Live

Ce se va întâmpla în R. Moldova și de ce Rusia și-a schimbat radical atitudinea? A. Goșu: „România și-a făcut selfie-uri în aeroport”

Data actualizării: Data publicării:
Armand Goșu a comentat la Digi24 ce s-a întâmplat la Chișinău criticând totodată atitudinea autorităților de la București Foto: captură TV

Istoricul Armand Goșu critică atitudinea ezitantă a României în criza din Republica Moldova și spune că Bucureștiul nu a avut niciun fel de rol în rezolvarea blocajului politic din țara vecină.  „Sigur, a fost și România pe undeva, pe acolo, și a făcut niște selfie-uri în aeroport. N-a fost implicată în această operațiune de debarcare a lui Plahotniuc și evident, chiar dacă într-un interviu-două se menționează, lumea de acolo înțelege ce se întâmplă și zâmbește. Mai degrabă, România s-a salvat în ultima clipă, agățându-se de ultimul vagon, de ultima scară și nu e sigur că nu și-a rupt mâna din umăr”, a declarat la Digi24 istoricul Armand Goșu.

Oligarhul atotputernic din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, a nimerit „cam între vagoane” după ce ce a fost implicat într-o răfuială între diverse grupări criminale apropiate de cercurile puterii de la Moscova. A ajutat - inclusiv prin intermediul României - la spălarea a miliarde de dolari și a sfârșit prin a-i enerva foarte tare pe ruși, a explicat la Digi24 Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic.

Rusia îl va da în urmărire internaţională pe oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, care, între timp. a plecat din țară. Informaţia a fost confirmată de vicepremierul de la Moscova, după declaraţii în acest sens făcute de omologul său moldovean, Andrei Năstase. Pe numele liderului Partidului Democrat există un dosar penal deschis de anchetatorii ruşi. Asta fiindcă Plahotniuc ar fi furat 560 de milioane de dolari din băncile din această ţară. De altfel, Moscova a anunţat acuzaţiile la adresa lui Plahotniuc încă din luna februarie: acesta ar fi organizat, împreună cu un alt om de afaceri, o grupare criminală internațională prin care ar fi retras ilegal banii respectivi.

Așa s-ar explica schimbarea de atitudine a Moscovei și faptul că pentru prima dată după criza din Crimeea, Rusia s-a găsit de aceeași parte a mesei cu americanii și europenii. Pe de altă parte, Rusia face acum și un folositor exercițiu de imagine, cucerind inimile și mințile moldovenilor, o bătălie esențială în războiul hibrid al zilelor noastre, pe care, din păcate, România a pierdut-o, spune istoricul Armand Goșu.

El susține că Plahotniuc, cu sprijin de la București, a reușit, într-un mod destul de abil, să manipuleze ani de zile ambasade străine și cancelarii occidentale cărora le-a dat iluzia că la Chișinău e un regim prooccidental.

Iată ce a declarat Armand Goșu, la Digi24: 

„Monstruoasa” coaliție, o premieră după cinci ani

„Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a putut să reziste singur în fața acestei „monstruoase” coaliții - cu ghilimelele de rigoare. Să ai alături Statele Unite, Uniunea Europeană și Federația Rusă - chiar o monstruoasă coaliție - nimeni n-a mai reușit, cel puțin în ultimii ani, ultimii cinci ani, după anexarea Crimeei, să pună de aceeași parte a mesei americani, ruși și vest-europeni împotriva, până la urmă, a unui om, dar a unui om care a capturat un stat. Un stat, din păcate vecin cu România, deci un stat la granița Uniunii Europene, un stat care pretindem că ne interesează, un stat care pretindem că e stat frățesc și că avem o istorie comună, limbă comună, obiceiuri comune, tradiții comune. Și iată că acest stat - descoperim și noi, în fine, unii descoperă foarte târziu - că era stat capturat. Hop, Doamne, ce s-a-ntâmplat?

Landromatul moldovenesc, via România

Până la urmă, cu sprijin de la București și într-un mod destul de abil, Plahotniuc a reușit să manipuleze ambasade străine, cancelarii occidentale și să vândă iluzii - în primul rând, iluzia stabilității și iluzia faptului că regimul de la Chișinău e un regim prooccidental. Nu asta-i omora pe ruși, deși, desigur, au fost niște ieșiri retorice care le zgâriau urechea, ci faptul că el a fost implicat într-o răfuială între diversele grupuri criminale care sunt foarte apropiate de cercurile puterii din Rusia și că a participat la spălarea unor mari sume de bani.

Ultima tranșă spălată - e celebru „landromatul” moldovenesc - a fost undeva la vreo 22-23 de MILIARDE de dolari. Acești bani - o parte dintre ei - au ajuns prin România, Letonia, în Anglia, destinația finală a banilor fiind bănci occidentale și din Statele Unite. Or, acest lucru evident a enervat multă lume. La început au fost observați de occidentali - evident că au monitorizat, că nu e chiar atât de complicat să monitorizezi aceste mișcări - ca până la urmă s-a încheiat toată această istorie prin a-i enerva foarte tare pe ruși. De ce? Pentru că la ruși în ultimii ani, în cercurile înalte, rarefiate, ale puterii s-au produs  niște reașezări de grupări. Au picat niște grupări de putere conectate și la zona criminală, s-au întărit alte grupări de putere acolo și Plahotniuc a nimerit cam între vagoane.

Rusia câștigă la PR

Rusia câștigă la nivelul PR-ului, este cea mai câștigată la nivelul PR-ului, pentru că atenție, printre m0ldoveni Plahotniuc are o imagine negativă, toate sondajele de opinie, inclusiv cele comandate de el indică o cotă negativă, un rating negativ de 90 și chiar peste 90 la sută. Faptul că Rusia a contribuit decisiv -  prin vizita emisarului Kozak, vicepremier în guvernul Medvedev - la îndepărtarea lui Plahotniuc, prin acest gest, prin două declarații ale președintelui Putin împotriva lui Plahotniuc și de susținere a guvernului Maia Sandu, a câștigat inimile și mințile moldovenilor. Marea bătălie care se poartă acum în războiul ăsta hibrid este pentru mințile și inimile oamenilor. Or, această bătălie, din păcate, a fost pierdută de România în Republica Moldova. Aici (în România - n.r.) presa a manipulat și a prezentat alte minuni, care nu au nicio legătură cu realitatea de peste Prut.

Cine mai înțelege poziția României?!

Cine mai înțelege poziția României?! Acum o săptămână, narativul împins de diverse televiziuni era că guvernul Maia Sandu a adus Rusia pe Prut, că Maia Sandu și Andrei Năstase au deschis lui Putin larg ușa la Chișinău. Între timp, lucrurile s-au schimbat: ni se spune că e o mare victorie diplomatică a României, a președintelui Iohannis, că Aurescu... Am întrebat și eu la Chișinău, ridicau toți din umeri, n-au înțeles că s-ar fi întâmplat așa ceva. Sigur, a fost și România pe undeva, pe acolo și a făcut niște selfie-uri în aeroport. N-a fost implicată în această operațiune de debarcare a lui Plahotniuc și evident, faptul că într-un interviu-două se menționează, lumea de acolo înțelege ce se întâmplă și zâmbește. Mai degrabă, România s-a salvat în ultima clipă, agățându-se de ultimul vagon, de ultima scară și nu e sigur că nu și-a rupt mâna din umăr.

Invitarea Maiei Sandu la București e un gest bun, sigur, dar citiți comunicatul: să-ți zică Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, să-ți vorbească ea de valorile europene, cui? Ție, Maiei Sandu... Păi tu ai luptat pentru valorile europene la Chișinău, în condiții grele. Cum a luptat Viorica Dăncilă pentru valori europene? Secondându-l pe Dragnea? Mai era puțin și se activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva României. Deci, mi se pare un exces de zel din partea celor care au redactat acest comunicat, iar această stupizenie a fost observată imediat la Cabinetul dnei Sandu. În fine, evident, moldovenii sunt mult prea inteligenți în această situație și acolo chiar ai un guvern cu oameni școliți în Occident. Gândiți-vă, totuși, Harvard (Maia Sandu are un masterat acolo - n.r.), faceți comparație între prim-miniștri, ca CV, ca studii, ca limbi străine vorbite, ca rafturi de cărți citite și o să vedeți că e diferență de calibru intelectual, cultural  foarte mare.

