Live

Unirea Moldovei cu România, scenariu studiat la celebra academie militară West Point

Data publicării:

Moldova și România se vor uni peste nouă ani, iar asta nu va conveni Moscovei, care va interveni militar. Este un scenariu după care se pregătesc tinerii ofițeri americani în ideea de a face față unui război cibernetic.

Este anul 2027, iar România și Moldova au decis să se unească. Numai că Rusia, care are „trupe de menținere a păcii” în Transnistria din 1992, se opune. Și în timp ce forțele ruse se îndreaptă către estul Nistrului, inclusiv pe teritoriul care astăzi este parte a Ucrainei, NATO își desfășoară trupele în România și Moldova.

Niciunul dintre aceste evenimente nu a avut loc. Ele figurează însă într-un scenariu  - schițat, grafic, în benzi de desene animate - publicat online de Institutul pentru securitate cibernetică (Army Cyber Institute, ACI) de la Academia militară West Point. Acest scenariu îi ajută pe soldații americani să fie pregătiți mai bine pentru viitoarele amenințări în materie de război cibernetic, a declarat pentru Radio Europa Liberă locotenent-colonelul Terrence Kelley.

Scenariul se numește „Silent Ruin” (Ruină în tăcere) și arată că forțele ruse sunt mai bine pregătite decât NATO pentru un război cibernetic. Folosesc drone autonome de fabricație rusească, iar acestea sunt capabile să anihileze dronele de observație ale aliaților atacându-le cu unde electromagnetice.

Trupele NATO avansează cu tancurile pentru a prelua controlul asupra posturilor de observație care erau monitorizate de drone, dar nu știu că rușii, la rândul lor, trimit mai multe tancuri, inclusiv un model de robot autonom. Planul rușilor este să profite de o vulnerabilitate apărută în sistemul de urmărire și comunicare al unui satelit NATO. Un atac informatic al rușilor asupra sistemului de comandă respectiv lasă tancurile NATO în incapacitatea de a vedea invazia forțelor ruse, în incapacitate de a deschide focul sau de a-și controla vehiculele.  Odată cu distrugerea centrului de operațiuni tactice din teren al NATO, războiul se termină rapid - trupele ruse pătrund și devastează în curând sediul Ambasadei americane din Chișinău. (Puteți urmări scenariul figurat grafic aici)

Este unul dintre cele patru scenarii ficționale luate în discuție în proiectul Operațiunea Dark Hummer. Celelalte scenarii se referă la o confruntare cu Corea de Nord și la atacuri cibernetice în Statele Unite. 

„Armata Statelor Unite a căutat întotdeauna să nu fie luată prin surprindere din punct de vedere strategic și de aceea anticipează și își adaptează permanent viitoarele capabilități, dar și vulnerabilități”, arată locotenent-colonelul Natalie Vanatta, specialist în securitate cibernetică, subliniind că e vorba mai degrabă de niște scenarii SF, nu de predicții.

Totuși, inspirația pentru fiecare dintre aceste „povești” vine în urma unui seminar de „predicție a amenințărilor” la care participă experți civili și militari. Aceștia lucrează împreună cu Brian David Johnson, un specialist în prognoze cibernetice de la Universitatea de Stat din Arizona. Johnson este cel care a venit cu ideea negocierii unei uniri între România și Moldova, însă a făcut-o doar „pentru a dramatiza povestea”.

„Am vrut să adăugăm un element de realism, bazat pe tensiuni și situații din lumea reală. Silent Ruin nu este un scenariu în care este vorba despre o unire fictivă între România și Moldova. Aceasta a fost doar o tehnică de dramatizare folosită de autor. Nu înseamnă că sugerăm că armata americană sau guvernul american pledează pentru o parte sau alta. E o problemă care trebuie decisă între ei de oamenii acestor țări, printr-un proces democratic”, a declarat locotenent-colonelul Terrence Kelley pentru RFE/RL.

Citiți și:  Cine nu vrea unirea Moldovei cu România? Ce i-a spus Băsescu lui CTP spre sfârșitul mandatului de președinte

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Partenerii noștri