Live

Șeful Serviciului de Informații de la Chișinău: Rusia vrea să blocheze aderarea Republicii Moldova la UE cu ajutorul lui Ilan Șor

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Musteața avertizează că Rusia vrea să destabilizeze Moldova. Foto: sis.md

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, Alexandru Musteața, avertizează că Rusia vrea să compromită procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, pregătind acțiuni împotriva referendumului pentru integrare europeană, a alegerilor prezidențiale și parlamentare. Gruparea condusă de milionarul fugar Ilan Șor este principala armă folosită de Rusia pentru a-și atinge scopurile în Moldova, mai arată șeful serviciului de informații SIS.

Alexandru Musteața, șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, a declarat marți că SIS a intrat în posesia unor informații care indică un nivel fără precedent al intensității acțiunilor Rusiei împotriva Republicii Moldova. Scopul acțiunilor este de a compromite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, inversarea proceselor democratice și menținerea Republica Moldova sub sfera rusă de influență.

Prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale, iar acum urmează trecerea la următoarele două etape, spune șeful SIS.

„Avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul de integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. Următoarea etapă, a treia, este planificată pentru 2025 și are drept scop controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova, prin accederea în Parlament a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, a declarat Alexandru Musteața marți, potrivit Agora.md.

Ilan Șor, arma rușilor

Potrivit șefului SIS, gruparea condusă se milionarul fugar Ilan Șor, condamnat pentru devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, este principalul actor pe care mizează Rusia pentru a-și atinge obiectivele în Moldova.

Sarcina pentru 2024 este de a compromite rezultatul referendumului pentru integrare în UE. Strategia prin care se dorește compromiterea referendumului ar fi lansarea apelului la boicot - fie susținerea votului împotrivă, fie promovarea ideii de a încadra o întrebare suplimentară, care să ducă în eroare alegătorii.

SIS deține date și despre alți actori politici care se pun la dispoziția Moscovei. Potrivit șefului SIS, se planifică proteste începând cu luna martie - aprilie, cu scopul de a fi transformate în acțiuni violente.

Rețelele sociale - instrument de propagandă

Alexandru Musteața a avertizat și asupra folosirii rețelelor sociale - platforme precum Telegram și Tik Tok  - ca principale canale de propagandă. 

Reprezentanții serviciului de informații au observat intensificarea plasării pe diverse conturi anonime de așa-zise dezvăluiri care vin să discrediteze parcursul european al Moldovei. Mai mult, se înregistrează și o creștere de conținut anonim sponsorizat pe Facebook.

„În contextul în care, anterior, mai multe televiziuni au fost închise, se dorește deschiderea unor noi televiziuni sau cumpărarea celor existente, pentru difuzarea conținutului propagandistic”, a mai spus Alexandru Musteața.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Partenerii noștri