Moscova încearcă să evite izolarea impusă de Occident. Lavrov caută aliați în Africa
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va începe duminică o vizită în mai multe țări africane. Este un semnal că Rusia încearcă să consolideze vechi alianțe și să iasă astfel din izolarea impusă de Occident din cauza invaziei în Ucraina, relatează Reuters.
În Egipt, prima etapă a turneului său african, Lavrov se va întâlni cu oficiali care încearcă să împace legăturile strânse cu Rusia cu relațiile lor apropiate cu Statele Unite care, împreună cu alte puteri occidentale, au impus Moscovei sancțiuni dure.
După ce se va întâlni cu membrii Ligii Arabe la Cairo, ministrul rus va merge în Etiopia și Uganda, două țări ale căror relații cu Occidentul s-au deteriorat, precum și Republica Congo.
Egiptul are legături strategice și economice semnificative cu Rusia, care a fost în ultimii ani o sursă cheie de grâu, armament și – până când războiul a complicat călătoriile – turişti.
Săptămâna aceasta, corporația rusă energetică de stat Rosatom a început construcția, deși cu o mare întârziere, a primei centrale nucleare din Egipt, cel mai mare proiect ruso-egiptean de la finalizarea Barajului Aswan de pe Nil, în 1970.
Aceste legături au provocat tensiuni cu statele occidentale, unele dintre acestea solicitând guvernului egiptean și Ligii Arabe să nu susțină versiunea Rusiei în privința evenimentelor din Ucraina, au spus diplomați citați de Reuters.
Kievul și Occidentul susțin că Rusia încearcă să pună mâna pe teritorii din Ucraina în stil imperialist, punând în pericol economia globală și securitatea alimentară. Rusia spune că desfășoară o „operațiune militară specială” împotriva naționaliștilor ucraineni, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru agravarea crizei alimentare.
Relația Egiptului cu Statele Unite rămâne însă extrem de importantă și, în conformitate cu poziția Occidentului, Cairo a refuzat cel puțin un transport rusesc de grâu despre care Ucraina a spus că a fost furat de pe terenurile ocupate.
Dar poziția occidentală față de război are o influență limitată în lumea arabă și în Africa, unde guvernele sunt receptive la alternative non-occidentale, a spus H.A. Hellyer de la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie.
Egiptul „vede că lumea devine din ce în ce mai mult - și nu mai puțin - multipolară și nu vrea să se limiteze la o relație care privilegiază Occidentul mai presus de orice”, a spus el.
Într-un interviu acordat miercuri presei de stat ruse, Lavrov a subliniat sprijinul Uniunii Sovietice pentru decolonizare în timpul Războiului Rece și eforturile Moscovei de a restabili legăturile cu Africa după prăbușirea Uniunii Sovietice, spunând că un al doilea summit Rusia-Africa este planificat pentru anul viitor.
„Nu i-am certat niciodată (statele africane), i-am ajutat întotdeauna să rezolve probleme care le permit să trăiască în țara lor așa cum își doresc ei”, a spus el.
În Africa, Rusia a găsit deschidere pentru a-și restabili influența, oferind asistență de securitate cu mai puține condiții decât Occidentul și sprijin politic în fața criticilor occidentale, a spus Theodore Murphy, director pentru Africa la Consiliul European pentru Relații Externe.
O țară cu care a Rusia și-a consolidat legăturile este Etiopia, unde relațiile cu Occidentul s-au înrăutățit după izbucnirea conflictului din regiunea Tigray în 2020, determinând Uniunea Europeană să suspende sprijinul bugetar și Statele Unite să suspende un acord comercial care acorda Etiopiei acces preferențial pe piață. Etiopia, a doua cea mai populată țară din Africa, încearcă să-și liberalizeze economia de stat.
Relațiile dintre Occident și Uganda, o țară bogată în petrol, s-au stricat, de asemenea, din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului de către forțele de securitate de stat, a violenței electorale și a corupției răspândite larg.
Costul apropierii de Rusia este „de neglijat până la inexistent” pentru țările africane, având în vedere reticența Occidentului de a oferi ajutor și de a finanțarea dezvoltare în regiune, a spus Murphy.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News