Blocul prooccidental condus de Maia Sandu și Andrei Năstase a decis să colaboreze cu socialiștii lui Igor Dodon
Blocul ACUM condus de Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) ar putea intra la guvernare împreună cu Partidul Socialiştilor (PSRM), „pentru a elibera Republica Moldova de Vladimir Plahotniuc (liderul Partidului Democrat din Republica Moldova n.r.) - şi de controlul său oligarhic”, după cum susține liderul Partidului Popular European (PPE), familia politică europeană din care fac parte cele două formațiuni prooccidentale de la Chișinău, care a salutat această decizie.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, a decis în miercuri seara să accepte condiţia Partidului Socialiştilor (PSRM), partidul prorus din care provine președintele țării, Igor Dodon, de a vota un preşedinte al Parlamentului propus de PSRM, pentru a putea debloca activitatea legislativului, informează Radio Chişinău, citat de Agerpres.
Decizia a fost luată la Consiliul Politic Naţional al PAS, cu 46 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă” din totalul celor 47 de membri prezenţi.
Potrivit unui mesaj pe Facebook, PAS şi-a asumat o decizie dificilă pentru a debloca situaţia politică actuală şi a oferi Republicii Moldova un guvern legitim şi democratic.
Totodată, Consiliul a decis „asumarea unui guvern ACUM (blocul politic pe care PAS îl formează cu formațiunea lui Andrei Năstase - n.r.) şi votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituţiilor din captivitate, în urma votării unui preşedinte propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere şi parteneriat cu socialiştii, ci este singura în stare să oprească dictatorul să pună stăpânire pe ţară pentru următorii 10 ani cel puţin”, se mai arată în mesaj.
În acelaşi timp, PAS îşi exprimă speranţa că aceasta decizie va fi împărtăşită de partenerul sau din blocul ACUM, Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA).
Platforma DA a anunțat, joi, că susține decizia PAS, dar cu condiția ca PSRM să semneze și să prezinte public o serie de angajamente, printre care votarea Maiei Sandu în funcția de premier, relatează unimedia.info. ACUM a făcut o nouă invitație PSRM-ului pentru a se așeza la masa de discuții. Socialiștii au răspuns că așteaptă o poziție comună din partea Partidului Acțiune și Solidaritate și a Platformei DA și doar atunci vor da curs inivtației Blocului ACUM la o nouă rundă de discuții.
De ce e blocaj în Parlamentul de la Chișinău. Cum arată configurația politică
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM - partidul condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ŞOR (7 mandate), precum şi trei deputaţi independenţi.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat din nou, în 22 mai, partidele care au intrat în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie că au cel mult două săptămâni la dispoziţie pentru a debloca activitatea legislativului şi a crea o coaliţie majoritară, în caz contrar el va dizolva forul legislativ şi va convoca alegeri anticipate.
Aflat, luni, într-o vizită în Republica Moldova, comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că Uniunea Europeană (UE) este interesată ca la Chişinău să existe un guvern stabil şi o majoritate solidă în Parlament, ca politicienii să poată conlucra pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă pentru cetăţeni. Potrivit oficialului european, în cazul unor alegeri anticipate există riscul ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să suspende susţinerea financiară pentru Republica Moldova, iar acest lucru s-ar putea reflecta şi asupra asistenţei pe care o oferă UE Republicii Moldova.
Reacția PPE, familia politică din care fac parte partidele din blocul ACUM
Liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a salutat joi decizia blocului ACUM condus de Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) de a intra la guvernare împreună cu Partidul Socialiştilor (PSRM), „pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc (Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova n.r.) şi controlul său oligarhic”, informează un comunicat al PPE.
„Sunt conştient că a fost una dintre cele mai dificile decizii ale carierelor lor politice şi în istoria partidelor lor. Riscurile şi divergenţele politice dintre ACUM şi PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a-i permite lui Plahotniuc să controleze şi să distrugă pe mai departe Moldova sunt chiar mai mari”, a adăugat Daul, citat în comunicat.
„În politică, uneori trebuie să alegem răul mai mic. De aceea sunt impresionat de curajul Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase de a-şi asuma marile riscuri ale acestei colaborări pentru a-şi salva poporul şi ţara. Această decizie arată maturitate politică, patriotism şi curajul de a pune interesele tuturor moldovenilor înaintea celor de partid”, a mai precizat liderul PPE.
Daul a precizat că se aşteaptă ca PSRM să-şi onoreze angajamentul care va fi luat în faţa tuturor cetăţenilor R. Moldova votând în favoarea pachetului legislativ antioligarhic şi alegând un guvern condus de ACUM. „Dacă îşi va încălca cuvântul, PSRM va fi singurul responsabil pentru păstrarea la putere a regimului Plahotniuc, erodarea instituţiilor democratice şi semnarea certificatului de deces al Moldovei”, a avertizat Joseph Daul.
PPE este foarte conştient de enorma presiune pe care Vladimir Plahotniuc o exercită asupra tuturor părţilor pentru a face ca această colaborare să eşueze şi subliniază că „orice provocări şi proteste organizate vor fi condamnate cu fermitate”.
„Am spus mereu că democraţia găseşte o cale de a triumfa şi regimurile autocrate sfârşesc prin a se prăbuşi. Sunt foarte mândru că datorită partidelor PPE din Republica Moldova putem vedea o rază de speranţă pentru a restaura democraţia pentru moldoveni”, a mai afirmat Daul în comunicat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News