Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău că vor să integreze R. Moldova în România, ca să ajungă în NATO
Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Declarații la închiderea urnelor din partea Maiei Sandu și a lui Alexandr Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul II: Sandu vs Stoianoglo. Prezența la vot până la ora 17:00
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei de partid (Partidul Popular European din R. Moldova - n.r.) și mi-au zis: da, e un curent care devine tot mai pregnant”, a spus Iurie Leancă.
Actualul vicepremier moldovean a explicat și de ce: „România devine o țară mult mai atractivă din punct de vedere economic, social, al afacerilor, are altă calitate a vieții, infrastructură, subvenții în agricultură. E simplu să compari cât primește un fermier pe malul stâng al Prutului și cât primește unul pe malul drept al Prutului. Efectiv, iată, acest fenomen este unul în creștere”, a spus Iurie Leancă.
Întrebat dacă unirea cu România este o ipoteză realistă, fostul șef al diplomației a declarat că nu exclude nimic. „Se poate face, Doamne ferește, în urma unui cataclism, aduceți-vă aminte de 2014, care mie mi-a adus aminte de 1918, dacă tot suntem în anul Centenarului Marii Uniri. Realist, se poate face și prin această dinamică negativă pentru Republica Moldova, dacă nu vom reuși noi să urcăm în acest vagon, care iată că pleacă spre Occident, spre UE, spre NATO. Astăzi nu știu ce se va întâmpla cu noi mâine sau poimâine. Ceea ce știu eu e că trebuie să facem reforme, să ajutăm prietenii din Occident și de la București să ne ajute pe noi mult mai eficient și să facem această interdependență: pe plan energetic, poduri”, spune Iurie Leancă.
El a mărturisit că are conștiința acestui eșec – că în timpul celor 26 de ani de independență Republica Moldova nu a reușit să construiască niciun pod peste Prut, în condițiile în care în perioada când Basarabia era parte a României, peste Prut existau 26 de poduri, multe dintre ele distruse ulterior de armata sovietică.
Urmăriți mai jos interviul integral:
Arhiva emisiunii „În fața ta”, care se difuzează în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 24:00, o puteți accesa aici.
Citiți și: Declarație simbolică de unire cu România, semnată peste Prut
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News