Live

Maia Sandu, validată de Curtea Constituțională drept câștigătoare a alegerilor. Când depune jurământul de președinte

Data publicării:
Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). în alegerile prezidențiale 2020 din Republica Moldova Foto: Profimedia Images

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a confirmat joi rezultatele alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie 2020 şi a validat alegerea Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al ţării, informează Agerpres.

„Curtea Constituţională a hotărât confirmarea alegerilor din 15 noiembrie 2020 şi validarea alegerii Maiei Sandu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării şi este publicată în Monitorul Oficial”, a anunțat Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale, citată de Moldpres.

Maia Sandu, candidata proeuropeană,  a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu aproape 58 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale. Ea devine astfel prima femeie președinte din Republica Moldova și va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, fidelă fostului președinte prorus Igor Dodon, care deja a încercat să-i reducă din prerogative.

Mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

Conform legislaţiei, candidatul a cărui alegere a fost validată urmează să depună jurământul în faţa Parlamentului şi Curţii Constituţionale cel târziu la 45 de zile după alegeri. 

Preşedintele ales, Maia Sandu, a anunțat că ceremonia de învestire în funcţie va avea loc la data de 24 decembrie 2020.

Exercitarea mandatului de preşedinte al Republicii Moldova începe efectiv din ziua depunerii jurământului, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Cu o zi înainte de validarea mandatului de către Curtea Constituțională, Maia Sandu a renunţat la calitatea de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) şi la funcţia de preşedinte al formaţiunii. Constituția cere ca președintele să nu fie membru al vreunui partid politic.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză energetică. Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să facă economie, Guvernul adoptă măsuri pentru instituţii, magazine şi televiziuni

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Republica Moldova va cumpăra de la 1 ianuarie 2025 mai multă energie electrică din România. Achizițiile anunțate

Maia Sandu își începe oficial cel de-al doilea mandat de președinte. Lidera de la Chișinău a depus jurământul

Partenerii noștri