Live

Video Momentul în care temuta armă a lui Putin, care îți arde aerul din plămâni, a fost distrusă de ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
Armele termobarice sunt proiectate pentru atacarea țintelor ascunse în tranșee, buncăre și alte fortificații. În poză: lansator rusesc de arme termobarice TOS-1. Foto: Profimedia Images

Un videoclip recent publicat arată cum armata ucraineană a reușit să distrugă un lansator de rachete termobarice care a făcut prăpăd pe linia frontului din Ucraina, scrie CNN. Arma, supranumită „Buratino”, poate smulge oxigenul din plămânii celor care se află în raza de acțiune în momentul detonării.

Filmarea a fost publicată de ucraineni pe Telegram. Atacul vine într-o perioadă în care Rusia ar pregăti o nouă ofensivă majoră la granițele Ucrainei.

Lansatorul distrus era un TOS-1 sau TOS-1A, un sistem capabil să lanseze arme termobarice. Forțele ucrainene au specificat că lansatorul se afla în regiunea Donețk în momentul în care a fost lovit.

Bombele, cunoscute și ca bombe cu vid, sunt considerate foarte periculoase din cauza efectului lor devastator și imprecis.

Muniția acestor lansatoare funcționează în două etape: mai întâi dispersează un nor de combustibil în aer, care mai apoi este detonat, ceea ce creează o undă de șoc foarte puternică, scrie Insider.

Bombele, cunoscute și ca bombe cu vid, sunt considerate foarte periculoase din cauza efectului lor devastator și imprecis. Foto: Profimedia Images

Potrivit unui studiu al CIA din 1993, chiar dacă a doua fază eșuează, prima fază poate fi la fel de letală, întrucât victimele inhalează combustibil aprins.

Armele sunt proiectate pentru atacarea țintelor ascunse în tranșee, buncăre și alte fortificații, notează Newsweek. Puterea devastatoare a armelor termobarice fac „imposibilă folosirea lor într-o zonă locuită fără a te expune riscului mare [de a provoca] victime civile”, a explicat expertul în tehnologie militară și de apărare, David Hambling.

„Singurul mod eficient de a le contracara este să le identifici, localizezi și să distrugi lansatoarelor înainte ca ele să poată fi puse în acțiune”, potrivit lui Hambling.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri