Live

Motivul pentru care toate emisiunile chineze s-au umplut de imagini blurate. Ce nu vor chinezii să arate la TV

Data actualizării: Data publicării:
Emisiunile chineze s-au umplut de imagini blurate FOTO: Weibo

Posturile de televiziune chineze au blurat logo-urile mărcilor occidentale în programele lor, într-un gest de susținere a campaniei pentru bumbacul din Xinjiang.

Gestul a întârziat cele mai multe emisiuni, pentru că editorii de imagine cenzurează totul, de la tricouri până la pantofi, potrivit BBC.

Comercianții cu amănuntul din Occident se confruntă cu o reacție adversă în China, după ce și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusa exploatare a minorității uigure în industria bumbacului.

Beijingul neagă acest lucru și a lansat o campanie de boicotare a mai multor mărci occidentale.

Online s-a declanșat o revoltă masivă, iar vedetele chineze au întrerupt orice legătură cu mărcile occidentale, exprimându-și sprijinul pentru bumbacul din Xinjiang. 

Iar acum cele mai populare emisiuni de la posturile tv din China se aliniază trendului, dar efectul produs este unul extrem de comic sau bizar în multe cazuri. 

Un show de divertisment extrem de popular în China, care se numește „Surorile care fac valuri”, prezintă acum cântăreți, dansatori și actori care par că plutesc pe nori din cauza pantofilor blurați.

Imaginile unui reality show - Chuang 2021 - sunt extrem de bizare, întrucât concurenții purtau haine cu logo-uri occidentale, așa că au fost blurați din cap până în picioare.

Cea mai provocatoare misiune au avut-o producătorii unui concurs tv pentru tineri unde participă zeci de concurenți. De altfel, compania care produce emisiunea a notificat pe data de 25 martie că următorul episod va fi difuzat cu întârziere, fără să precizeze motivul. Însă, după două zile, telespectatorii au observat imediat că logo-urile de pe îmbrăcămintea a peste 50 de persoane fuseseră blurate.

Cum s-a declanșat scandalul bumbacului și boicotul firmelor occidentale

Scandalul bumbacului a izbucnit după ce SUA și alte guverne occidentale au crescut presiunea asupra Chinei din cauza presupuselor abuzuri din regiunea nord-vestică a Xinjiang, unde minoritatea uigură ar fi explotată prin muncă în industria bumbacului.

Luna trecută, când mass-media de stat și grupuri din mediul online au scos la lumină o opinie exprimată de H&M în acest sens anul trecut, s-a declanșat un boicot care include mai multe mărci. Magazinele online ale unor companii sunt blocate, iar magazinele fizice au dispărut de pe multe hărți digitale. Între mărcile vizate se mai numără Nike, Adidas și Puma, toate membre în Better Cotton Initiative (BCI), un grup non-profit care promovează producția durabilă de bumbac.

Grupul a declarat în octombrie că a suspendat activitățile în Xinjiang din cauza suspiciunilor privind munca forțată.

În decembrie, BBC a publicat o investigație potrivit căreia China forțează sute de mii cetățeni minoritari, inclusiv uiguri, să lucreze manual pe câmpurile de bumbac din Xinjiang.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul tarifelor este iminent. Macron și Draghi: Europa, în pericol să devină o victimă colaterală a conflictului comercial SUA-China

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

China dezvăluie un bombardier stealth fără pilot cu autonomie de zbor de 15 ore

China își etalează forța militară cu un bombardier din anii Războiului Rece care amenință inamicii statului

Partenerii noștri