Deci, Maia Sandu, oficial, va primi cu entuziasm și va răspunde pozitiv acestei invitații.

Ce se va întâmpla cu Curtea Constituțională de la Chișinău?

Maia Sandu cere demisia judecătorilor Curții Constituționale, a fost o reacție foarte categorică și are dreptate. Nu poți să anulezi decizii. Citiți cu atenție ce spune Curtea Constituțională: că dat fiind situația de fapt din țară, noi ne anulăm ca să facem compatibilă situația de fapt cu situația de jure. Păi e o tâmpenie, o prostie, n-are nicio treabă cu dreptul asta. Așa ceva e fără precedent în întreaga lume.

Maia Sandu continuă să le ceară demisia și deja e un curent de opinie destul de puternic. Au ajuns atât de jos, încât inclusiv oameni din tabăra lui Plahotniuc, de pildă cum e fostul prim-ministru Leancă, spun că e inadmisibil ce face Curtea Constituțională. Ce încredere poate să aibă și Sandu, și Năstase și alți oameni, inclusiv Dodon sau doamna Greceanîi în această Curtea Constituțională care o dată dă ceva, o decizie absolut aberantă, peste câteva zile spune că această decizie aberantă e anulată, dar cu o explicație la fel de aberantă. Este absolut halucinant ce se întâmplă. Să nu uităm, totuși, că în ultimii ani, Curtea Constituțională de la Chișinău a avut niște decizii catastrofale. Amintiți-vă de președintele Alexandru Tănase al Curții Constituționale și felul în care motiva deciziile, era ceva halucinant, nu trebuie să ai studii profunde de drept, încălca cu mult orice regulă a bunului-simț în argumentație.

Judecătorii de la CCM erau, din informațiile care au circulat la Chișinău, pur și simplu pe statele de plată ale lui Plahotniuc. Alții erau manipulați, sunt oameni instabili psihic, li se promit cariere politice grandioase, alții pur și simplu cu bani. Vorbim de o societate săracă în care posibilitatea actorilor politici de acolo e destul de modestă, sunt oameni care sunt plătiți cu câteva sute de dolari pe lună. Cum vă închipuiți că ei se plimbă în mașini Mercedes ultimul răcnet, au case de jumătate de milion de dolari în America sau în Europa de Vest? Deci, e vorba de o întreagă infrastructură populată cu înalți funcționari extrem de corupți. Faptul că erai șantajabil, erai corupt era o garanție pentru adevărata putere de la Chișinău ca să fii promovat, pentru că în felul acesta erai controlat.

Ce urmează la Chișinău?

Va începe o perioadă foarte dură, este doar prima etapă dintr-un parcurs foarte complicat de demantelare a rețelelor lui Plahotniuc și nu mă refer doar la Curtea Constituțională, e vorba de o procuratură specială anticorupție - Centrul Național Anticorupție, care trebuie demantelat, nu se compară cu ce avem noi la DNA -, judecători, gândiți-vă cum a fost posibil prin tribunalele din R. Moldova tu să speli 20 și ceva de miliarde, adică acțiuni raider prin care se confiscau proprietăți - nu doar case, ci bănci, fabrici, conturi întregi, este ceva halucinant ce s-a întâmplat acolo. Ei bine, lucrurile astea trebuie să nu se mai repete. Cum faci să nu se mai repete? E, zic eu, un proces pe termen lung și Moldova are nevoie de asistență, sper să primească asistență de unde trebuie, ca să împiedice orice derapaje pe viitor”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova suspendă posturi TV și site-uri proruse, inclusiv stațiile lui Șor și Plahotniuc, pe perioada stării de urgență

Ce înseamnă pentru Putin că Prigojin este încă în viață. Goșu: „Lui Putin îi e frică de instituțiile militare”

Bogdan Aurescu a transmis sprijinul „deplin” şi „multidimensional” al României pentru Republica Moldova, la reuniunea ambasadorilor

Prima ședință comună a noilor guverne român și moldovean are loc vineri, la Chișinău

Partenerii noștri