarul despe decizia CCR de reluare a scrutinului

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri