Live

Moscova interzice un documentar despre milioanele de ruși care au murit de foame în timpul războiului civil din anii 1920

Data publicării:
Foametea din anii 1920 a ucis milioane de ruși. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Culturii a interzis difuzarea documentarului „Foametea” în toate cinematografele din țară, scrie publicația Meduza. Filmul reconstituie istoria foametei care a luat milioane de vieți rusești în timpul războiului civil din anii 1920, iar ministerul spune că a revocat licența de proiecție pentru că a primit „numeroase plângeri” din partea publicului.

Ministerul Culturii din Rusia a revocat licența de proiecție emisă pentru „Foametea”, un documentar realizat de Alexander Alrkhangelsky, Maxim Kurnikov și Tatiana Sorokina, potrivit publicației Meduza.

Documentarul care i-a supărat pe oficialii de la Kremlin reconstituie istoria foametei care a luat milioane de vieți în timpul războiului civil din anii 1920. Afectând cel mai grav regiunile Volga și Uralul de Sud, foametea a luat sfârșit atunci când guvernul sovietic a făcut apel la comunitatea mondială. Statele Unite au fost una dintre țările care au dat curs acestui apel la ajutor.

Ministerul a precizat, într-un comunicat de presă, că documentarul a fost interzis în urma „numeroaselor plângeri” din partea publicului, ai cărui membri semnalează că filmul conține informații audio-vizuale provocatoare și șocante. Acest lucru, în opinia spectatorilor, poate duce la o reacție negativă acută în societate. În acest sens, a fost luată decizia de a revoca licența.

Alexander Arkhangelsy, scenaristul din spatele „Foametei”, a fost printre primii care au aflat că filmul a fost interzis și că se presupune că acesta conține „informații a căror răspândire este interzisă de legea federală”.

Într-o postare pe Facebook, acesta a criticat dur revocarea: „Ce lege este, mai exact, cea care interzice să se vorbească despre faptul că a existat o foamete în 1921-1923? Că au murit mai mult de cinci milioane de oameni și că lumea (departe de întreaga lume, de altfel) a reușit să depășească barierele ideologice în solidaritate cu poporul rus aflat în suferință? Și că, datorită acestui fapt, au fost salvate peste 10 milioane de vieți? Aceasta este o trădare a istoriei noastre și a amintirilor noastre de familie”.

Arkhangelsky a subliniat că documentarul nu conține nicio narațiune în afară de citate: întregul scenariu este alcătuit din textele unor documente găsite în arhivele accesibile publicului din Rusia.

„Foametea” este acum interzis în toate cinematografele rusești.

„Îl vom proiecta în muzee, galerii și universități. Sperăm că ar putea apărea pe YouTube spre sfârșitul acestui an”, a declarat scenaristul.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Partenerii noștri