Live

Ion Ceban, primul candidat de stânga care ajunge primar al Chișinăului. Cu ce consecințe politice?

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook Ion Ceban

Ion Ceban, candidatul PSRM, va fi noul primar al Chișinăului, arată rezultatele preliminare obținute după prelucrarea a 306 din cele 307 procese-verbale primite de la secțiile de vot din capitala Republicii Moldova. Socialistul Ion Ceban a câștigat detașat în fața lui Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM, la o diferență de 5,04 la sută din voturi. Andrei Năstase a beneficiat de susținerea a 47,48 la sută din electorat.

Ion Ceban câștigase și primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinăului, desfășurat în urmă cu două săptămâni.  A avut atunci 40,16% din voturi, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase - 31,09%. Andrei Năstase fusese ales în iunie 2018 în funcția de edil al Chișinăului, avându-l contracandidat tot pe Ion Ceban, dar scrutinul a fost anulat atunci de instanță. Motivul - s-ar fi făcut propagandă electorală în ziua scrutinului.

Alegerile locale din Moldova, cu accent pe cele de la Chișinău, au fost primul test electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean. Cele două forțe politice adversare s-au unit la nivel guvernamental cu scopul comun al „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

De la declararea independenței țării, locuitorii capitalei Republicii Moldova nu și-au ales niciodată, prin vot direct, un primar de stânga. Analiștii pun succesul lui Ion Ceban pe seama faptului că în ultimele săptămâni socialiștii au reușit să preia din electoratul Partidului Democrat.

Cine este Ion Ceban, noul primar al Chișinăului

Ion Ceban are 39 de ani și a fost deputat în trei legislaturi. Este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, a fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon și în ultimii patru ani a fost șeful consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. A deținut și funcții în executiv, fiind șef de direcție și ministru-adjunct. 

A absolvit Facultatea de matematică la Universitatea din Chișinău și are studii de administrație publică urmate la Moscova, unde în prezent este și doctorand.

Este căsătorit și are doi copii. Cunoaște trei limbi străine: rusa, franceza și engleza.

Care ar putea fi consecințele acestui vot

Soarta coaliției de guvernare de la Chișinău este incertă. La cinci luni după ce a format guvernul alături de proeuropeni, președintele Igor Dodon dă semne că vrea să rupă colaborarea. A lansat avertismentul chiar în ziua alegerilor locale. 

„Eu îmi doresc ca această majoritate parlamentară să îşi continue activitatea. Noi am susţinut acest guvern şi trebuie să spunem sincer că din partea noastră, din partea echipei mele, în Parlament, în instituţia prezidenţială, noi am susţinut acest guvern. Lucrurile se pot schimba. Evident că se pot schimba săptămâna viitoare, pentru că s-au trecut nişte limite în această campanie electorală din partea unor parteneri. Scenarii sunt două: sau va fi coaliție, sau nu va fi coaliție”, a spus Igor Dodon.

Există analiști la Chișinău care văd în această declarație semnalul că se va rupe coaliția, iar socoteala socialiștilor - întăriți de testul electoral al Primăriei Chișinău - ar fi să provoace alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora să câștige majoritatea în Parlament și, cu un președinte socialist, să guverneze practic singuri nestingheriți. Socialiștii mizează pe ideea că Blocul ACUM are o imagine mai erodată în ochii electoratului în urma alianței cu partidul lor, în timp ce ei au reușit să crească și să-și atragă o parte din electoratul care a fost cândva al lui Vlad Plahotniuc.

ACTUALIZARE. Rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală după prelucrarea a 280 din cele 307 procese-verbale primite de la secțiile de vot din Chișinău arată că Ion Ceban, candidatul socialiștilor, are 53,67 la sută din voturi, iar Andrei Năstase, candidatul blocului prooccidental ACUM are 46,17 la sută din voturi.


Socialistul Ion Ceban și Andrei Nastase, candidatul Blocului ACUM, sunt la egalitate în turul decisiv al scrutinului pentru Primăria Chișinăului, potrivit proiecţiilor realizate pe baza unui sondaj de tip exit-poll efectuat de IMAS, informează Mediafax, care citează Cotidianul.md.

Cetățenii din 384 de localități din Republica Moldova și-au ales, duminică, primarii, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale, însă cea mai urmărită cursă a fost cea pentru Chișinău.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, parte a Blocului ACUM, și Ion Ceban, candidatul Partidului Socialist, au obținut amândoi câte 37% din voturi, potrivit sondajului.

Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 8.206 de persoane, la ieșirea de la urnele de vot.

Peste 240.000 de oameni sau 37,9% din cetățenii Chișinăului cu drept de vot s-au prezentat la scrutinul local de duminică. Prezența este peste cea înregistrată în primul tur, când au votat 36,05% din alegători.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri Republica Moldova. Primari aleși în primul tur în șapte din cele 11 municipii. Niciunul nu e din partidul Maiei Sandu

Procurorii anticorupție au descins la Primăria din Chișinău, într-un dosar de delapidare a fondurilor externe. Reacția primarului Ceban

MAE condamnă drept „motivată pur politic” decizia Primăriei Chișinău de a obliga postul Radio Chișinău să renunțe la nume

„O șopârlă mare și groaznică” a apărut în centrul Chișinăului. Primarul cere demisii

Partenerii noștri