Live

Foto Resturile unei rachete, descoperite într-un lac din Republica Moldova. Pirotehniștii au detonat componenta explozivă a proiectilului

Data publicării:
Pirotehniștii au detonat componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Foto: mai.gov.md

Autoritățile din Republica Moldova au detonat joi componenta explozivă a unei rachete descoperite cu o zi în urmă într-un lac aflat în apropiere de granița cu Ucraina. Zona fusese securizată după ce mai mulți localnici din satul Hârbovăț au anunțat miercuri că au văzut resturi care ar putea proveni de la o rachetă.

Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a anunţat joi că a luat măsuri speciale de protecţie a lacului Hârbovăţ, din raionul Anenii Noi, în apropiere de frontiera cu Ucraina, unde miercuri au fost descoperite fragmentele unei rachete.

Zona lacului Hârbovăț a fost securizată, fiind interzis accesul oricărei persoane. Dispozitive de poliţie, împreună cu efective de carabineri, ale poliţiei de frontieră şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost desfăşurate la faţa locului pentru a asigura paza perimetrului.

După analizarea resturilor descoperite, autorităţile au confirmat că acestea provin de la o rachetă aeriană și au decis detonarea componentei explozive a proiectilului.

Ministerul de Interne de la Chișinău a confirmat joi, într-un comunicat, că specialiștii Bombteh ai poliției naționale „au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi”. 

Pentru ca intervenția să fie operată în siguranță specialiștii hidrotehnici au evacuat apa din lacul Hârbovăț. Echipa de pirotehnicieni a Poliției naționale a analizat situația operațională timp de mai multe ore pentru a identifica soluția optimă de înlăturare/detonare a explozibilului, care se găsea pe fundul lacului.

Localnicii din Hârbovăţ au anunţat autorităţile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o rachetă (dinspre Ucraina, unde Rusia şi-a intensificat atacurile în sud).

Autorităţile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiştii să identifice tipul şi provenienţa de fabricaţie a acesteia, conform publicaţiei menţionate.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

Israelul își închide ambasada dintr-o țară europeană, din cauza „politicilor antiisraeliene”. Dar deschide una în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii să economisească energia electrică

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Partenerii noștri