Live

Muzicianul ucrainean Andrii Khlivniuk refuză premiul Magnitsky acordat și Iuliei Navalnaia. Păreri complet diferite ale celor doi

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Andrii Khlivniuk Facebook

Andrii Khlivniuk, muzician ucrainean și lider al trupei Boombox, care în prezent servește în armata ucraineană, a refuzat premiul Magnitsky.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijinul acordat: „Mulțumesc sincer tuturor fondatorilor și juriului influentului premiu internațional Magnitsky de la Londra. Ați recunoscut și onorat contribuția mea modestă la lupta pentru libertatea de exprimare și drepturile fundamentale ale omului, ca parte a luptei pentru independența Ucrainei. Vă mulțumesc!”, a scris artistul pe pagina sa de Facebook.

Muzicianul a declarat că nu poate accepta premiul alături de alți laureați care nu susțin furnizarea Ucrainei de arme occidentale pentru autoapărare.

„Sunt un tată de familie cu un copil: „În calitate de tată a doi copii care trăiesc sub loviturile rachetelor rusești și de soldat în Forțele de apărare ale Ucrainei (unitatea de drone de atac a Poliției de patrulare din Kherson), nu pot accepta acest premiu alături de laureați care sunt „nesiguri” cu privire la necesitatea de a furniza țării mele arme occidentale care sunt esențiale pentru respingerea agresiunii rusești.”

Printre laureații din acest an ai Premiului Magnitsky se numără Yulia Navalnaya, văduva lui Alexei Navalny, care a fost recompensată la categoria „Curaj sub foc”. În interviul acordat Die Zeit la sfârșitul lunii octombrie, Navalnaya și-a exprimat îndoiala cu privire la necesitatea de a continua să furnizeze Ucrainei arme occidentale, afirmând că „bombele îi lovesc și pe ruși”.

Premiul Magnitsky a fost instituit în 2015 de către finanțatorul și activistul britanic Bill Browder. Acesta recunoaște realizările în jurnalismul de investigație și lupta pentru drepturile omului.
Printre laureații remarcabili din trecut se numără Boris Nemtsov, Jan Lipavský și John McCain.

Andrii Khlivniuk a devenit cunoscut de publicul din România la scurtă vreme de la începerea războiului, când, îmbrăcat în uniformă militară, a cântat o melodie de pe treptele unei biserici din Kiev. Ulterior, piesa sa a fost preluată de trupa britanică Uriah Heep care a făcut un feat. și a lansat “Hey Hey Rise Up”

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri