Live

Apel fără precedent al Moldovei la ONU. Premierul somează trupele rusești să se retragă de pe teritoriul țării

Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a cerut, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul ţării, informează sâmbătă un comunicat al guvernului de la Chişinău, relatează Agerpres

În discursul său rostit la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, premierul s-a referit şi la exerciţiile militare efectuate de trupele care staţionează ilegal în Republica Moldova, împreună cu structurile paramilitare neconstituţionale.

''Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi a armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU'', a declarat premierul.

Cu această ocazie, Pavel Filip le-a mulţumit statelor care au susţinut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

''Adunarea Generală a declarat, fără echivoc, că neconformarea Federaţiei Ruse cu normele dreptului internaţional şi Carta ONU a condus la violarea făţişă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi, în consecinţă, ea trebuie să-şi retragă necondiţionat, complet şi fără întârziere, armamentele şi forţele militare'', a subliniat premierul.

Şeful guvernului de la Chişinău a salutat şi înscrierea pe agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind ''Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova'', care înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale.

El a menţionat că exerciţiile militare comune ale Grupului Operaţional de Forţe Ruse, staţionat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, cu structurile paramilitare neconstituţionale, reprezintă o încălcare continuă a ''Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992'', document ce conţine un angajament expres al Federaţiei Ruse privind asigurarea strictă a ''neutralităţii forţelor militare ruse'' pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul susţine că retragerea completă a trupelor ruseşti va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare a ţării.

''În pofida dificultăţilor care frânează procesul de reglementare, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere '5+2', o soluţie politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova'', a subliniat el.

Potrivit comunicatului, Pavel Filip a vorbit şi despre eforturile Republicii Moldova pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. În acest sens, a fost elaborată strategia de dezvoltare 'Moldova 2030', aliniată la angajamentele internaţionale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE.

''Prin alinierea la principiile şi standardele europene, prin armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, ne propunem să aducem ţara mai aproape de UE şi să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare', a conchis şeful guvernului.

Premierul Pavel Filip a susţinut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Partenerii noștri